Az AFS Intercultura osztálycsere programjának keretében gimnáziumi tagozatunk 17 tanulója és 2 pedagógusa szeptember második hetében utazott Olaszországba, immár vendégként. Az áprilisban induló program folytatásaként, újabb élményekkel és sokan annál szorosabb barátságokkal gyarapodtunk.

Az olasz pedagógusok munkájának köszönhetően az elmúlt egy hét során számos izgalmas programban vehettük részt. Megismerkedhettünk Torino város legfőbb nevezetességeivel, ellátogattunk a hegyölelte Ceresole Reale-ba, ahol egy 7 kilométeres túra során körbe járhattuk annak azúrkék színben pompázó tavát, ami után egy tradicionális olasz étellel, polentával vártak minket ebédre. Vendéglátóink társaságában Ivreába utaztunk, ahol angol nyelvű idegen vezetéssel izgalmas város néző túrára indultunk. A középkori városrész hangulata vissza repített bennünket a régmúlt idők varázslatos világába. Egyházi iskola révén számos templomot és kápolnát is megtekintettünk. Emellett cserediákjaink iskolai életébe is bepillantást nyerhettünk. A rivaroloi Aldo Moro Gimnáziumban egy rendhagyó kémia és fizika óra keretében számos izgalmas kísérlettel készültek számunkra, amiket csapatépítő jelleggel cserediákjaink társaságában ki is próbálhattunk. Emellett egy latin óra keretében ismert szállóigéket igyekeztünk felismerni és több nyelvre is lefordítani, valamint a Scrabble nevű játékkal vegyes csoportokba rendeződve játszani idegen nyelven, ezzel is fejlesztve a köztünk lévő kapcsolat gördülékenységét. A hazautazásunk előtti estén tartott pizza parti számos vidám pillanatot okozott, ezek egyike a diákokkal és családjaikkal való közös pizza készítés volt. Utazásunk zárása Milánó volt, ahol meglátogattuk a híres gótikus stílusban épült Dómot.

Az osztálycsere programnak hála lehetőségünk nyílt arra, hogy egy héten keresztül egy-egy olasz család tagjaként élhessünk, beépüljünk azok mindennapjaiba, s ezáltal közelebbről is megismerhessük a BelPaese lakóinak kultúráját, szokásait, valamint olyan dolgokban is kipróbálhassuk magunkat, melyekre más keretek között nem is igazán volna lehetőségünk. Például az esténkénti közös éneklésekre a családdal vagy a közös főzések során kialakuló érdekes beszélgetésekre, melyek közelebb hozták egymáshoz kultúráinkat. Persze mindez, a komfortzónánk átlépéséről is szól, de ha belevágunk, olyan életre szóló élményekkel gazdagodunk, amelyre életünk végéig jószívvel gondolunk majd vissza.

Tillmann Virág 12. osztályos tanuló cikke