Az állásinterjúkon, felvételi elbeszélgetésen az AFS alumniktól még akkor is gyakran kérdeznek a külföldi tanév tapasztalataikról, ha már 10-15 év eltelt a programjuk óta.

Tudod miért van ez? 

Mindamellett, hogy menő cserediáknak lenni, a kiutazás egyértelműen olyan készségeket és kapcsolatrendszert fejleszt, amik hosszú évtizedekig, vagy akár egész életedben fontosak lesznek számodra.

Mi is történik egy csereprogram alatt, csak hogy párat említsünk:

  • önállóságot tanulsz
  • megtanulsz gyorsan beilleszkedni
  • különleges ételeket próbálhatsz ki
  • népszerűsítheted a magyar kultúrát
  • a sajátodtól eltérő szokásokat ismerhetsz meg
  • lesz egy új családod és barátaid a világ legkülönbözőbb tájairól
  • a külföldi tanév jól mutat az önéletrajzodban

Elképzelhető, hogy te messze vagy még az álláskereséstől, de gondolj bele, milyen vonzó lesz leendő főnököd számára egy ilyen tapasztalat amellett, hogy a látóköröd szélesítése neked is segít a megfelelő pálya kiválasztásában.

Milyen karrierek során kifejezetten hasznosak az AFS csereprogramjai alatt elsajátított készségek?

pályaválasztási lehetőségek afs külföldi tanulás után

Egészségügy

Személyiségedből adódóan empatikus és toleráns vagy? Ha igen, máris könnyebb helyzetben vagy. Ha a válaszod nem, vagy úgy érzed, hogy lenne még hova fejleszteni ezeket a készségeket, akkor remek döntés a küföldi tanulás, ahol erre lesz is lehetőséged. Hiszen, ha a későbbiekben szeretnél az egészségügyben elhelyezkedni, tudnod kell, hogyan kezeld mások problémáit és nehézségeit, nem csak a fizikai, hanem a lelki oldalról is. Akár orvos, ápoló, vagy nővér szeretnél lenni, embereknek fogod gondját viselni. Rendkívül fontos lesz a beteggel való kapcsolatod, amely bizalomra épül, ezt pedig többek között empátiával és toleranciával helyezheted biztos alapokra. 

Politika, jog

A jó munkakapcsolat alapja az asszertív kommunikáció, ami gyakorlással könnyen elsajátítható. Jogi pályán, illetve politikusként azonban szükséged lesz egy nagyobb adag önbizalomra is, hogy mondandódat rendkívüli minőségben tudd a hallgatóság elé tárni. Ha ezen a területen szeretnél majd elhelyezkedni, viszont úgy érzed, hogy nem rendelkezel kellő önbizalommal, kezdj el rajta dolgozni, hidd el, megtérül a munkád! Egy új és ismeretlen környezet pedig számtalan lehetőséget biztosít ehhez. 

Menedzsment

Elképzelhető, hogy embereket kell majd irányítanod, vagy együtt dolgoznod velük. A menedzsment területén fontos, hogy akikkel együtt dolgozol, azokkal közösen szabjátok meg a munka irányát. Tudnod kell érvényesíteni és összehangolni az érdekeidet másokéval. A nyitott kommunikáció ehhez elengedhetetlen, a csereév pedig erre tökéletes terep.

Vállalkozás

Lehet, hogy nincs még konkrét elképzelésed, milyen jellegű vállalkozást szeretnél, ám ha ez a vágyad, akkor elengedhetetlen, hogy megállj egyedül a saját lábadon. Vállalkozónak lenni azt jelenti, hogy mersz kockáztatni, tudsz a kudarcból is építkezni, hogy meglátod a lehetőségeket ott, ahol talán más nem. Gondolj bele, egy csereprogram alatt mennyi újdonsággal ismerkedhetsz meg, amik szélesítik a látóteredet, magabiztosabbá tesznek, ebből pedig következik, hogy a nehéz helyzetekben is meg tudod majd állni a helyed, akár önállóan is.

Nem találtad még meg a számodra legmegfelelőbb pályát? Nem kell emiatt aggódnod. Bármi is a terved a jövőddel, a felsorolt készségek mind sikeresebbé és emberségesebbé tesznek majd. Persze azt se felejtsük el, hogy ezeket a készséget, még ha egy pár évig nem is dolgozol, kiválóan gyakorolhatod családi-, baráti- és iskolai környezetben is!