A hollandiai Amersfoortban 2019. március 3-tól március 9-ig kivételes szeminárium került megrendezésre, melynek címe #AFSeffect social impact in and through exchanges volt.

Miért volt kivételes? Engedjétek meg, hogy kiemeljek néhány highlitghtot, és mindjárt megértitek.

1, A téma. Nagy valószínűséggel mindenki ismeri az AFS misszióját szavakba foglaló mondatat: Az AFS olyan nemzetközi non-profit szervezet, amely interkulturális programjain keresztül segít elsajátítani azt a tudást, képességet és megértést, amely egy igazságosabb és békésebb világ megteremtéséhez szükséges. Azonban mi vezet efelé a békésebb és igazságosabb világ felé? A szeminárium témája az volt, miként tudjuk a lehető legjobban biztosítani, hogy a velünk érintkező emberek legalább megértik missziónkat, de méginkább tesznek is érte. Hiszen ahogy háborút, békét csinálni is csak emberek tudnak. Tudatos és tettre kész emberek.

2, A csapat. Igen, egy igazi fiatal, lelkes és tettre kész csapattal dolgoztunk. Aki kor szerint nem volt fiatal, mentalitásban csatlakozott. Felemelő élmény volt egy olyan csoportban dolgozni, ahol alap, hogy mindenki jó arc. Elképesztően motivált, kreatív és kedves emberekkel teremtettünk kapcsolatot, szőttünk barátságokat. A résztvevők minősége lehetővé tette, hogy a trénerek véghez vigyék a szeminárium témaismertetésen és kérdésfelvetésen túli célját: azt, hogy mindenki konkrét tervekkel és együttműködési lehetőségekkel térjen haza saját AFS szervezetéhez.

3, A prep-team. A szemináriumon nem egyedüli magyarként voltam jelen. Az öt fős prep-team része volt Rosta Dia, aki velem ellentétben nem résztvevői, hanem tréneri szerepben remekelt. Mellette még Catjának (Portugália), Ninának (Szerbia), Iremnek (Törökország/Belgium) és Jennynek (Izland/Belgium) köszönhetően fenomenális hangulat és hasznosság egyaránt jellemezte az eseményt.

4, Hollandia. Az épületek lélegzetelállítók. Nézze meg mindenki maga!

5, A gyakorlatiasság. Elhivatott emberek új eszközökkel és tervekkel gazdagodtak. A szociális hatás fontosságának gondolata pedig nem áll meg a mi elménkben. Follow-up alert! A #AFSeffect témája jellemzi a 2019-es éve egészét az EFIL-nél, így a VSS is a szociális hatás maximalizálásának jegyében fog megrendezésre kerülni Ausztriában. Emellett az idei trAinFS-en is lesz lehetőségetek jobban elmélyülni a témában. See you there!

Dabóczy Orsolya cikke