EVA Program Debrecen-Antwerpen

2017. májusában kora délutáni hőségben érkeztünk meg Budapestről Eindhovenbe: Éva, Edit, Olga és Csilla. Innen 1,5 órás út után érkeztünk Antwerpenbe, ahol a városházán kedves fogadtatásban volt részünk; egy magyar származású, ott élő tolmács segítségével kommunikáltunk.

Belga fogadóinkkal: Leennel, Carollal, Marianneval, Ilsevel, Carinnal együtt közös vacsorán vettünk részt.
Rengeteg nevezetességet: várakat, múzeumokat, kikötőket, régi színes házakat, templomokat és persze belga csipkét, csokit, sört láttunk, ettünk, ittunk.
Emlékezetes Antwerpenben a MAS 9 emeletes múzeuma a gyönyörű kikötőben, Bruggeben a Kiki Beachen való koktélozás, Menchelenben sörgyár látogatás-kóstolás, a brüsszeli piknikezés. Az Ardennekben 2 napot töltöttünk egy csodás farmon, Luxemburgban pedig vásárolgattunk.
Az utolsó esti vacsorát mi készítettük a vendéglátóinknak: paprikás csirkét, uborkasalátával, nokedlivel, amelynek készítése osztatlan sikert aratott a magyaros ízvilág.

EVA Program: antwerpeni anyák Debrecenben

2018. májusában látogattak hozzánk a mi kedves belgáink: Leen, Katrin, Marianne és Carin. Két napot töltöttek Budapesten saját tervezésű programjaikkal. Debreceni kis csapatunk többször is összeült érkezésük előtt megbeszélni a teendőket.  A csapat minden tagja vállalt egy otthoni főzést, a fordításban cserediákunk, gyermekeink segítettek. Számos programra vittük a vendégeinket: hortobágyi betyáros-lovas programot szerveztünk, majd ebédeltünk Olgával, este pedig vacsoráztunk Csillánál, aki finom töltött káposztát készített. Megmutattuk városunk nevezetességeit: a Nagytemplomot és a többi templomot, főteret, szökőkútjainkat, egyetemet, stadiont, körszínházat, Nagyerdőt, – ahol babgulyásos ebédet fogyasztottunk-. Évánál paprikás csirke, nokedli, uborkasaláta volt a menü. Egri várlátogatás, majd vacsora Editnél: húsleves, sült csirke, krumplipüré, saláta. Utolsó előtti nap Tiszacsegei halászlével és slambuccal kápráztattuk el őket Era jóvoltából, és tiszai hajókázással zártuk a napot.

Az utolsó este emlékezetes szekeres, banditatámadásos programmal és sok pohár pálinkával zárult. Az indulás reggelén a Vásárcsarnokban jártunk és Fórumos vásárlás zajlott. Lecsós ebéddel zártuk a debreceni vendéglátást, majd elindultunk a budapesti repülőtérre. Nagyon jó barátságok szövődtek, azóta is tartjuk a kapcsolatot, vendégeink pedig biztosan vissza fognak térni hamarosan Debrecenbe.

Írta és szerkesztette: Kovács Csilla