2019. szeptember 1-jén volt a soproni Széchenyi István Gimnázium évnyitója, melyen az AFS nevében partneriskolai táblát adott át Vajda Ágnes, az AFS Magyarország nemzeti igazgatója és Boros Ákos, a Kuratórium egyik tagja. A gimnáziumban már több mint tíz éve vannak diákjaink, ráadásul idén Boros Ákosék belga cserediákja az egyikük, a fiuk, Ágoston pedig szintén ennek az iskolának a tanulója, de most Kínában tölt el egy csereévet az AFS-szel.

A Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium a szeptember 1-jei Tanévnyitó Ünnepély keretében kapta meg az AFS MAGYARORSZÁG –gal való partnerségét jelképező réztáblát.

Az AFS-szel való partnerségünk, illetve történetünk kb. 30 évre nyúlik vissza. Gimnáziumunk egykori tanára Dr Szijártó István volt az, aki az 1980-as évek végén, az Eötvös Collegium akkori igazgatójaként találkozott ezzel a szervezettel először az Amerikai Egyesült Államokban.

Tanárként és a Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium dr. Szijártó István irányításával szerkesztett diáklapjának (a ma is működő) Voluntasnak volt szerkesztőjeként SALLAI ÉVA  a Collegiumban végzett munkája során ismerkedett meg  az AFS tevékenységével. Így történt, hogy az AFS-szel a vidéki középiskolák közül először a Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium és a pécsi Leőwey Klára Gimnázium ismerkedhetett meg.

Azóta minden évben iskolánkból több diák utazik csereévre külföldre és minden évben tanulnak gimnáziumunkban külföldről érkező cserediákok. Pontos számot nehéz mondani hány fogadott diák és kiutazó diák volt az elmúlt 30 évben a Táncsicsban, de az elmúlt 10 évet tekintve 42 diákot fogadott iskolánk és 39 táncsicsos töltötte csereévét a világ különböző országában.

Hosszú évek óta a Táncsics ad helyet a magyar óráknak, szülői fórumoknak, interkulturális programjainknak. Ezért nagy köszönet iskolánk igazgatójának Reőthy Ferenc Igazgató Úrnak, hogy támogatja az AFS –es életünket, munkánkat a körzetben.  Ennek a sikernek és közös munkának jelképéül Sabathiel Balázs az AFS kuratóriumának tagja adta át iskolánknak a partnerséget jelképező táblát.

Köszönjük szépen iskolánk tanárainak a cserediákok és visszaérkező diákok támogatását és az AFS MAGYARORSZÁGNAK ezt a lehetőséget, hogy diákjaink ilyen szép számmal juthatnak nemzetközi tapasztalthoz és élményhez.

Köszönjük Balázsnak, hogy meglátogatta iskolánkat és egy jót beszélgethettünk is!

Redela Anna és Sárközy Andrea beszámolója