Irorszag

Az emberek
Írország Európa északnyugati részén, a harmadik legnagyobb szigeten, az Ír-szigeten található állam. A sziget északi része brit fennhatóság alá tartozik, ezt nevezik Észak-Írországnak. A sziget többi része a tulajdonképpeni Írország. Több mint 9000 éve élnek emberek a szigeten, az elmúlt 1200 évben több népcsoport keveredett és gyakorolt nagy hatást az ír népességre, többek között a vikingek, normannok, walesiek, flamandok, skótok, angolok, afrikaiak, kelet-európaiak és dél-amerikaiak. Írországban az emberek nagyon kedvesek, a legtöbb helyzetben vidámak és közvetlenek. Van két sport, amit csak Írországban játsszanak és tízezres szurkoló tömegeket mozgat: a gaelic football, ami a foci és a rögbi keveréke, és a hurling, ami a gyephoki és a rugby keveréke.

Az iskola
Vannak egynemű és koedukált iskolák is. Az ír állami iskolák katolikus szellemiségűek, de bármilyen vallást gyakorló diákot szeretettel fogadnak. Az iskolák fenntartják a jogot, hogy eldönthessék, hogy a cserediák melyik évfolyamba kerüljön. A középiskolában hat osztályt járnak végig a diákok (12-18 éves kor között). A cserediákok általában a 4. vagy 5. osztályba kerülnek, de ha nem erős az angol nyelvtudásuk, akkor kerülhetnek alacsonyabb osztályba is (6. osztályba nem kerülhetnek). Az iskoláknak szigorú előírásuk van az egyenruháról, amit szükséges betartani a cserediákoknak is. A cserediákok nem feltétlenül kerülnek a fogadótestvérrel azonos iskolába. Egy tipikus iskolai nap 9:15-15:45-ig tart hosszabb ebédszünettel. Minden osztályban adnak házi feladatot, átlagosan 1-2 óra szükséges azok megoldására otthon. Szinte minden iskola szervez sport-, társadalmi és kulturális tevékenységeket tanítás közben vagy hétvégén, ezek általában ingyenesek vagy kevés kiadással járnak. A szervezet ösztönzi a diákokat, hogy vegyenek részt valamilyen foglalkozáson, mivel az megkönnyíti az iskolai életbe való beilleszkedést. A diákoknak minimum 5, maximum 7 tantárgyat kell választania az iskola által kínált tárgyak közül.

A család
A legtöbb cserediák elhelyezése kisvárosokban, falvakban, vidéki területeken történik. Ritka a nagyvárosi elhelyezés, illetve Dublinban és Észak-Írországban nem helyeznek el cserediákokat. A program során fontos, hogy a család tagjává váljon a cserediák, kivegye a részét a házi munkából és tisztelje a családtagokat és a tevékenységeiket. A cserediákokat a helyi körzetek önkéntesei segítik a program alatt.

Az ételek
Az ír konyhára jellemzőek a raguk, a gazdag egytálételek. Tipikus egytálétel a sörös bárányragu, illetve a colcannon, amely az írek két kedvelt alapanyagát, a krumplit és a káposztát ötvözi. A hagymával, mogyoróhagymával, póréhagymával ízesített, tejszínnel gazdagított fogás tipikus egytálétel, amit legtöbbször főfogásként fogyasztanak, vagy húsok mellé kínálják köretnek. A raguk alapjául szolgáló hagyma a római hódításoknak köszönhetően jutott el a térségbe, azóta alakul és finomodik az ír ragu. A raguknak legtöbbször sertés vagy birka az alapja, szinte megkerülhetetlen hozzávalója a krumpli, de készülhet répával, fehérrépával, árpagyönggyel is. Az igazi ír ragu nem konyhában, hanem szabad tűzön készül. A magyar ízlésvilághoz közeli raguk mellett a különféle sertésbelsőségek és a nemes húsoktól eltérő részek felhasználása is rokon a mi konyhánkkal. Az ír reggeli szerves részét képezi a véres hurka, kedvelt a sertésláb, a pacal, és a disznótoraik is hasonlatosak a mieinkhez.

Az utazás
Az iskolába a cserediákok gyakran busszal utaznak. A szervezet 3 orientációt szervez a cserediákoknak, amin kötelező a részvétel: egy érkezési orientáció a program első 3 hetében, egy érkezés utáni orientáció a program 4-6. hetében és egy hazautazás előtti orientáció. Ennek a költségét a szervezet téríti. A fogadócsaláddal, iskolával, egyéb külön utazásokat a cserediáknak saját költségen kell állnia.

Esetleges plusz költségek

  • szervezeten kívüli utazás
  • iskolába járás költsége
  • biztosítás, orvosi ellátás
  • zsebpénz (kb. 200 EUR/hónap)
  • iskolai eszközök, egyenruha (kb. 180 EUR)

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Írország