UjZeland

Az emberek
Új-Zéland lakosságának nagy része Angliából, Indiából és más országokból betelepült népekből áll; de a lakosság 14 százaléka maori őslakos, kis része pedig polinéz. A lakosság általában véve keresztény. A hivatalos nyelvek az angol, a maori és az új-zélandi jelnyelv, de ezen kívül további 147 nyelvet beszélnek az országban, többek közt polinézt és az ázsiai nyelvek többségét. Az új-zélandi fogadócsaládok különösen fontosnak tartják, hogy a cserediákoknak a legtöbbet tudják az országukból megmutatni. Legtöbbjük mindenféle anyagi ellenszolgáltatás nélkül, barátságból és kulturális kíváncsiságból fogad diákot. Az új-zélandi emberek közvetlenek, nyitottak és szeretnék az ott töltött időt a lehető érdekesebbé tenni a cserediákok számára.

Az első és legfontosabb dolog, amit az ember észrevesz, majd elsajátít Új-Zélandon, hogy az itteniek nem igazán görcsölnek, nem ismerik a stresszelés fogalmát. Mérhetetlenül pozitívak, barátságosak és nyitottak. Megszokták, hogy mindenki jött valahonnan, kíváncsiak rád és a kultúrádra. A büszkeség náluk nem képmutatásban nyilvánul meg, hanem a szimpatikus nemzeti öntudatban. Nagyon fontos, hogy ha új-zélandiaktól kérsz valamit, mindenféleképpen használd a ’Köszönöm’, és a ’Kérem’ szavakat, mert az udvariasság számukra nagyon fontos, és enélkül rögtön illetlennek könyvelnek el.

Az iskola
Új-Zélandon az iskolaköteles kor 6-17 éves korig tart, de a gyermekek többsége már 5 évesen elkezdi az iskolát. Egyre elterjedtebb az otthoni tanulás is, amikor a szülők a kézhez kapott programok segítségével odahaza oktatják gyermekeiket. Az első éveket az általános iskolában töltik a gyerekek (0-6. osztály), ezt követik a felsőbb osztályok (7-8. osztály). Ez lehet valóban önálló iskola, de lehet része akár az általános iskolának, akár a középiskolának is. A középiskola a 9.-től a 13.-ig osztályig tart. Az iskolaév 4 szemeszterből áll, köztük kéthetes szünetekkel, és a nagy nyári vakáció karácsonytól február elejéig tart. Ha új-zélandi iskolába jársz, a következő órákat kell látogatnod: angol nyelv, matematika, természettudományok (fizika, kémia, biológia), földrajz és történelem. Azonban, ha ezen kívül még plusz órákat szeretnél, akkor megteheted, de ezen órák felvétele plusz költséggel jár számodra. Az iskolában a tanár és diák kapcsolata sokkal formálisabb, távolságtartóbb, mint más országokban.

Új-Zélandon szinte minden diák jár valamilyen szakkörre vagy edzésre. Ezek általában délután, vagy hétvégén vannak, a legkedveltebbek pedig a színjátszás, zeneórák, a maori kultúrkörök és a sportok. A legtöbb iskolában megkövetelik az egyenruhát, de néhol nem kötelező a viselése, helyette a diákok utcai ruhába járhatnak. Az AFS diákok általában megveszik, vagy kölcsön kapják az egyenruhát, de néha az AFS, a fogadócsaládja vagy az őrangyala biztosítja a cserediák számára azt.

Az ételek
Az új-zélandiak 3 főfogást különböztetnek meg egy nap: reggeli, ebéd és vacsora. A reggelit 7 és 9 óra között fogyasztják, ilyenkor általában müzlit, gabonapelyhet esznek joghurttal vagy tejjel, pirítóst vajjal, lekvárral vagy mézzel, esetleg sült szalonnát és tojást. Ebédre általában szendvicset, kekszet, müzli szeletet esznek gyümölccsel. A legtöbb diák otthonról visz magával ebédet az iskolába, de a büfékben meleg ebédet is lehet venni. A vacsorát viszonylag korán, délután fél 6-kor fogyasztják. Ilyenkor az egész család együtt van, és egy asztalnál fogyasztják el a vacsorát, ami a nap legfontosabb étkezése. Általában halat, vagy csirkehúst esznek, krumplival, tésztával, kenyérrel, vagy rizzsel, salátát, zöldségeket, és desszertnek pudingot vagy gyümölcsöt fogyasztanak. Jellegzetes, közkedvelt ételek: pavlova, hangi, kiwi, húsos pite, apróhalas omlett, oposszumpörkölt.

A család
Mivel Új-Zéland nagyon színes, és változatos kultúrájú ország, a családok, családi szokások, hagyományok is eltérőek. Ami biztos, hogy bármilyen családhoz is kerülsz, biztosan jó szívvel várnak majd téged. Új-Zélandon a házimunkából az egész család ki szokta venni a részét, közösen takarítanak, főznek. Nagyon ritka, hogy valamelyik családnak takarítónője legyen. Valószínűleg neked is be kell majd segítened minden nap a házimunkában, vagy a ház körüli teendőkben.

Az utazás
Lehetséges, hogy a fogadócsaládod közelében nincsen bolt, és esetleg a nagyvárosok is messze lesznek a lakóhelyedtől. Valószínűleg a tömegközlekedés, főleg a busz és a vonat kevésbé lesz elérhető Új-Zélandon, mint ahogy megszoktad, ezért esetenként a fogadócsaládod segítségét kell kérned, hogy valahová eljuss. A legtöbb új-zélandi családnak van saját biciklije, amit (engedéllyel) valószínűleg te is használhatsz majd. Azonban Új-Zélandon biciklizni csak sisakban szabad.

Esetleges plusz költségek
Iskolánként változó, hogy szükség van-e egyenruhára, vagy nem.
AFS-es opcionálisan választható utazás: kb. 1900 amerikai dollár
Ha szeretnél, járhatsz különórákra (kb. 15-50 amerikai dollár)