Iskolánk hét felejthetetlen napot töltött Marsalaban 2018. május 2–9–ig. Közvetlen repülőgép járattal két óra alatt megérkeztünk Budapestről Palermoba, ahonnan helyi távolsági busszal mentünk Marsalába. Diákjainkat egy-egy olasz tanuló fogadott be otthonába és részesített vendégszeretetében. Közös nyelvünk az angol volt, de az olaszul tanuló diákjainknak bőven volt lehetőségük az olasz nyelvet is gyakorolni. Sok szép helyet megmutattak nekünk a gazdag kulturális  múltú, és régészeti leletekben is bővelkedő szicíliai látnivalókból. Pl. Selinunte, Palermo, Santa Margherita di Belice, Mozia szigete és természetesen Marsala belvárosa. Megismerkedtünk egy szicíliai irodalmi művel is a Párduccal  „Gattopardo” és annak írójának – Lampedusa – az életével, továbbá láthattuk egy olasz iskola hétköznapjait, beletekinthettünk egy mediterrán ország  életébe.

A diákcsere főcéljai – barátkozás, egymás kultúrájába való betekintés, nyelvgyakorlás – teljesen megvalósultak. Kisebb nehézségek ellenére szerintem jól teltek  mindenki számára a Marsalában töltött napok. Sok új barátságra tettünk szert és szép emlékekkel tértünk haza.

Októberben szeretettel visszavárjuk az új  dél-olasz barátainkat. Szeretnénk megmutatni nekik Budapestet és viszonozni a vendégszeretetüket.

Márk 10. évf.: „Egy hétig voltam a napfényes Szicílián. A hét első fele nem volt nagyon napfényes, de hála Istennek a végére már jobb lett az idő. Sok minden szépet láttunk a tengertől a múzeumokig. A helyi gyerekek is kedvesek voltak. Nagyon jól éreztem magamat itt!”

Nóri, 9. évf.: „Szicíliában ez az egy hét élményekkel teli volt. Megtapasztaltunk kevésbé jót és kevésbé rosszat is. Abból a szempontból nagyon jó volt, hogy külföldi barátságokat tudtunk megkötni és új kultúrát ismertünk meg, na meg, hogy tanultuk az olasz nyelvet intenzíven. A rossz: nem minden olasz diák volt kedves, viszont az enyém nagyon – nagyon aranyos volt és vendégszerető. Egyáltalán nem bántam meg, hogy elmentem, mert nagyon jól éreztem magamat. Örök élmény marad.”

Szasza, 9. évf.: „Szerintem nagyon érdekes volt, mert megismerhettünk egy teljesen új kultúrát. A kinti emberek viselkedése teljesen más. Azt az életet hasonlítani sem tudom az ittenihez. A közös programok részben jók voltak, de a magán programokat jobban élveztem. A nyelvérzéke az embernek sokkal jobban fejlődött. Nagy részben pozitív volt, de volt azért negatívum is. Örülök, hogy a külföldi lánnyal egy szuper barátságot köthettem. Az élmények feledhetetlenek maradnak. Szívesen visszamennék.”

Budapest – Szent–Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium

A szöveget írta és összeállította: Schmidtné Késmárky Zsófia