PEACE Program

PEACE program egy trimeszteres középiskolai csereprogram európai és ázsiai országok között, amelynek középpontjában a világpolgárság és aktív állampolgárság kerül.  A Peace in Europe and Asia through global Citizenship Education programot európai és ázsiai AFS szervezetek, valamint az EFIL és az AAI közreműködésével hozták létre 2017-ben.

A három hónap alatt a résztvevő (15-18 éves) diákok fogadó családokkal élnek, középiskolába járnak, részt vesznek a helyi közösség életében, miközben tudásukat és tapasztalataikat kibővítve válnak aktív és felelősségteljes világpolgárokká.  Azáltal, hogy a Földünket érő globális problémák közül egyet kiválasztva dolgozol ki saját Global Citizenship in You (GC in You) projektet, a PEACE programon résztvevő diákként már fiatalon lépéseket teszel te is a világbéke felé.

Saját témát is választhatsz, amennyiben globális szinten felmerülő kérdéskörrel foglalkozol. Mindezek mellett, a kint töltött idő alatt egy általad választott helyi civil szervezethez csatlakozva ismered meg az önkéntes munka örömeit és válsz egy új közösség aktív tagjaivá. Esetleges önkéntesmunkák:

  • iskolai oktatáskiegészítés (nyelvtanítás, kulturális ismeretekről szóló előadások tartása, stb.)
  • állatmenhelyen végzett tevékenység
  • környezetvédelmi, természeti problémák megoldása helyi szinten
  • óvodai tevékenység
  • idősek otthonában segítségnyújtás
  • társadalmi problémák kezelése (nemi egyenlőtlenség, vallás, stb.)
  • egészségügyi teendőkben közreműködés (kórházak, rehabilitációs központok, stb.)
  • kulturális és történelmi témákkal foglalkozás (múzeumok, galériák, kulturális központok, stb.)
  • egyéb civil vagy vallási tevékenységek segítése

Természetesen itt is igaz, hogy bármilyen civil szervezethez csatlakozhatsz, határt csak a lelkesedésed és a helyi adottságok szabnak. Ebben majd a helyi AFS önkéntesek tudnak bővebben segíteni.

A programban 8 európai ország (Ausztria, Izland, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Szlovákia) és 7 ázsiai ország (Fülöp-szigetek, India, Indonézia, Japán, Kína, Malajzia, Thaiföld) vesznek részt. Európából augusztusban utaznak ki diákok a választható ázsiai országokba, a programjukat lezáró novemberi tábor pedig Kuala Lumpurban kerül megrendezésre, ahol te is megoszthatod saját élményeidet, tapasztalataidat, és megismerhetsz más európai cserediákokat is. Az ázsiai diákok januárban érkeznek Európába, a programjuk végén pedig Brüsszelben zárják a kalandot. A különleges helyszínű táborban a PEACE résztvevők beszámolnak GC in You projektjeikről, civil hozzájárulásukról, valamint mélyítik el tudásukat tovább globális problémákról és azok megoldásának fontosságáról.

A PEACE programba Te is becsatlakozhatsz. Akár résztvevőként, fogadócsaládként, önkéntesként, sőt pedagógusként is.
Te is tehetsz egy szebb és békésebb jövőért!

További információ: [email protected]