Nagyon izgalmas az élet egy cserediáknak a Tiszán vagy a Dunán túl! Tarts velünk és tudd meg, miért!

Kinek szól a kakas?

“Isztambulban mindig felkelünk reggel, mert hangosak a kocsik aztán idejöttünk, reggel felkeltünk és a kakas hangos. Ez nagyon érdekes volt nekem.” – mondta nevetve Aysegül, török cserediák egy interjúban, amit a pápai helyi tévének adott, amikor egy évig egy dunántúli faluban élt. 

Ez a rövid történet már önmagában sok mindent elárul arról, miért is jó egy cserediáknak, ha a magyar vidéken talál szerető fogadócsaládra. Az AFS cserediákok jelentős része érkezik nagyvárosokból, mint Isztambul vagy Santiago és világvárosokból, mint Tokió vagy Hong Kong. Mi lehet nekik különleges a mi kis falunkban? Például a reggeli kakasszó. Számukra ez olyan élmény, amit aligha tapasztalnának meg máshogy, mint egy magyarországi diákcsere által. 

Mit tud csinálni egy cserediák vidéken?

Ha egy magyar falu, község vagy kisváros lakója vagy, és eljut hozzád a diákfogadás lehetőségének híre az első kérdésed lehet: de mit tudna egy cserediák csinálni az én családomban? 

A válasz: mindent! Egy diák a világ másik felén nem azért dönt úgy, hogy egy évet a családjától és barátaitól távol tölt, hogy turistáskodjon. Azért jön Magyarországra, hogy megismerje a kultúránkat, nyelvünket, ételeinket és olyan élményekben legyen része, amit egy nyaralás alatt nem lehetséges megtapasztalni. Új fogadócsaláddal, új barátokkal és egy teljesen más világlátással szeretne gazdagodni: egy szóval ÉLNI szeretne velünk. 

Minden hely egyedi és ettől izgalmas

Az AFS diákfogadás tehát minden család számára egy lehetőség, bárhol az országban. A fogadás által magad is látni fogod, mitől különleges a hely, ahol élsz. Kisebb közösségekben szenzáció a cserediák, ami rengeteg kalandot eredményez. Riportok a helyi tévénél, fellépések falunapokon, templomi esküvők és néha még disznóvágások is. A cserediák, mint “díszpolgár” semmiből sem maradhat ki. “Úgysem látott még ilyet!” És valóban: ezek azok az élmények, amelyek például Bangkokban nem tapasztalhatók meg.

Hab a tortán, hogy nagyobb kiterjedésű országokkal ellentétben a cserediák itthon az AFS segítségével, barátokkal vagy leendő fogadócsaládjával Magyarország összes szegletébe el tud jutni anélkül, hogy az sok pénzbe vagy időbe kerülne. Nem hallottunk még olyan cserediákról, aki ide utazott és nem látta a Parlamentet, viszont a valószínűleg legtöbb Amerikába utazó diák nem járt a Szabadság-szobornál.

Első nap az iskolában

A faluban vagy kisvárosban, ahogy megjelenik az “idegen”, azonnal szóbeszéd részét képezi. Az iskolában sincs ez másképp. Az új jövevényt nagy érdeklődés szokta övezni, ami az első időszakban és a beilleszkedésben nagy segítség. Mindig könnyebb, ha Téged szólítanak meg először és nem neked kell kezdeményezned. Így szokott ez történni a vidéki cserediákok esetében: az új osztálytárs kezdeti nehézségein hamar segít a többi diák kíváncsisága. Nem is gondolnád, olykor mennyire vágynak középiskolások arra, hogy valakivel beszélhessenek angolul és nemzetközi barátságokat köthessenek. 

Az órákon is gyakran könnyebb dolga van a cserediáknak vidéken: amennyiben kisebb létszámú csoportról van szó, a pedagógusok több figyelmet tudnak szentelni az új osztálytárs beilleszkedésére és feladataira, nagyobb létszám esetén az osztálytársak jobban besegítenek. A cserediák pedig hamar megtanulja, hogy mondja a menzás néninek, hogy “Szeretnék repetát!”

AFS körzetek és önkéntesek

Magyarország bármely területétől is van szó, nem csak központosított módon van lehetőség kapcsolatot tartani a szervezettel. Vidéki AFS körzetek és helyi önkéntesek segítik a csereidőszak gondtalan lefolyását, mindig van valaki helyben, aki tud segíteni.

Jellemző, hogy az érdeklődő fiatalok közül rengeteg önkéntes kerül ki, így sokszor a vidéki körzetekben pár cserediákra is jut egy tucat fiatal önkéntes. A cserediák így a problémáival sosincs egyedül, és mindig akad egy barát, akinek fel tudja tenni kérdéseit, akivel meg tudja beszélni gondjait. 

Az igazi nyelvlecke 

Ahogy az már korábbi cikkünkben is szóba került, nem feltétlenül probléma, ha a fogadócsalád nem beszél közös nyelvet a cserediákkal. Sőt! A magyar nyelv elsajátításában élen járnak a vidéken fogadott cserediákok, hiszen még ha családban és az iskolában beszélnek is angolul, a kávézóban vagy a kisboltban már nem feltétlenül. Így a hétköznapi nyelvet gyorsan el kell sajátítaniuk; pár hét és már hallhatod is megmosolyogtató akcentussal: “Csókolom! Egy kiló kenyeret kérek!”

A vidék nyugalma

Lehet, hogy Te és családod is azért választottátok a vidéki életet, mert az biztonságot és nyugalmat ad. Biztosak lehettek benne, hogy ezt a család új tagja is értékelni fogja!

magyar vidék cserediák

A természet közelsége nagyon is jól jöhet, amikor a cserediákoknak át kell gondolniuk azt a sok impulzust, ami az elmúlt időszakban érte őket. A fogadott diákoknak is van igényük egyedül töltött időre, amire egy séta a természetben csodálatos lehetőséget tud adni.

A változás szele

Ahogy az AFS mottójában is áll, egy olyan szervezetől van szó, amely interkulturális tanuláshoz nyújt lehetőséget, ezzel is segítve az embereket, hogy elsajátítsák azt a tudást, képességet és megértést, mely egy igazságosabb és békésebb világ megteremtéséhez szükséges.

Bárhol vagyunk a világban, ez így igaz. Lehet szó az Egyesült Államokról, Franciaországról, Varsóról vagy Nagytevelről, az AFS jelenléte által olyan hatásokkal találkoznak az emberek, amelyek pozitív változást idéznek elő a világra való nyitottság terén. Ahol egy cserediák gyökeret ereszt, világpolgárok kezdenek kinőni a földből, hogy aztán ők is bejárják a világot. Tegyél családodért és közösségedért azzal, hogy kinyitod az ajtód egy külföldi fiatal előtt, aki magával hozhatja otthonodba szeretetét, kultúráját és kíváncsiságát!

Írta: Dabóczy Orsolya