Mandulából és mazsolából készített forralt bor? Karácsonyi bulizás? Tengerparti ünneplés? 

A külföldi cserediák program egyik előnye, hogy új országokat ismerhetsz meg. Nevezetességek, életmódok, hagyományok… A Karácsony ünnepléséhez országonként más és más hagyományok társulnak, ezeket mutatjuk most be röviden.

Karácsony az USA-ban

 

Bizonyára ismerős a filmbeli jelenet, ahogy a Télapó éjszaka lemászik a kéményen, hogy megajándékozza a gyermekeket. A Mikulás 24-én érkezik, az ajándékokat így másnap reggel bonthatják ki a gyerekek. 

Szintén ismert hagyomány a házak és a kert kívülről történő dekorálása fényfüzérrel, de talán kevésbé köztudott, hogy a tengerentúlon szívesen töltik a karácsonyi ünnepet bulizással és utazással is. 

karácsony a világon barátok csillagszóróval

 

Ünneplés Ausztráliában és Új-Zélandon

Ha Te is szívesen töltenéd a karácsonyi ünnepet bulizással és utazással, kiváló célország lehet számodra Ausztrália vagy Új-Zéland. Ezekben az országokban éppen ilyenkor van nyár, az itt élők a tengerparton ünnepelnek. Ugyanakkor az éneklés, a karácsonyi menü elkészítése és az ajándékozás itt sem maradhat el!

Írországi karácsony

Az írek otthonuk feldíszítése során gyertyákat helyeznek az ablakba, karácsony előestéjén pedig tejet és kenyeret tesznek az asztalra, azt várva, hogy Mária, József és a kis Jézus betér hozzájuk. Az ajándékokat a Télapó teszi a zoknikba Karácsony éjjelén. 

Ilyenek az ünnepek Lengyelországban

A lengyeleknél keverednek a keresztény szokások és népi babonák. Az éjféli miséig böjtölnek, szénát és szalmát szórnak az ünnepi asztal alá a betlehemi jászolt idézve. A családfő ostyát tör, majd továbbadja és mindenki tör magának. Ugyanakkor babonából páros számú embernek kell ülni az asztalnál, különben valaki szerencsétlenül jár. Az asztaltól mindenkinek egyszerre kell felállnia, különben arra, aki a leggyorsabban állt fel, a következő évben halál vár. 12 féle ételt esznek és 12 féle gyümölcsből készítik el, mindezt, Jézus 12 apostolának tiszteletére. 

Holland karácsony

A holland Mikulás-t Sinterklaas-nak nevezik. Novemberben érkezik az országba gőzhajón, majd segítőivel, a Zwarte Pietekkel fehér lovon járják az országot december 6-ig. Sinterklaas a kéményen keresztül mászik be a házba. Répát és vizet készítenek neki, ő pedig cserébe apróságokat és finom mézes sütit (pepernotent) hagy a gyermekeknek. Az ajándékokat december 5-én Sinterklaas az ajtó elé rakja, becsenget és elszalad, csintalan gyermek módjára. Mivel az ajándékokat mindenki megkapja ezen a napon, 24-25-én a hollandoknál nem szokás ajándékozni. 

Karácsony Finnországban, a Télapó hazájában

A finneknél nagy hagyománya van karácsony ünnepének. Az ezt megelőző napot takarítással töltik és szaunázással zárják. Karácsony reggelén fahéjas tejberizst esznek. Az ételbe egy szem mandulát rejtenek, megtalálója pedig szerencsés lesz. Délben harangokat kongatnak a háború emlékére. Külön érdekesség, hogy az ünneplésbe nem csak háziállataikat vonják be, de a közelben fészkelő madarakat is megvendégelik! A felnőttek glöggöt isznak, mely mandulából és mazsolából készített forralt bor, a vacsora pedig jellemzően halból készül, de előfordul a sült rénszarvas is. A Mikulás este érkezik, de csak a jó magaviseletű gyermekek kapnak ajándékot!

A szeretet ünnepe Dániában

A dánok egész decemberben a Karácsonyt ünneplik. Ők is készítenek rizspudingot, a karácsonyfát pedig már december 23-án felállítják a szoba közepén és az egész család közösen körbetáncolja. 

Karácsony Norvégiában

A norvégoknál szintén hosszú karácsonyi ünneplés a hagyomány. December 3-án kezdődik a karácsonyi szezon és julebordnak nevezik. A családok december 23-án mézeskalácsot sütnek, feldíszítik a karácsonyfát és rizspudingot esznek. Otthonaikba visszahúzódva ünneplik a Karácsonyt, de nagy hagyománya van a képeslapküldésnek. A különleges, családi fotókkal teletűzdelt üdvözlőkártya neve julekort. 

Dél-Afrikai karácsonyozás

A hagyományok régiónként és kultúránként változnak, de a legtöbb esetben a család közösen készíti el az ünnepi vacsorát. Főételnek pácolt steaket és boereworos kolbászokat, desszertnek malva pudingot szolgálnak fel. Gyöngyökből kirakott afrikai díszekkel ékesítik különleges fájukat.