AFS vezetői tréning Egyiptomban – (2018. augusztus 29 – szeptember 2.)

Az AFS International és az EFIL szervezésében megtartott tréningre elsősorban az európai AFS-szervezetek új kuratóriumi tagjait várták. Az AFS Magyarország kuratóriumi testülete két tagját, Barta Emilt és Vódli Zsoltot delegálta a tréningre.

A 3 napos képzés komplexen épült fel. Első lépésben egy 10 modulból álló online szemináriumot kellett teljesítenünk a nyár folyamán. Az itt kapott információk, az itt tanult ismeretek alapozták meg a kinti tréninget. A második rész Kairóban volt, ahol az EFIL és az AFS International munkatársai mellett Európa 12 országából 24-en vettünk részt a képzésen. Itt a vezetői készségek, képességek fejlesztéséhez, illetve a szervezet irányításához kapcsolódó ismereteket sajátíthattunk el. Nagyon intenzív 3 napunk volt. Átlagosan reggel 8-tól este 9-ig tartott a nap. A sűrű programot az AFS Egyiptom munkatársai tették színesebbé. Kulturális esttel és finom egyiptomi ízekkel kedveskedtek nekünk.

Sok energiát és figyelmet igényelt, de megérte ott lenni. Teljes(ebb) képet kaptunk arról, hogy ki, mit és hogyan csináljon a kuratóriumon belül. Kipróbálhattuk magunkat vezetői szerepben is, illetve közelebb kerültünk a saját magunk által elképzelt szerep, feladat megvalósításához is.

Azok számára, akiknek csak délután indult a repülőgépük, az AFS Egyiptom villámlátogatást szervezett a piramisokhoz és a Kairó Múzeumba. Bár tényleg nagyon rövid volt, mégis láthattunk valamit azokból a történelmi emlékekből, amikről eddig csak könyvekben olvashattunk. Történelemtanárként ez különösen érdekes és izgalmas volt számomra.

A tréning után is kapcsolatban maradunk egymással, ezzel is segítve egymás munkáját. Mindezekkel felvértezve már felkészültebbnek és magabiztosabbnak érezhetjük magunkat. Mindez pedig hozzá fog járulni az aktív kurátori tevékenységünkhöz is.

A cikk szerzője: Vódli Zsolt István tanár, kuratóriumi tag