“Fél évet töltöttem Dániában a Silkeborg Højskole diákjaként. Az elején nem tudtam mire is számítsak, mikor érdeklődtem a programról, de bízva az AFS-ben végül jelentkeztem. Életem legjobb döntése volt, ugyanis nemcsak, hogy megismerhettem egy új országot és annak kultúráját, hanem új barátokat szerezhettem és magamat is jobban megismerhettem az úton.

Bagdi Anita Dán Népfőiskolán

A Højskole (Folk collage) egy dánok által kifejlesztett iskolarendszer, így nem igazán tudnám hasonlítani semmihez. Nehéz szavakkal megfogalmazni, hogy mi is ez pontosan. A többi külföldi cserediákkal csak úgy hívtuk, hogy óvoda felnőtteknek. ☺ 

Olyan órák közül választhattunk, mint például, úszás, kajakozás, kerámiázás, társasjátékozás és művészet. Emellett lehetett olyan órákat is felvenni, mint ruha újrahasznosítás, filozófia és Changemakers ahol a világot sújtó problémákkal foglalkoztunk és adománygyűjtéseket valamint fesztiválokat szerveztünk.

Dán népfőiskola program

Az órák mellett rengeteg színes programot és utazást is biztosított az iskola. Olyan dolgokat is kipróbálhattam, amire előtte sose gondoltam volna (például autótörés kalapáccsal 😉 vagy egy éjszaka egy templomban).

Dán Népfőiskolai program

Bár kollégiumban laktam, nekem is voltak fogadó szüleim, akikhez „haza” mehettem. Az elejétől kezdve nagyon jól éreztem velük magamat és azóta is szoros kapcsolatot ápolunk. Mióta haza jöttem már voltak is meglátogatni engem Magyarországon. ☺

Azoknak ajánlom a programot, akik egyetemi képzés előtt, vagy közben szeretnének egy kicsit megpihenni, de nem szeretnének kiesni a hétköznapi rutinból, valamint azoknak, akik szeretnék magukat kipróbálni egy új szituációban. Garantáltan rengeteg új élménnyel és új emberként tér majd haza. Velem legalábbis ez történt!”

– Bagdi Anita, Dán Népfőiskolai Program, 2023