Idén az a nagy öröm ért engem és nyolc másik önkéntest, hogy mi képviselhettük hazának a VSS (Volunteer Summer Summit) nevezetű nyári önkéntesprogramon.

Először kicsit félve, később inkább kíváncsian vágtunk neki utunknak. Amikor eljött a nagy nap kicsit fáradtan estünk a buszpályaudvarra és időnk se sok volt álmodozni, hogy vajon milyen lesz a nagy kaland. A 6:30-as indulás után busszal Bécsig, egy gyors reggeli a város belvárosában, majd 10:05-kor tovább Grazba. Ott már találkoztunk más részvevőkkel is és néhány ismerős arccal régebbről. Közösen eljutottunk a találkozópontig, majd másfél óra szünet és jött is értünk a busz. Délután fáradtan értünk a helyszínre, így már csak egy kis ismerkedésre és vacsorára volt idő, este pedig még gyorsan megtanítottuk mindenkinek, hogy bár három Kristóf nevű részvevő van Magyarországról, ez nem olyan gyakori név.

A második nap csak úgy elrepült. Reggel, illetve délelőtt volt egy hivatalos és egy másfajta megnyitó, ami szerintem nagyon érdekes volt. Ebéd után a megnyitó témájával foglalkoztunk estig, majd kezdődött is az Osztrák Est, ahol nemzeti ételeket és italokat kóstolhattunk, valamint megtanították nekünk az osztrák nemzeti táncot is.

Másnap már két foglalkozás is volt. Én az Advocacy for Social Impact útvonalat választottam és többek között megoszthattam az országom AFS – Oktatási Minisztérium kapcsolatát is a többi részvevővel. Emellett olyan témák kerültek szóba, mint a lobbizás vagy a pártfogás fogalma. Este a nemzetközi bazárra került sor, ahol minden ország saját termékeit kóstolhattuk meg és a hagyományhoz híven, mi is magyar termékekből készítettünk egy standot. A legkedveltebb termékek a Pick szalámi, a pálinka, illetve a Sport szelet volt.

A negyedik napon délelőtt workshopok voltak, délután pedig közösségi projektben vettünk részt. Én a kertészkedést választottam és egy erdőbe mentem pár társammal, akikkel egy emlékműhöz vezető utat tisztítottunk meg a levelektől, ágaktól. Ezután az emlékművet is rendbe tettük. Az estét tábortüzes beszélgetéssel töltöttük, ahol még több embert tudtunk megismerni.

Az következő napon még egy foglalkozáson vehettünk részt, majd a follow-up projektek meghallgatása, illetve voksolása után a goodbye esten megpróbáltuk megünnepelni ezt a szuper eseményt és minél több embertől elbúcsúzni.

Az utolsó napon reggeli után már jöttek is értünk a buszok, és egy röpke óra után ismét Grazban találtuk magunkat. Egy tartalmas piknik után a város központi parkjában útnak is indultunk, majd estére élményekkel tele léptünk le a busz lépcsőjéről Budapesten.

Számomra a program hihetetlenül nagy élmény volt. Rengeteget tanultam, mind AFS, mind személyes témákat érintve és hiszek benne, hogy a jövőben nagy hasznát veszem majd ennek a tudásnak. Ezek mellett rengeteg új barátra tettem szert, nagy részükkel a mai napig beszélek és remélem egy nap újra tudok majd találkozni velük. Remélem, hogy jövőre, Csehországban, én is ott lehetek és megint átélhetem a program szuper hangulatát!

Írta: Kaufmann Kristóf