• Milyen személyiségformáló hatásai vannak a külföldi tanulásnak?
  • Milyen tudással gazdagíthat egy külföldi gimnáziumi tanév?
  • Hogyan könnyítheti meg tanulmányaidat és későbbi elhelyezkedésedet a cserediák program?
  • Milyen összetartó erő alakulhat ki a cserediákok közt?
  • Hogyan segíthet egy csereév külföldi egyetemre jelentkezéskor?

Ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz a következő 5 pontban, amiben összefoglaltuk, hogy miért érdemes a 2022/23-as tanévet külföldi tanulással töltened.

külföldi tanulás afs cserediákok

 

1. Önállóságot és függetlenséget tapasztalsz meg a külföldi tanulás során

A tudat, hogy otthonod, családod, barátaid, iskolád pusztán egy karnyújtásnyira vannak tőled, egyfajta biztonságérzettel tölt el. Azzal, hogy nemzetközi tanulmányokat folytatsz külföldön nem csak önállóságra teszel szert, de megtapasztalod a függetlenség érzését is. Persze itt sem leszel egyedül, számíthatsz a fogadócsaládodra és az önkéntesekre, de ez a kapcsolódás teljesen más, mint a már megszokott környezeteddel való érintkezés. Családod és barátaid büszkék lesznek rád, hogy volt hozzá bátorságod és bevállaltál egy ilyen kalandot. A külföldi tanulás során elképesztő önismeretre tehetsz szert, az önfelfedezés izgalmas útját végigjárva pedig magabiztosan állsz majd a világban, bárhol is leszel. 

2. Mélyrehatóan megismersz egy másik nyelvet és

 kultúrát

Nem árulunk el nagy újdonságot, ha azt mondjuk, hogy a legjobb módja egy nyelv elsajátításának az, ha az adott nyelvterületen élsz. Mi is lehetne ennél jobb lehetőség mint külföldi gimnáziumban tanulni? Akarva akaratlanul rád ragad a nyelv, amit bármikor gyakorolhatsz újonnan szerzett barátaiddal. Mondhatni játszva tanulod a nyelvet, miközben megismered az adott ország jellegzetes ételeit, szokásait, kultúráját. Ez a tudás pedig sokkal mélyrehatóbb lesz, hiszen nem könyvekből, vagy elmondás alapján ismered meg a választott országot, hanem testközelből. Az ott töltött idő alatt ez a kultúra életed részévé, az ország otthonoddá válik és tapasztalásaid, élményeid hozzátesznek személyiséged formálódásához.

3. A nyelvtudás továbbra is mindent visz – a nemzetközi tanulmányokkal új kapuk nyílnak előtted

Napjainkban elengedhetetlen az idegen nyelvek ismerete, ha boldogulni szeretnél az életben. Nem csak egy külföldi tartózkodásról vagy egy jó munkalehetőségről beszélünk. Egyre több új, izgalmas szakma alakul ki. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a világ minden részén ugyanolyan hamar elérhetők lesznek az erre szakosító képzések is, a képzés minőségéről nem is beszélve. Elképzelhető, hogy nemzetközi tanulmányaid során külföldön szerzel tudomást egy olyan szakmáról, ami hazánkban még nem elérhető, de kiváló képzések vannak rá más nyelven. Kétségkívül szélesebb körű ismertek érhetők el angolul, a globális piacon pedig a többnyelvűség alap. Ha tehát a külföldi tanulás mellett döntesz, ráadásul olyan országot választasz, ahol az angol tökéletesítése mellett még egy másik nyelvet is elsajátíthatsz, egészen biztosan új kapuk nyílnak előtted! Használd ki ez a lehetőséget és tedd zsebre a jövőd kulcsát!

külföldi tanulás afs cserediákok

 

4. Nemzetközi kapcsolatokat szerzel már középiskolás korban

Mindamellett, hogy testközelből megismerkedhetsz egy másik ország kultúrájával, külföldi tanulásod során nemzetközi kapcsolatokkal is gazdagodhatsz. Talán még fel sem fogod mekkora kincsre tehetsz szert, pedig sok felnőttnek egész életében nem adatik meg az a lehetőség, amit te már középiskolás korodban megtapasztalhatsz. Szoros baráti kapcsolat alakulhat ki azok között a diákok között, akik külföldön folytatott nemzetközi tanulmányaik során ismerkednek meg és támaszként szolgálnak egymásnak. Azaz egyszerre lehet barátod Thaiföldről, az USA-ból, Argentínából és még számos más országból! Hiszen nem csak az adott országban élőkkel töltöd együtt ezt az időt, hanem a többi cserediák társaddal is. Minél több nemzetközi kapcsolatra teszel szert, annál inkább bővül a látóköröd, szélesedik a kapcsolati hálód.

5. Nagyobb eséllyel indulsz külföldi egyetemre jelentkezésnél 

Van már elképzeléseid, hogy hol szeretnél továbbtanulni? Lehet, hogy eszedbe jutott már a külföldi egyetemre való jelentkezés gondolata, de vannak félelmeid ezzel kapcsolatban? Egy külföldi csereév nem csak azért remek lehetőség, hogy kipróbáld, milyen az élet megszokott környezetedtől távol. Titkos fegyvered lehet újonnan megszerzett tapasztalatod és az, hogy jól beszéled a nyelvet! Ha szeretnéd a jelentkezésedet külföldi egyetemre beadni, remek ajánlólevél lesz a pályázatodban a külföldi gimnáziumi év, mely csodálatos bizonyítéka önállóságodnak, függetlenségednek és bátorságodnak is!