Spanyolorszag

Az emberek
Spanyolország népessége körülbelül 46 millió fő. A legnagyobb etnikai csoportot a mórok alkotják. Az elmúlt években kialakult gazdasági helyzet miatt egyre több spanyol hagyta el az országot. A fő vallás a katolikus, a települések nagy részén megtalálható legalább egy katolikus templom, bár ma már minden vallásnak teret engednek az országban. A spanyolokra jellemző az intenzív testbeszéd használata, kedvesek, toleránsak és nyitottak a külföldiek felé. Számukra a család az egyik legfontosabb érték. Jellemzően hangosan beszélnek, ezért elsőre talán kicsit agresszívnak tűnhetnek.

Az iskola
A spanyol gyerekek az általános iskolát 6 évesen (óvoda után) kezdik, és 12 évesen fejezik be. Ez után középiskolába járnak 4 évig. A diákok választhatnak humán, természettudományos vagy művészeti tantárgyak közül. Az iskola szeptember közepén kezdődik, és június végén ér véget. Az órák 55 percesek és a nap során van egy fél órás szünet. Minden tanuló 14 éves kortól választhat a tantárgyak közül az érdeklődése alapján. A diákok és tanárok kapcsolata nagyon jó, a diákok legtöbbször megosztják a gondolataikat a tanárokkal. Spanyol iskolákban nincsenek iskolai foglalkozások, ezeket iskolán kívül kell megtalálni. Nagyobb városokban több lehetőség adódik a szabadidős programok szervezésére. Az iskolákban nem jellemző az egyenruha viselése.

A család
A spanyolok számára a család a legfontosabb. Mindenkit, nagyszülőket, nagynéniket, nagybácsikat, barátnőket, barátokat és az ő családjukat is közeli családnak tekintik és mindent megtesznek értük. Az idősebbek nagy megbecsülésnek örvendenek. A szülői szónak nagy jelentősége van a családban, a fiatalok igyekeznek minél inkább követni a szüleik példáját. Igyekeznek családon belül minél szorosabb kapcsolatot ápolni. A spanyolok nagyon szeretik a nagy családi összejöveteleket, ahol nagy beszélgetéseket tartanak, amiben az egész család részt vesz. A legtöbb spanyol családnak van takarítónője, így a gyerekeknek nem kell a házi munkával foglalkoznia, de azért mindig kérdezd meg a fogadócsaládodat.

Az ételek
A spanyol emberek nagyon szeretnek sokat enni. Naponta kétszer, ebédre és vacsorára jellemző a főtt étel készítése. A család számára nagyon fontosak az étkezések, evés után rendszeresen maradnak az asztalnál, beszélgetnek, megosztják egymással a nap eseményeit. Nem tanácsos kihagyni ezeket sem, hiszen remek lehetőséget biztosítanak a család megismerésére. A spanyolok későn fekszenek, ezért délután 3-kor van az ebéd, este 9 körül pedig a vacsora. Az étkezések között előfordulhat, hogy nassolnak is.

Az utazás
Ha kis városban élsz, akkor valószínű, hogy az iskolába gyalog jutsz el, hacsak a család nem visz el kocsival. Nagyobb városokban főleg tömegközlekedéssel fogsz tudni bárhova eljutni. Ha az iskolád másik városban van, feltételezhető, hogy lesz iskolabusz a reggeli és délutáni utazáshoz. Spanyolországban a családoknak nem igazán van biciklijük, de nagyobb városokban lakóknál előfordulhat.

Felmerülhető extra kiadások
Spanyol AFS minden évben szervez kirándulást Camino de Santiago-hoz, ami körülbelül 200 euróba kerül. Ezen kívül a körzeted aktivitásán múlik milyen kirándulásokra mész (Madrid, Barcelona körzetcsere, Dél-Spanyolország túra), ezek is körülbelül 200 euróba kerülnek.
A tankönyveidet az AFS fizeti, előfordulhat azonban, hogy az összeget meg kell előlegezni, és majd később kapod vissza azt.

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Spanyolország