Thaifold

Az emberek
A thaiok nagyon hazaszeretőek. Nemzetükre, mint egy nagy családként tekintenek. A legtöbb thaiföldi buddhista vallású, ebből kifolyólag szinte minden házban találhatók Buddha figurákkal díszített szekrények, szerzeteseket ábrázoló képek, valamint füstölők. A thai emberek általában fesztelenül viselkednek, emellett igen segítőkészek, tehát ha útbaigazítást kérsz tőlük, akkor is mondanak valamit, hogy ők sem tudják a pontos választ, csak azért, hogy ne tűnjenek barátságtalannak. Tekintélyes higgadtságuk sokszor azt az érzetet kelti, hogy semmivel sem lehet feldühíteni őket. Mindig mosolyt látni az arcukon. Egyrészt, hogy barátságos benyomást keltsenek, másrészt pedig, hogy leplezzék a kínos szituációkat. A dicséreteket, hízelgést mindig szívesen fogadják, még akkor is, ha azok teljesen értelmetlenek. Teljesen garantált, hogy a kritikát, amennyiben nem tudják elkerülni, csak úgy fogalmazzák meg, hogy ne sértsenek meg vele senkit. Kerülgetni a forró kását fontos aranyszabály. Thaiföldön az emberek nagy hangsúlyt fektetnek az agresszió minden fajtájának elkerülésére. A kiabálás másokkal, szituációtól függetlenül, elfogadhatatlan számukra.

Az ételek
Thaiföld legjelentősebb alapanyaga a rizs, így ezt minden étel tartalmazza. Rengeteg köret létezik, levesek, szószok, húsfélék, halfélék és gyümölcsök, ezeket étkezésenként variálják. Az országban hagyomány, hogy mindig eggyel több teríték van az asztalon, mint ahányan jelen vannak étkezésnél. Általánosságban a thaiok sokat esznek, és szeretnek enni. Továbbá, az ételeik meglehetősen csípősek, ám ehhez nem nehéz hozzászokni. Egészséges ételeik vannak, ám néhány közülük elsőre furcsa lehet, mivel gyakran esznek például rovarokat, békát, vagy erjesztett halat. Kifejezetten ízletesek, így mindegyik megér egy próbát.

A család
A család szerkezete házról-házra változhat. Van, hogy csak egy gyerek van a családban, de előfordulnak nagy családok, sőt olyan is, ahol még a nagyszülőkkel is velük élnek. Thaiföldön gyakori, hogy mindkét szülő dolgozik, és felelős a család megélhetéséért. Kifejezetten ritkán fordul elő, hogy az édesanyák otthon maradnak, és a háztartás vezetésével foglalkoznak. Általában az apukák hoznak döntést fontosabb helyzetekben, és az anyukák felelősek a házimunkáért és a gyerekfelügyeletért. Thai családokban jelentős szerepet játszanak a közös étkezések, ugyanis ekkor tárgyalja meg a család a nap történéseit. Fontos kimutatni tiszteletünket, főleg az idősebbek felé. A thai kultúrában nagyon fontos, hogy a gyermeknek mindig tisztelje szüleit és idősebb testvéreit. Thaiföldön a gyermekek is kiveszik a részüket a házimunkából, nemekhez mérten. A fiúk nem főznek, nem mosnak és varrnak, mert ezeket női munkáknak tekintik. A fiúkra és férfiakra összetettebb, megterhelőbb fizikai munka vár. Sok családnak bejárónője van, hogy segítse őket az otthoni teendőkben. A legtöbb fiatal korú fiú nem tud elkészíteni egyszerűbb ételeket sem, vagy csomagolt ételt melegíteni.

Az iskola
A thai diákok 6-6 évig járnak általános- és középiskolába. Az intézmények meglehetősen nagyok, ami azt jelenti, hogy egy iskolába átlagosan 3000 tanuló jár. Mindenki számára kötelező az iskolai egyenruha viselése, a lányok hosszú szoknyát hordanak blúzzal, a fiúk pedig egy egyszerű nadrágot inggel. A tanárok is egyenruhát viselnek. A tanítás reggel 8:30-kor kezdődik, ám minden tanulónak az iskolában kell lennie 8 órakor, hogy részt vegyenek a reggeli imádkozáson és közösen elénekeljék az ország himnuszát, és értesüljenek az elkövetkező tanítási napok fontosabb eseményeiről. A tanítási nap délután 3 óra és 4:30 között fejeződik be. Az iskolai légkör elég nyugodt, a tanárok és diákok közötti viszony is igen laza. Néhány tanárra sokkal inkább szülőként, testvérként tekintenek a tanulók. A legtöbb thai diák csatlakozik az iskolai klubok egyikéhez, vagy sporttevékenységeket folytat az intézményen belül. Hétvégenként néhányan zeneórákat vesznek, vagy magán klubokban űznek sportot. A thai iskolák egyáltalán nem fogadják el az iskolában való mobiltelefon használatát, valamint a verekedés is szigorúan tilos. Bármely szabály megszegése szigorú büntetést von maga után.

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Thaiföld