Önismeret és pályaválasztási segítség AFS-es diákfogadás során

A találkozás az ismeretlennel tükör, amelyben megláthatod erősségeidet és gyengeségeidet egyaránt: a diákfogadás különleges önismereti utazás, amely új távlatokat nyit meg.

Amikor egy magyar család külföldi cserediákot fogad, sok esetben a gimnazista korú gyermek tanulása és tapasztalatszerzése a legnagyobb motiváció. Nem véletlenül! A tizenévesek általában hatalmas lelkesedéssel és érdeklődéssel fogadják, ha cserediákokról van szó. Rengeteg izgalmat tartogat számukra egy új nemzetközi ismeretség, amelyből rengeteget profitálhatnak.

A kezdeti lelkesedés a cserediákok iránt

Látni egy cserediák fényképét, megtudni mik a hobbijai, álmodozni a saját országáról… Annyi középiskolás van, aki közel érzi magát egy távoli kultúrából hamarosan hazánkba érkező másik diákhoz, csak azáltal, hogy elolvas róla egy leírást. És még nem is találkoztak!

diákfogadás afs önkéntes thai cserediák

A nyár vége egy új korszak kezdete

Augusztus végén a következő tanévre Magyarországra érkező cserediákok megérkeznek az orientációs táborba, megismerkednek egymással és azokkal az önkéntesekkel, akik AFS körzetükben vagy országos szinten segítik majd boldogulásukat a soron következő évben. Ezután költöznek fogadócsaládokhoz, akik talán nem is sejtik, hogy ők is utazni fogaknak…

A belső utazás kezdete

Minden kezdet nehéz. Ez egy közhelyes kijelentés, de talán jobb volna, ha inkább kérdés lenne: minden kezdet nehéz? Az AFS-nél hiszünk abban, hogy a kérdések messzebbre vezetnek, mint az állítások. Ha ezt megjegyzed, nem lesz nehéz a kezdet sem! A diákfogadás elején sok furcsa dolog kerülhet elő a kulturális különbségekből eredően, azonban ha kíváncsi vagy és nyitott, nem lehet nagy baj! Az AFS önkéntesei pedig mindig jelen vannak, hogy segítsenek megérteni, mi bújik meg a látható felszín alatt. 

Minden cserediák szemüveges

Micsoda? Mit jelentsen ez? A tőlünk idegen szokások, tapasztalatok, viselkedésformák azok, amelyek megismerése új értékrendek és a saját értékek valós felismeréséhez vezet. A fogadótesók és fogadószülők számára a cserediák szemüvegén keresztül látni a családot, iskolát, kultúrát olyan élmény, amely mindent átértékel. A globalizálódott világban eligazodni csak úgy lehet, ha tudatosan és reflexíven látjuk a saját kultúránkat és mások világnézetét egyaránt, majd megértően és rugalmasan viszonyulunk azok különbségeihez. Ennek túlzás nélkül nincs jobb próbája, mint egy évre megtapasztalni, milyen egy olasz, chilei, hongkongi vagy thai cserediákkal együtt élni. 

Változás a jövőt szem előtt tartva

A diákfogadás kalandja sok változást idézhet elő, és mind tudjuk, hogy változni nehéz. Sokan emiatt nem vállalkoznak cserediák-fogadásra; a rövidtávon látható mindennapi problémák elvonják a figyelmet a hosszú távú megtérülésről, a változás pozitív oldaláról. Senkinek sem egyszerű szembesülni azzal, ha a jól megszokott rutinjába változást kell iktatnia, azonban egy új értékrend megismerése, a felmerülő konfliktusok kezelése egy fogadótestvér számára is olyan önismereti haladást jelenthetnek, amelyeknek pozitív hatása egész életére kiterjed. Csupán a világ változatosságával való szembesülés és az idegen nyelvű kommunikáció önmagukban olyan tapasztalatok, amelyek növelik egy fiatal magabiztosságát és tudatosságát. Nem tudjuk jobban leírni az AFS-élményt átélt cserediákok, fogadótesók vagy önkéntesek személyiségét jobban leírni, mint César Gaviria egykori AFS cserediák, Kolumbia elnöke 1990-1994 között: 

“Ahogy fiatal nők és férfiak megtanulják tisztelni mások kultúráját, világszemléletük egyszerre lesz nemzetközi és humanitárius. Ezek a tulajdonságok a jövő vezetőinek elengedhetetlen ismérvei. Az AFS mérföldkő az oktatásban, mely során felelősségteljes, globális polgárokat nevel.”

afs diákfogadás impact színes lapok

A kötelék, amelyet zászlókból fonunk

Nagyon gyakori, hogy az egykori fogadótesók később elérkeznek arra a pontra, hogy maguk is cserediákok legyenek vagy hosszabb-rövidebb időre külföldre költözzenek és így egészítsék ki interkulturális tapasztalataikat. Azonban már csak egyetlen fogadott cserediák által is olyan tudásra és kapcsolatokra tesznek szert, amiről azelőtt még csak nem is álmodtak. A világ egy másik, messzi országának nyelvéből, ételeiből, helyeiből, oktatási lehetőségeiből és attitűdjéből kapnak kóstolót szó szerint és képletesen! Teljesen új perspektívák kerülnek elérhető közelségbe, ami nem csak a személyes fejlődés, de a pályaválasztás és karrierépítés során is hatalmas előnyt jelent. Egy csupán 3, 6 vagy 11 hónapig tartó cserediák-fogadás a kapujává válhat egy olyan multikulturális életnek, amelyekben a határt csak Te szabod meg! 

Nem tudjuk mikor, nem tudjuk hol, de még találkozunk!

Az AFS jelenlegi és alumni közössége egy olyan nemzetközi kapcsolatrendszert nyújt, amely később is otthonodul szolgálhat bárhol a világban. Adj otthont a világnak és legyen otthonod a világ! A lehetőség adott, csak rajtad múlik, hogy azzá válj, aki nem csak hallgatja, de meséli is közös történetünket! Engedd meg, hogy segítsünk értékelni és átértékelni a világod, fogadj cserediákot idén az AFS-szel!