Torokorszag

Az emberek
Sokan Törökországot a kultúrák olvasztótégelyének tekintik. Az emberek többsége muszlim, kis százalékuk zsidó, görögkeleti, katolikus és protestáns. Az emberek olyan sokszínűek, mint maga az ország. Általánosságban elmondható, hogy a török emberek melegszívűek és vendégszeretőek. Az arab országok határaihoz közel élő, különösképpen az arab és a kurd családok sokkal hagyományőrzőbb és konzervatívabb életet élnek, így ott egyszerűbb megtapasztalni a közép-keleti értékeket. A középső rész az úgynevezett földközi-tengeri rész Ankara, Izmir és Isztambul nagy városaival. Kulturálisan nagyon különböző emberek élnek ezeken a helyeken. Élénk a kulturális élet, sosem alvó utcák és nyüzsgés jellemző rájuk. A török emberek lakhelyüktől függően különfélék lehetnek, ezzel együtt a gondolkodásmódjuk is különböző. Törökország nyugati részén az emberek nyitottabbak, szabadabbak és nem olyan konzervatívak, mint a keleti részen, ahol a vallás is sokkal fontosabb. A török emberek nagyon büszkék az országukra, ami igazolható azzal a ténnyel, hogy törvényileg tiltott sértegetni Mustafa Kemal Atatürköt, a török zászlót vagy a bankjegyüket.

Az iskola
Az iskola szeptember közepén kezdődik és június közepéig tart. Az AFS cserediákok főként a 10. és 11. osztályban vannak elhelyezve. A diákok 12-15 kurzuson vesznek részt egy félévben. A tantárgyak között megtalálhatjuk a matematikát, a természettudományokat, az idegen nyelvet, a török irodalmat, a történelmet és testnevelést is. A legtöbb tantárgy kötelező, de vannak választható tantárgyak is, amiket megéri látogatni.  A diákok egy héten 30-35 órát töltenek az iskolában. Egy török iskolában töltött év után a cserediákok bizonyítványt kapnak a részvételről. A lányoknak nem kötelező letakarni a fejüket az iskolában. Mindenki viselheti azt a ruhát, amit szeretne. Csak a vidéki területeken vagy egyes speciális iskolákban viselhetnek a diákok hagyományos öltözéket és vallásos ruhákat. A török AFS költségvetése tartalmazza az iskolai ebédet és az iskolába való eljutás költségét.

A család
A kis családok párhuzamosan alakultak ki az iparosodás és az urbanizációval fejlesztéseikor, kiszorítva ezzel a hagyományos családi szerkezetet. Az új török család a férjből, feleségből és a nem házas gyerekekből áll. Ez modell sokkal inkább megfelel a mai török társadalmi berendezkedésnek. Gazdaságilag mindenkinek kötelessége szerepet játszani a család fenntartásában. Általában az apa az, aki leginkább megteremti az anyagi biztonságot, ehhez az anya is általában hozzájárul, úgy hogy elmegy dolgozni, de ha nem, akkor teljes időben vezeti a háztartást. A nagyszülők is hozzájárulhatnak a család bevételéhez a nyugdíjukból vagy akár adnak a saját tulajdonukból és a bérükből. Az idősebb gyerekek segítenek a házimunkában (javítás, festés, takarítás) és mikor idősebbek lesznek, fedezik a saját kiadásaikat. A hagyományok követése az apától, mint a család fejétől függ, de az anyának is ugyanolyan jogai vannak. Az apa a példamutató és a vezető, míg az anya a mindennapi dolgokért felelős. A család nagyon fontos a török embereknek. Nem szokatlan, hogy a családok hatalmasak és gyakran látogatják meg a rokonok egymást. A fiútestvérek védelmezik a lánytestvéreiket, a lánytestvérek pedig szeretik és tisztelik a fiútestvéreiket. A kötődés egy családon belül nagyon erős. A törökök sosem lépnek be a házba cipővel és otthon papucsot viselnek.

Az ételek
A törökök odafigyelnek, hogy naponta háromszor étkezzenek, mert a főétkezések közötti nassolás nem gyakori Törökországban. A reggelit általában 7 és 10 óra között fogyasztják el. Dél és fél 2 között ebédelnek. A vacsora a legfontosabb étkezés a törökök számára, mert ezt az egész család együtt fogyasztja el általában 7 és fél 9 között. A törökök nagyon sok kenyeret esznek, és több zöldséget fogyasztanak, mint húst. Vallási okokat figyelembe véve a legtöbb török ember nem eszik disznóhúst csak bárányt, marhát, csirkét. Főként mediterrán ételeket találsz étrendjükben: sok zöldséggel, különböző típusú sajtokkal, joghurttal minden formában és nagyon édes desszertekkel. Nassolás a hűtőből: A törökök általában a napi 3 fő étkezést tartják és nem nassolnak napközben a hűtőből. Az étel nem feltétlenül közös fogyasztásra van ott. Ha nassolni szeretnél, érdemes megkérdezni, ehetsz-e valamit a konyhából.

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Törökország