Anya, Apa, fogadjunk cserediákot!

 

Az AFS önkéntesei által középiskolákban tartott prezentációk végén mindig megkérjük a diákokat, hogy adják meg az elérhetőségeiket, ha úgy érzik, kipróbálnák családjukkal az AFS diákfogadást. Az érdeklődés általában hatalmas. Aztán amikor később megkeressük őket vagy szüleiket, már szerényebb lelkesedésre számítunk. Ennek oka, hogy tapasztalatunk szerint az AFS-szel való első találkozás után otthon a “realitás talajára” kerül a téma, és egy külföldi diákkal való ideiglenes együttélés azonnal elérhetetlen messzeségbe kerül.

“Aztán hol fog aludni? Szerinted befér egy ötödik ember az autóba? Ki fog ráérni kirándulni vinni?”

Ezek a kérdések azonnal felmerülnek az összes szülő fejében. Sajnos sokszor itt véget is ér a gondolatmenet. Azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy a prekoncepciókkal ellentétben nem annyira bonyolult az ilyen problémák megoldása és nem elvárt a közös turistáskodás sem. Természetesen vannak olyan élethelyzetek, amelyek nem kedveznek annak, hogy még egy gyereket vállaljon a család, még ha ideiglenesen is. Viszont sokszor apró logisztikai kérdéseken múlik az, hogy a család életre szóló élményeket éljen át és új tapasztalatokat szerezzen. 

külföldi cserediák fogadócsaládjával

A valódi realitás

Ami elsőre beszél belőlünk, az nem a valóság, hanem valamiféle ösztön, felkészülés a lehető legrosszabbra. A rugalmasság gondolatával megbarátkozni nem egyszerű, de ha egyszer gyökeret ereszt a mindennapokban, jelentős változást és életminőség-javulást hozhat. A külföldi diákfogadás az interkulturális nevelés és az “otthoni nyelvtanulás” legkönnyebb módja. A kiutazással ellentétben így nem kell megküzdeni a honvágy érzelmi hullámvasútjával, nem kell feladni a család mindennapi rutinját és a költségek sem összehasonlítók. Az idegennyelv mindennapos használata pedig csak egy a sok közül, ha az előnyeiről esik szó. Természetes, hogy a hátrányok előbb jutnak eszünkbe, mint az előnyök, de ideje szót ejteni a csereprogramok rövid és hosszú távú hasznáról is!

A legszembetűnőbb hatás: az idegennyelvtudás

Részt vehetünk akárhány idegennyelv órán, nyelvtudásunk sosem eredményez magabiztos kommunikációt vagy akár anyanyelvi szintű nyelvtudást. Viszont még azokra is igaz, hogy boldogulnak egy külföldi nyelven diákfogadás után, akik előtte egyáltalán nem beszélték azt. Minél többet kommunikálsz egy külföldi fiatallal, annál jobban értitek egymást. Igen, még akkor is, ha nem beszéltek egy nyelvet. A nyelvi korlátok abszolút nem lehetetlenítik el a fogadócsaládnak való jelentkezést. 

Az idő egy csereprogram során is repül

“A változás félelmetesnek tűnik elsőre, természetes az aggodalom, de egy idő után észre sem veszed, hogy hozzászoktál.” – írja blogbejegyzésében Afif, indonéz AFS cserediák, aki Japánban töltött el egy évet. Az idő egy csereprogram során is repül, hipp-hopp búcsút is kell intenünk az új családtagnak, aki szeretetével, kíváncsiságával aranyozta be az elmúlt évet.

Az AFS közösségében mindig akad valaki, aki fogja a kezeteket

Az AFS több, mint diákcsere. Interkulturális tanulási lehetőséget biztosítunk az érintetteknek. Tréningeinken és beszélgetéseink során rávilágítunk arra, hogy a cserediák is sajátos értékekkel, érzelmekkel, emberi és kulturális jellemzőkkel bír, mint mi magunk saját családunkban. A felmerülő problémákat megfelelő érzékenységgel mindig meg lehet beszélni, amiben interkulturális tudásban jártas önkénteseink, az “őrangyalok” és a trénereink készséggel segítenek. 

külföldi cserediák fogadás

Más szemével látni saját magunkat

“Annyi helyre jutottunk el, ahova már rég el kellett volna mennünk a családdal.” – jegyezte meg egy thai cserediák fogadása után egy magyar apuka. A cserediák-diákfogadás tükör. Te szeretsz tükörbe nézni? Nem meglepő, ha a válaszod nem. Viszont ez egy módja annak, hogy megismerd önmagad, családodat és boldogabb, teljesebb élettel ajándékozd meg szeretteidet. A közös kommunikáció, a kultúrák, érzelmek, értékek, sőt még a gasztronómia és a családi időtöltés reflektív megismerése is olyan élményeket ad Neked, családodnak és a fogadott cserediáknak, amit nem is lehet máshogy összefoglalni, mint TELJES ÉLET. 

Egy év, ami egy életre szól

Egy év, pontosabban 11 hónap az, amennyi időre elköteleződést jelent egy külföldi diák fogadása. Sok fogadócsalád az első élményt követően nem tud betelni a lehetőséggel, fogadnak egy második, harmadik, negyedik diákot, s néha még a tizedik fogadást is bevállalják. A tapasztalat azt mutatja, hogy a diákfogadásba befektetett erőfeszítés sokszorosan térül meg. Ne várj tovább, tapasztald meg magad is! Fogadj cserediákot az AFS-szel!

Írta: Dabóczy Orsolya