Egy lépéssel közelebb kerültünk egy igazságosabb és békésebb világhoz

Ezúttal nem az Észak- és Dél-Korea közötti háborút lezáró, áprilisban megkötött békeszerződésről fogok írni nektek, bár való igaz, hogy az is nagy örömre ad okot és illene
rá a fenti cím. Majd talán legközelebb. Ezúttal egy új típusú AFS programról szeretnék nektek beszámolni, illetve arról, miért is kerültem idén áprilisban egy brüsszeli AFS tábor
szervezői csapatába.

A beszédes nevű PEACE program az idei évben indult el, jelenleg 8 európai és 7 ázsiai AFS partnerország vesz részt benne – s így mi, magyarok is. A program 4 különlegességet
hordoz magában. Végre lehet Ázsiába is menni három hónapos programra, ezáltal még inkább szélesebb programkínálatot tudunk biztosítani a kalandvágyók számára. A program pikantériáját azonban leginkább a következő két dolog adja. Jól figyeljetek! Zseniális.

Azon túl természetesen, hogy a PEACE program résztvevői fogadócsaládoknál laknak és középiskolába járnak, kiutazás előtt és leginkább a program alatt a Földünket érő globális kérdésekkel – pl. társadalmi egyenlőtlenség, emberi jogok, környezetvédelem, oktatás – foglalkoznak, és hasonlítják össze Ázsiát és Európát egy kiválasztott témakör tekintetében. A három hónap végére egy rövid tanulmány megírásával mélyítik el tudásukat, ezáltal ők is globálisan érzékenyebb, érettebb és felelősségteljesebben gondolkodó és döntő világpolgárokká válnak.

Emellett, a kint töltött trimeszter alatt nekik is lehetőségük van (valamint kell is) önkéntes munkát végezni, egy helyi civil szervezetnél (amely nem az AFS!), megismerve ezáltal az összes olvasó és jómagam által is már sokszor átélt jó érzést, amelyet az önzetlen önkéntes munka nyújthat valaki számára. Továbbá ez egy új közösség, egy új érintkezési felület is az iskolából kiszakadva, ahol a diák több helyi lakossal ismerkedhet meg és kiszélesítheti a világképét.

Mindez három hónapban. Intenzív, nem?

Még nincs vége. Ugyanis, mint meggyszem a tejszínhabos fagylalt tetején (fogyózóknak cukormentes változatban), a programba beépül egy fergeteges záró tábor, amelyre az ázsiai ide érkezőknek Brüsszelben, az európai kollégáknak pedig Kuala Lumpurban kerül sor. Az elengedhetetlen end-of- stay feladatokon túl itt is szó esik a Global Citizenship Education-ről (vagyis azokról a témákról, amelyek globálisan érintik Földünket, és arról, hogy mi hogyan tudunk ellene tenni), valamint az Active Citizenship-ről (vagyis arról, hogy helyi szinten hogyan lehetünk aktív tagjai a közösségnek). A résztvevők itt számolnak be egymásnak és az önkénteseknek az elért eredményekről, kimutatásokról, valamint mesélnek a saját civil hozzájárulásaikról.

Ennek az európai zárótábora zajlott áprilisban Brüsszelben. Mivel most startoló programról van szó, első körben csak 9-en vettek részt rajta, valamint minden közreműködő európai országból 1-1 önkéntest meghívtak, hogy a tábori feladatok támogatása mellett ismerje meg a PEACE programot, ő maga is alakítsa, inspirálódjon. Mindez azért, hogy aztán az ott megalapult PEACE Ambassador csoport tagjaként hazatérjen és hozzájáruljon a program hazai népszerűsítéséhez, a PEACE fejlődéséhez.

Természetesen sok lehetőségünk volt megismerni az első PEACE résztvevőket is, valamint a workshopon mi is meghallgathattuk a beszámolóikat. 9 nagyszerű fiatal 9 ügyet vizsgálva nagyon sok különböző eredményre jutott, de egy valami mindegyikőjükre biztosan igaz: mindannyian felelősebb, tudatosabb világpolgárokká váltak. Ők nem csak az itt töltött 3 hónap alatt, de ezután is hordozzák magukban a belső motivációt arra, hogy tennünk kell egy szebb, igazságosabb és békésebb világért.

A cikk szerzője: Beregszászi Balázs