Mint minden évben, idén is eljött a Pünkösdi hosszú hétvége, ami már jó ideje fontos önkénteseink számára. Ez a dátuma, a mi jó öreg tréning hétvégénknek, a TrAinFS-nek. Ez az eseményen az Önkénteseink vannak a fókuszban, hálánk jeléül, hogy aktívan tevékenykednek nálunk. Idén 10 nemzetközi önkéntes is részt vett az eseményen, valamint majdnem 100 hazai önkéntest mozgatott meg (szervezők és résztvevők egyben).

A hétvégét a szervezet tréning csapata a POT (Pool Of Trainers) szervezi meg minden évben. Hosszas tervezgetés előzi meg az eseményt, mivel önkénteseink igényeit szem előtt tartva alakítjuk ki a tréningek felépítését. Erre azért volt szükség, mert szeretnénk, ha minden évben lehetőséget tudnánk nyújtani önkénteseinknek a személyes fejlődésre, ami a szervezetünkben nagyon fontos. Amellett, hogy jó társaságban, családias közegben szórakozunk, szeretnénk, ha a ti képességeitek is fejlődnének.

Napközben magyar és angol nyelvű tréningek zajlottak Dobogókőn, hogy a nemzetközi résztvevők is be tudjanak illeszkedni, valamint a hazai önkéntesek is gyakorolják aktívan az idegen nyelvet. Szombat, vasárnap és hétfőn délelőtt és délután három órás foglalkozásokon vehettek részt a résztvevők. A hétvége során tanulhattak a toleranciáról, asszertivitásról, empátiáról. Új módszereket sajátíthattak el arra, hogy hogyan irányítsuk jobban feladatainkat, hogyan küzdjék le félelmeiket, ha prezentálniuk kell és az IT bonyolult, trükkös világában kalandozhattak. Ezeken kívül volt egy egész hétvégés tréningünk, ahol a résztvevőknek az orientációk sikeres, hatékony és élvezetes lebonyolításáról tanulhattak.

Ezek első sorban arra fókuszáltak, hogy az önkéntesek megismerjék saját erősségeiket és gyengeségeiket. Így képesek legyenek megállapítani, hogy hogyan tudják hasznosítani készségeiket a szervezetben. Miután ezeket megtanulták, próbálunk utalni arra is, hogy ez a tudásuk hogyan is hasznosítható a mindennapi életben.

A trAinFS-en idén második alkalommal volt külön csapat felállítva arra, hogy az esti és szabadidős programokra valamilyen szórakoztató tevékenységet találjanak ki a résztvevőknek. Ez a csapat a Kreatív team nevet kapta.

Az első este erősen ajánlott csapatépítő volt, ahol három különböző helyszínen különféle játékokat játszhattak a résztvevők. Egy perces ügyességi és kreativitást igénylő játékok voltak az este folyamán. A második este egy szerepjáték keretein belül felvezettük a programot. A résztvevőket öt csapatra bontottuk (egy egész hétvégén tartó puzzle alapján) és öt feladatokkal teli állomást készítettünk neki, amiket sikeresen teljesíteniük kellett. Interkulturális tanulással kapcsolatos feladatokat szőttünk bele a játékokba, ahol a résztvevők játszva képezhették önmagukat. Egész hétvégét átívelő, könnyed játékok is voltak. A Challenge T-shirt idén is gazdára talált, a „puszival befőttes gumit lopó” játék is mély érzelmeket váltott ki a jelenlévőkből. Ezeken kívül volt kialakítva egy játéksarok, ahol sok játék összegyűlt a hétvége során (társas játék, Jenga, torpedó, stb…).

A Trénerek az agya, a Support csapat pedig a teste a hétvégnek, a felhőtlen jó kedvet pedig a Kreatív Team biztosította. Ezek összessége adja a trAinFS-t és ez által válik azzá, ami.

Mi csak remélni tudjuk, hogy mindenki jól érezte magát és élvezte a programjainkat! Mert nekünk csak az volt a célunk, hogy mindenki élvezze az egész hétvégét. Legalább annyira, mi amennyire mi élveztük ezt a kihívásokkal teli munkát. Számunkra ezen a hétvégén az volt munkagyümölcse, hogy láttuk az önfeledt mosolyokat az emberek arcán.

A rendezvényről készült záró videót ezen a linken tudjátok megtekinteni.

A cikket írta:  Szeles Szilvia