Svajc

Emberek
A svájciak mindig találnak egy okot arra, hogy együtt leüljenek sörözni vagy kártyázni. A hétvégente a fiatal svájciak általában elmennek valahova a baráti körükkel vagy néha csak egy barátjukkal a moziba, vagy csak találkoznak egy étteremben. A lányoktól elvárják, hogy maguk fizessenek, nem szabad azt hinni, hogy bárki más fizet helyettük.

Család
Az étkezések, különösen a vacsora, amikor a család együtt van, ahol megosszák egymással a nap híreit és beszélgetnek a jövőbeli tervekről. A legtöbb családban a szülők szeretik tudni hova mennek a gyerekeik, és mikor érnek haza. Elég gyakori hogy üzenetekkel és telefonhívásokkal értesítik a szülőket, ha késnek. A pontosság nagyon fontos Svájcban. 2 óra 2 órát jelent, ha 2:10-kor érkezel oda, elkéstél. Ha későn módosítasz valamit a találkozóval kapcsolatban, azt nem mindig méltányolják.

Egy bizonyos mennyiségű privát tér fontos a svájci fiataloknak. Sok szabadságot kapnak, és sok lehetőségük van, hogy szabadon döntsenek a szabadidejükről és a hétköznapjaikról, azzal a feltétellel, hogy betartják szüleik szabályait. A legtöbb svájci családban közösen végzik a házimunkát. Az sem szokatlan, ha a férfiak főznek. A főzés egyébként is kötelező tantárgy az iskolában. A férfiak még mosnak és más házimunkát is végeznek. A fiúk és lányok tekintetében nincs különbség a házimunkában, ez otthon és a táborokban is így van.

Iskola
Nehéz általános kijelentést tenni a svájci iskolákról, mivel ezek kantoni (megyei) fennhatóság alá tartoznak. Ugyanakkor általánosan 9 osztály elvégzése kötelező. A legtöbb iskolában alkalmazott osztályozási rendszer 1-től 6-ig osztályoz, ahol a hatos a legjobb osztályzat. A cserediákok többsége gimnáziumba vagy szakközépiskolába kerül. A cserediákoknak részt kell venniük minden kötelező tanórán és az iskolatípustól függően az egyéb tanórákon is. Ez azt jelenti, hogy a cserediákok nem választhatják meg a tantárgyakat, de kötelező felvenni azokat a tantárgyakat, amelyeket a svájci osztálytársaik is tanulnak. Ez alól kivételt képeznek a nyelvórák, ahol a diákoknak nincs előzetes nyelvtudása. Az iskolában általában az anyanyelven tanítanak (német, francia vagy olasz). Különleges esetnek számítanak a nyelvi tagozatok, ahol néhány óra angolul folyhat.

Ételek
Svájc elég híres a gazdag csokoládékínálatáról. Elég gyakori, hogy hideg vacsorát esznek, amely mindenképpen tartalmaz kenyeret és különféle sajtokat. Ezt általában este 6 körül fogyasztják. Meleg ételt inkább ebédkor fogyasztanak.

Utazás
A legtöbb AFS cserediáknak gyalog kell közlekednie vagy kerékpárral. Nincs az iskola által szervezett szállítás, ezért kerékpárt, buszt, vonatot vagy ezek kombinációját kell majd igénybe vennie. A tömegközlekedés Svájcban hatékony és megbízható, rájuk is jellemző a pontosság. A csereéved alatt lehetőséged lesz bejárni az ország különböző pontjait, de erre nincsen garancia. A fogadócsaládoddal, testvérekkel, esetleg iskolával és egyéb ifjúsági szervezetekkel való utazás megengedett, azonban mindent előre le kell egyeztetni a fogadócsaládoddal és az AFS önkéntesekkel.

A svájci csereprogramhoz bizonyítottan B1 szintű nyelvtudással vagy tanári igazolással kell rendelkeznie a cserediáknak. Ha ez hiányzik, 1400 svájci frankos plusz költséget kell számolni online nyelvtanfolyamra.

Előfordulható plusz költségek
Zsebpénz
Tanszerek
Kirándulások és iskolai táborok
Választható kurzusok

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Svájc