Szerbia

Emberek
Az emberek Szerbiában mindenből viccet csinálnak, még akkor is, ha ez éppen nem is vicces. Büszkék a nemzetiségükre, az országukra és a hagyományokra, ezeket szeretik megmutatni mindenkinek. Emellett vendégszeretőek, örülnek a látogatóknak. A szerbek jó beszélgető partnerek, szeretnek hangosan, élénken beszélgetni egymással. A társas életnek hatalmas fontossága van, ezért a szerbek gyakran járnak ki klubokba, kávézókba vagy találkoznak valakinek a házában. A szerb emberek érzelmesek és ki is mutatják, mi nyomja a lelküket. A barátaikat egyszer, az idegeneket pedig háromszor puszilják meg.

Család
A család általában a szülőkből és két gyerekből áll, de a rokonok gyakran mennek át látogatóba. A közösen töltött idő nagy jelentőséggel bír a szerb kultúrában, rendszeresen étkeznek együtt. Emellett a családok különböző programokat is együtt csinálnak. Általában mindkét szülő délután 4-ig dolgozik. Attól függetlenül, hogy a férfi és a nő egyenlő, a nő végzi a házimunkát, míg a férfiak a nehezebb fizikai feladatokat. A gyerekektől elvárt, hogy a szobájukat tisztán tartsák és segítsenek a ház körül. Felporszívózzák a házat, kiviszik a szemetet, megterítik az asztalt vagy bevásárolnak. A tipikus szerb család 2 szülőből és 2 gyerekből áll, ám cserediákként biztosan találkozol majd a nagyszülőkkel és a többi rokonnal is. A nyelv nagyon különbözik a magyartól, mivel két különböző betűtípust használnak: latin és cirill. A nyelvtan nehezebb, de nem lehetetlen megtanulni.

Iskola
Az órarend hétről-hétre cserélődik, mert nagyon sok tanuló van Szerbiában. Az első héten tanulóknak meg kell jelennie az iskolában reggel 8-tól délután 1-ig, míg a másik héten délután 2-től este 7-ig. A tanulók nyíltak, jó beszélgető partnerek és ezért cserediákként is könnyebb lesz majd barátokat szerezned. Az átlagos osztálylétszám a középiskolában 30 tanuló körül van. Nincsenek kötelező és választható tárgyak, ezért az egész osztály együtt van az órákon. Egyetlen dologban választhatnak: egyházi vagy polgári tanulmányokat folytatnak. Minden osztálynak van egy osztályfőnöke. A szerb iskolák egy kicsit régi módúak – a tanár diktál, a tanulók hallgatnak és jegyzetelnek. Sok osztályban nehéz a párbeszéd a tanár és a diákok között. A tanulók szóban és írásban is számot adnak tudásukról csakúgy, mint Magyarországon.

Ételek
A húsfogyasztás jellemző, és nagyon sok joghurtot fogyasztanak és a levesek főzésénél is előszeretettel használják. A reggeli általában kenyér, vaj, lekvár, méz, sajt, kajmak (sajthoz hasonló tejtermék) és sonka, de a hétvégéken előfordulhat sajttorta, kukorica sütemény vagy péksütemények. A felnőttek általában erős fekete török kávét isznak, míg a fiatalok tejet, kakaót, vagy kávét tejjel. A szerbek nagyon sok kenyeret esznek. Az ebéd hagyományosan a fő meleg étkezés. Ez azonban manapság változó, tekintve, hogy a szülők dolgoznak, és csak hétvégente tudnak közösen ebédelni. A legtöbb hagyományos szerb étel egyszerre tartalmaz sok húst és zöldségeket. A tipikus vasárnapi ebéd, amelyet általában a nagyszülőknél fogyaszt el a család, levest, különféle húsokat, salátát, és desszertet is tartalmaz. A szerbek csak ritkán fogyasztanak halat, és akkor is inkább édesvízi halat, mintsem tengerit.  A vacsora gyakran 8 órakor vagy később kerül találásra, ami lehet hideg: szendvicsek, saláták, vagy egy szimpla meleg étel: pite, pizza vagy tészta.

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Szerbia