“Egyszerűen elfelejthetetlen. A kinti kultúra, az ott eltöltött programok, az újonnan szerzett barátok életre szólóak. Egy hónap alatt családdá formálódtunk, ezért nehéz a búcsúzás a külföldi diákok között.” — Dornbach Dániel

AFS STEM

 

Dániel az AFS Global STEM Academies programján vett részt, mely kivételes lehetőségeket kínál azoknak a diákoknak, akik érdeklődnek a tudományos tantárgyak iránt. Ezt szeretnénk most neked bemutatni olyan diákok élménybeszámolójával kiegészítve, akik 2023-ban vettek részt ebben az izgalmas programban. 

Teljes ösztöndíjas program tudományos érdeklődésű diákoknak

Az AFS Global STEM Academies programja olyan diákoknak ad esélyt külföldi tanulásra, akik a természettudományok, mérnöki, informatika vagy egyéb STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) területek iránt érdeklődnek. A program célja, hogy lehetőséget teremtsen a diákoknak nemcsak elméleti tudásuk bővítésére, hanem a globális tudományos közösség részévé válni is.

AFS STEM

 

Benedek számára több szempontból is felejthetetlen élmény a Brazíliában töltött idő:

“Nagyon élveztem a programot mert megismerhettem különböző kultúrákat, szokásokat, valamint új barátokat is szereztem. Ezen felül az, hogy Brazíliát is jobban megismerhettem és az ott lévő problémák megismerése után rájöttem mennyire más helyzetben vannak az ott élők.” — Träger Benedek

 

12+4 hetes tudományos és kulturális program

 

A STEM Program részeként a kiutazást megelőzően részt veszel egy 12 hetes online e-learning képzésen, mely során felkészítést kapsz a személyes projekt időszakára. 

A személyes projekt időszakában 4 hétig nemzetközi diák csapatban együtt tanulva tapasztalod meg az AFS Global STEM Academies programjának előnyeit.

A 4 hetes külföldi ösztöndíj helyszíne lehet Brazília, Egyiptom, India, USA, Kína, a helyszín azonban nem választható.

AFS STEM

Jázmin rengeteg külföldi tanulót és önkéntest ismert meg a programnak köszönhetően, akikekkel már a ismerkedésük kezdetétől családként támogatták egymást. Így jellemezte Braziliához köthető élményeit:

“A tapasztalatom Brazíliában, és az egész Global STEM Academies program alatt mindig nagyon jó volt. Mindenki nagyon kedves és nyílt volt, az online program alatt is nagyon jó volt megismerni olyan sok embert különböző kultúrákból. Ami pedig az egy hónapot illeti amit Brazíliában tölthettem, nem is lehetett volna jobb. Mind a 33 diák és az önkénteseink egy család lettünk és hazudnék ha azt mondanám, hogy nem mennék vissza bármelyik pillanatban ha meglenne a lehetőségem. Örökké hálás leszek, hogy megvolt a lehetőségem egy ilyen csodás helyre utazni és ilyen csodás embereket megismerni!” — Zsótér Jázmin

 

Külföldi személyes projekt nemzetközi diákokkal és külföldi fogadócsaláddal

 

Résztvevőként lehetőséged nyílik a világ vezető egyetemeinek megismerésére, a világ meghatározó tudományos színtereinek meglátogatására, inspirációt gyűjteni, kapcsolatokat építeni nemzetközi szinten és elköteleződni a globális tudományos fejlesztések iránt.

AFS STEM

Flóra Indiában töltötte az AFS Global STEM programját. Kezdetben kissé aggódott a beilleszkedés miatt a tanuló csapatot illetve fogadócsaládját illetően, a sokszínű,  életre szóló élmények azonban hamar eloszlatták kétségeit:

“Röviden összeszedni ezt a hatalmas élményt nagyon nehéz, de kiemelném hogy mennyire hálás vagyok ezért a csodálatos lehetőségért és igyekeztem kiélvezni minden pillanatot. Már az első két napon Mumbaiban megismertem a többi cserediákot, és szinte azonnal egymásra találtunk, a belföldi repülőúton igazi csapatként működtünk együtt. Nagyon izgultam a fogadócsaládomra tett első benyomásomon, de nagyszerűen gondomat viselték és remélem a jövőben tudunk újra találkozni. A program során izgalmas kulturális és tanulmányi kirándulásokon vettünk részt, és a templomok és mauzóleumok mellett a közös buszozásokat is nagyon élveztük. Minden nap izgatottan mentünk az Emerald Heights iskolabuszaival, át a végeláthatatlan kampuszon és a gazdagon felszerelt termekbe. Iskolai kereteken kívül is sok helyre elmentem a többi diákkal és a fogadócsaládommal amivel tovább gazdagítottam a tudásomat az indiai mindennapokról. Összegezve, csodálatos nemzetközi barátokra leltem szert és olyan helyekre jutottam el amikre első sorban soha nem is gondoltam hogy megismerek.” — Vincze Flóra

 

AFS STEM

Az egy hónapos személyes projekt időszakában 

  • részt veszel orientációs eseményeken,  
  • kulturális utazásokon és terepgyakorlatokon,
  • érzelmi és tanulási támogatást kapsz teljes külföldi tartózkodásod alatt.

 

AFS STEM NASA

Emma világokat átívelő barátságokat kötött, miközben idegen nyelven folytatta tanulmányait, élvezte a tinédzserek szabadidős programjait, önkénteskedett és kulturális helyszíneket fedezett fel az USA-ban. 

Nekem július 7-e és 31-e között volt lehetőségem részt venni ezen a programon Houstonban az USA-ban. Hétköznap délelőttönként rendes tanóráink voltak, délutánonként VR projektjeink, esténként pedig különféle programok, a mozis esttől a karaoke esten át a bowlingozásig. Hétvégén múzeumokba, cégekhez vagy alapítványokhoz látogattunk el. Volt köztük természettudományi múzeum, egészségügyi múzeum, modern művészet múzeum, BP látogatás, egy alapítványnál önkénteskedtünk is és NASA központban is jártunk.

AFS STEM

Az egész program alatt nagyon jól éreztem magam. Számomra ez életem egyik legjobb hónapja volt. Soha nem képzeltem volna, hogy ennyire fiatalon eljutok egy másik kontinensre, főleg nem az Egyesült Államokba és hogy megismerkedek ennyi emberrel a világ sok-sok pontjáról. A program alatt 5 kontinensről szereztem életre szóló barátokat, rengeteget tanultam a STEM témakörben, fejlődött az angol tudásom és egy csomó másik kultúrával  ismerkedtem meg. 

Egyszerűen szavakkal leírhatatlan az az élmény amit én ebben a programban megtapasztaltam és melegen ajánlom mindenkinek aki a jövőben jelentkezni szeretne rá.” — Göncző Emma

 

 

AFS STEM

 

Veronika életére is nagy hatással volt az utazás, így mesél róla:

“Felejthetetlen élmény volt, nagyon jól éreztem magam. Kipróbálhattam magam egy teljesen új környezetben, egy másik országban, és emelett még jól is szórakoztam. Kipróbáltam a lövészetet, életre szóló barátokat és egy másik családot szereztem. Nagyon köszönöm az AFS-nek és a BP-nek, hogy ezt lehetővé tette.” — Szabó Veronika 

 

 

Rendszeres jelentkezési lehetőség a programra

AFS STEM

Az AFS Global STEM Academies tehát nem csupán egy tudományos program, hanem egy életre szóló kaland is. Ha te is szeretnél élni ezzel a fantasztikus lehetőséggel, ne habozz jelentkezni, és tedd meg az első lépést affelé, hogy a globális tudományos közösség részévé válj!

A részletes felhívásért és a jelentkezési linkért kattints ide.

 

Júlia az AFS Global STEM Academies programjának köszönhetően járt először Európán kívül, így még nagyobb hatást tett rá a Kínában töltött idő: 

“Maga a kínai STEM program 3 helyszínen zajlott (zajlik). Az első Peking volt, ahol egy belvárosi hotelben voltunk elszállásolva, és mindenkinek volt egy kínai partnere. Itt ellátogattunk a Tiltott városba,  a Kínai Nemzeti Múzeumba, és a Kínai Nagy Falhoz. Számomra mind lélegzetelállító élmény volt, ugyanis ezelőtt még sosem jártam Európán kívül és így egy számomra teljesen ismeretlen és új kultúrával találtam magam szemben. 

AFS STEM

Utána 10 nap után átrepültünk Chengduba, ahol fogadócsaládoknál volt a szállás és többek között voltunk a Volvonál, a Universade játékokon, és a Pandarezervátumban. Itt volt lehetőségünk a családon keresztül első kézből átélni és átérezni, hogy milyen is egy korunkbeli tinédzser élete itt. Nekem személy szerint emiatt ez volt a kedvenc helyszínem. 

A harmadik állomásunk Ningbo, ahol a Nottingham University Campusán található a szállás. Itt eddig a Xikou nevezetű várost látogattunk meg, amely betekintést nyújtott a trandicionális életbe.

A rengeteg új élmény és megszerzett tudás mellett a megismert új embereket is nagyon nagyra értékelem. Annak ellenére hogy Kínában vagyunk, nem csak a Kínai kultúráról tanulunk, hanem a többi nemzetközi diákéról is, így összesen 15 országgal ismerkedem folyamatosan nem csak eggyel. Mivel 1 hónapig vagyunk itt, így alkalmunk adódott nagyon jól megismerni egymást és akár életre szóló barátságokat kötni a többiekkel a világ minden pontjáról.” — Osváth Júlia