Októberi Indiában tett látogatásunk után május 5-16 között indiai barátainkat láttuk vendégül Magyarországon, hogy megmutassuk nekik milyen színes és izgalmas a mi magyar kultúránk.

Az út során az indiai önkéntes társaink Észak-Magyarországot járták be, amikor is jártak Balassagyarmaton, Szlovákiában, Egerben, Miskolcon és Lillafüreden, végül Nyíregyházán és környékén barangoltak. Minden nap nagyon izgalmasan telt, nagy élmények közepette ismertettük meg szokásainkat külföldi társainkkal. A balassagyarmati megérkezés után Hollókőre és Szécsénybe vittük vendégeinket, másnap pedig egy interkulturális élményben lehetett részük, amikor is Szlovákiában a Spojená Skolában az indiaiak tarthattak színes angolórát és járhattak a helyi kastélymúzeumban. A soron következő napon Eger városába utaztunk, ahol eljutottunk az egyetemre és angol nyelvű idegenvezetés kíséretében végigsétáltunk a gyönyörű belvároson. Eger után csorogtunk tovább Miskolc irányába, ahol a Polgármesteri Hivatalban külön megtisztelő figyelemmel fogadták vendégeinket. Diósgyőr, Lillafüred és a miskolctapolcai barlang bejárása, az ottani fürdőzés mind maradandó élményt adott a messziről jött barátainknak.

Vendégeink az összes helyszínt és látnivalót nagyon élvezték, folyamatosan fotóztak és videóztak, rendkívül jól érezték magukat. A 3 helyszínen sikerült nagyon tartalmas és sokszínű programot nyújtani nekik. Boldogan – a visszatérés reményében – utaztak haza. Rendkívül élvezték, hogy mindennap együtt volt a csapat, ugyanis Balassagyarmaton és Miskolcon is együtt voltak elszállásolva lakásainkban. Esténként jókat beszélgettünk, és megkóstolták a hazai finomságokat, italokat is, amelyek nagyon ízlettek nekik, – kivéve – a két fő vegetáriánust, akik még tojást sem ettek. A csapat rendkívül nyitott és érdeklődő volt végig. Élveztük az együtt-létet.

Május 11-én, pénteken a 7 indiai önkéntes Nyíregyházára érkezett. Nagy izgalommal vártuk őket, hiszen voltak, akikkel már ősszel találkoztunk, és olyanok is, akikkel most ismerkedtünk meg.

Szombaton délelőtt a zöldség piac után, a KGST piacon ütöttük agyon az időt.  Méretében és nyüzsgésében kicsit hasonlít az indiai utcai piacokhoz, így nagy lelkesedéssel vásároltak vendégeink ajándékokat, ruhákat. Miután jól elfáradtunk, visszatértünk jól megszokott kis közösségi terünkbe, ahol hagyományos módon, rizses lecsót készítettünk bográcsban. Nem kis fejtörést okozott a menü kitalálása egy hétre hús nélkül, vegetáriánus vendégeink számára. Nagyon ízlett mindenkinek a magyaros bográcskaja. Ebéd után meghallgattuk az Indiáról szóló prezentációt az önkénteseinkkel, amely rengeteg érdekes információt tartalmazott.

Vasárnap reggel a helyi régiségpiacon találkozott kis csapatunk, ahol sok múlt századi tárgyat csodálhattunk meg. Később elsétáltunk a temetőbe. Itt a kulturális különbségekre terelődött a szó. Kötetlen beszélgetés keretében hamar fény derült arra, hogy mennyire másképpen gondolkodnak vendégeink az életről, a halálról, a párkapcsolatokról. Számunkra megdöbbentő volt az, ami nekik teljesen természetes. A fák lombjai alatt a nagy melegben észre sem vettük, hogy mennyire elszaladt az idő a hosszas eszmecsere alatt. Kis pihenő után meglátogattuk a Nyíregyházi Állatparkot. Jót mosolyogtunk azon, mennyire lelkesek voltak egy-egy számukra különleges állat láttán.

Hétfőn reggel a Kazinczy Ferenc Általános Iskola életével ismerkedhettek meg, ahol külön felkeltette figyelmüket a Polgár Judit-féle Sakkpalota oktatás. Ezután a Kodály Zoltán Zenetagozatos Általános Iskolába látogattak el, ahol a megismerkedhettek az iskola magasszintű zenepedagógiai munkájával, Nyitnikék kórusával. Ebéd után Dr. Ulrik Attila alpolgármesterünk köszöntötte Nyíregyházán vendégeinket, ahol kicsit megismerhették városunk történelmét is.

Kedden délelőtt az Arany János Általános Iskola és Gimnázium látta vendégül az önkénteseket, ahol megfigyelhették a magyar középiskolában folyó oktatást, majd egy kis magyar néptáncot is tanítottak nekik. A gyerekkel való közös táncolást mindannyian nagyon élvezték.

Délután ellátogattunk Nyíregyháza másik nevezetességébe az immár 250 000 négyzetméteresre bővült LEGO gyárba, ahol betekintést nyerhettünk a LEGO történetébe, megfigyelhették a modern gyártósorokat, kérdezősködhettek. Végül mindenki kapott egy kis emléket, aminek nagyon örültek. Este megvettük a vonatjegyeket, és két önkéntestől már búcsút is kellett vennünk, mert másnap korán reggel indult vissza a repülőjük.

Két vállalkozó kedvű hölgy este még a Júlia fürdőbe is ellátogatott, és nagyon élvezték a fürdőzést, lazítást. Másnap hajnalban mindenkitől búcsút kellett vennünk. Hárman ellátogattak még Bécsbe vonattal, ketten pedig a pesti reptérre igyekeztek. Mindenki elérzékenyült a búcsúzáskor, de mindannyian bízunk benne, hogy egy ilyen jól sikerült, tartalmas és hasznos programnak lesz folytatása.

A cikk szerzői:  Dr. Miklós Imréné Margó (Miskolc) és Toldi Zsuzsanna (Nyíregyháza)