Portugalia

Az emberek
Portugália Dél-Európa legnyugatibb fekvésű országa, területe csaknem azonos Magyarországéval. Tízmillió lakosának zöme portugál anyanyelvű, a vallásos emberek többsége valamely keresztény felekezet tagja. A világon közel 230 millió ember beszél portugálul, kilenc ország hivatalos nyelveként tartják számon, így a nyelv elsajátítása később számos helyen hasznosítható lesz majd. Az ország területén élők többsége több idegen nyelvet is beszél, köztük az angolt. Bármennyire jól is megy nekik, sokkal jobban szeretnek az anyanyelvükön szólni az emberekhez, így külföldiként kezdetben nehézségekbe ütközhet a kommunikáció. Szívesen fogadnak minden határon túlról érkezőt, de értékelik ha megpróbál portugálul szólni hozzájuk.

A portugálok alapvetően segítőkész, barátságos emberek, akik szeretnek minél több időt eltölteni azokkal, akik fontosak számukra. Sokszor előfordul, hogy együtt esznek, tanulnak, szórakoznak. Nagy hangsúlyt fektetnek azonban az egymás iránti tiszteletre, etikettre, és a megfelelő viselkedésre. Könnyen ellenszenvet kelthetünk bennük, ha tiszteletlenek, udvariatlanok vagyunk.

Az iskola
A portugál oktatási rendszer alapvetően hasonlít a magyarra. A középiskola azonban 3 évig tart, amelyet a diákok általában 18 évesen végeznek el. Az alaptantárgyak mellett a portugál középiskolásoknak 5 különböző irányba van lehetőségük szakosodni: tudományok és technológia, gazdaságtan, társadalomtudományok, nyelv és irodalom, művészetek. Ezek mellett a legtöbb iskolában tanulnak angolul vagy franciául, tanulnak filozófiát és informatikai alapismereteket. A portugál oktatási rendszerben 0-tól 20-ig osztályozzák a tanulókat. Egyenruhát nem kell hordani a legtöbb középiskolában, azonban a kirívó öltözködést, sminket és túlzásba vitt ékszereket nem tolerálják. Általában elmondható, hogy a portugál diákok nem túlterheltek, sok energiájuk és szabadidejük marad a hobbijaikra, egyéb elfoglaltságukra.

Az ételek
Akárcsak a magyar emberekről, a portugálokról is elmondható, hogy a közös étkezések, főzések meghatározó szerepet töltenek be kultúrájukban. Nem csak nagyokat szeretnek enni, de odafigyelnek arra, hogy ne pazaroljanak. Étrendjükben sűrűn szerepel a hal, a tojás és a különféle zöldségek. Örömmel fogyasztanak leveseket, melyeket több száz módon tudnak elkészíteni, emellett a tengeri ételek legkülönbözőbb fajtáit van lehetőségünk megkóstolni az országban. A halfélék mellett nem ritka a nyúl-, sertés- és csirkehús fogyasztása sem, ám ezek leginkább csak grillezett formában, vagy levesek alapanyagaiként fordulnak elő. Ételeik többsége jellemzően csípős, gazdagon fűszerezett, azonban nem nehéz hozzászokni az intenzív ízélményekhez. Egy kellemes ebéd után elmaradhatatlan a desszert, a leghíresebb portugál édesség a pastel de nata, a vaníliakrémmel töltött, fahéjjal szórt leveles kosárka. Portugáliában négy főétkezést tartanak számon, a reggelit, ebédet, uzsonnát és vacsorát.

A család
A portugálok többnyire népes családokban élnek, szinte mindenhol előfordul egynél több gyermek, és nem ritka az sem, hogy unokatestvérekkel, nagyszülőkkel, nagynénikkel és nagybácsikkal élnek egy háztartásban. Fontos számukra a családi összetartás, ezért kezdetben nehéz lehet majd beilleszkedni közéjük. Sok időt igényel igazán szoros kapcsolatot kialakítani a családtagokkal, fontos a sok beszélgetés, nyitottság, kedvesség, az udvarias viselkedés. A legtöbb gyermek részt vesz a ház körüli teendőkben. Fontos rendet tartani magunk körül, mivel a portugál háztartásokban nagy hangsúlyt fektetnek a tisztaságra. Általában elmondható, hogy az anyuka kezében van a házimunka nagy része, a főzés, mosás, takarítás, azonban elvárt, hogy a gyerekek is besegítsenek.

Mivel ritkán nyitnak mások felé, ajánlatos részt venni a közös étkezéseken, a lehető legtöbb közös családi programban. Ha a családi szabályok, szokások bármelyike nem teljesen világos számunkra, ne féljünk akár többször is visszakérdezni, a homályos foltok gyakran vezethetnek nézeteltéréshez. A családok jellemzően szeretetteljesek, sűrűn létesítenek fizikai kontaktust. A rengeteg puszi és ölelés néha soknak tűnhet, de ez mind csak a szeretet és az elfogadás jele, rossz néven veszik ennek visszautasítását. Még ha a te kultúrádban ez másképp is működik, ők ezt valószínűleg nem tudják, vagy nem tulajdonítanak neki akkora jelentőséget, így mindenképp ajánlatos hozzászokni a helyzethez.

Az utazás
Portugáliában jól kiépített tömegközlekedési hálózat található, szinte bármi megközelíthető busszal vagy vonattal, azonban számos helyen taxi is áll a rendelkezésünkre.

Esetleges plusz költségek
Osztálykirándulás

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Portugália