A nemzetközi AFS felmérése alapján készült jelentés összefoglalása a cserediák-fogadás hatásairól

– AFS Intercultural Programs, 2024

A “Global families, global impact” (ford. globális családok, globális hatás) jelentés az AFS nemzetközi hálózata által készített elemzés, amely a fogadócsaládok külföldi cserediák-fogadásban szerzett tapasztalatait vizsgálja. Az AFS több, mint 75 éves tapasztalattal rendelkezik és világszerte közel 500.000 családot vont be ezidáig a programba, több mint 90 országban. Évente körülbelül 8,000 diák és család vesz részt ezekben a valóban transzformatív csereprogramokban.

A Felmérés Háttere

Ez a jelentés egy nagyszabású globális felmérésen alapul, amelyet 2023 áprilisa és decembere között végeztek korábbi AFS fogadócsaládok körében. A felmérés 3.000 család válaszait gyűjtötte össze 76 országból, különös tekintettel azokra az országokra, ahol jelentős AFS tevékenység folyik.

Fő Megállapítások

 

1. A fogadócsaládok élete jelentősen formálódik a kulturális cserén és új családi kötelékeken keresztül

A felmérés kimutatta, hogy a fogadócsaládok a fogadás elsődleges előnyeit az interkulturális tanulásban és kulturális cserében (76%), a kulturák megosztásában (60%) és a család ilyenforma bővítésében (58%) látják.

2. A fogadótestvérek szocio-emocionális tanulása fejlődik

A fogadótestvérek jelentős mértékben profitálnak a fogadási tapasztalatokból; a családok növekvő érdeklődést tapasztaltak különböző kultúrák és nyelvek iránt (60%), valamint javuló szocio-emocionális készségeket, mint például kommunikáció (47%), felelősség (26%) és önbizalom (21%) terén.

3. A fogadás világpolgárokká teszi a családtagokat és segít a személyes fejlődésükben

A fogadócsaládok az alkalmazkodóképesség, a nyitottság, a különbözőségek értékelése és az empátia javulásáról számoltak be a fogadás eredményeként. Ezek a fejlődési lehetőségek összhangban vannak az AFS oktatási céljaival és megmutatják a fogadásban rejlő pozitívumokat.

4. A folyamatos elköteleződés az AFS Felé maximalizálja a fogadás pozitív hatásait

Azok a fogadócsaládok, akik a fogadás után is kapcsolatban maradnak az AFS-sel, magasabb szintű személyes fejlődésről számoltak be. Az AFS-szel való folyamatos kapcsolat, akár önkéntességen keresztül, akár többszöri fogadással, fokozza a hosszú távú pozitív hatásokat.

Az AFS Intercultural Programs jelentése egyértelműen megmutatja, hogy a fogadócsaládok alapvető szerepet játszanak a nemzetközi cserediák programok és a világpolgárság működésében és fejlesztésében. A fogadás nem csak a diákok, hanem a családok számára is jelentős előnyökkel jár, hozzájárulva egy igazságosabb, méltányosabb és fenntarthatóbb világ kialakításához.