Peru

Emberek
Peru Dél-Amerika második legnagyobb területű országa. A társadalom etnikai, vallási, nyelvi megosztása igen sokszínű, 30 millió lakosa között indiánok, meszticek, valamint fehérek egyaránt megtalálhatók. Vallásuk nem sokban különbözik a hazánkban megszokottól, a népesség túlnyomó része katolikus. Vendégszerető, humoros emberek tele életerővel, akik nem vetik meg a kemény munkát. Mivel igen magas az idegen nyelvet beszélők aránya, valamint az emberek többsége tiszteli a külföldről érkezőket, bátran fordulhatunk hozzájuk segítségért. Többnyire pozitív gondolkodás jellemzi őket, igyekeznek a dolgok napos oldalát előtérbe helyezni. Nagy hangsúlyt fektetnek egymás iránti szeretetük és tiszteletük kifejezésére is. Évente nagyjából 3000 híres fesztivál kerül megrendezésre az ország területén, szinte mindegyik a tradicionális viselet, zenék, táncok, rituálék legkülönbözőbb arculatait mutatja be.

Iskola
A perui diákok 6 osztályos gimnáziumban kezdik meg tanulmányaikat, általában 6 éves koruktól 12 éves korukig. Ezután további öt évet töltenek középiskolában, majd szabadon választott egyetemen vagy főiskolán van lehetőségük a továbbtanulásra. A tanév márciustól decemberig tart, és magába foglal egy 14 napos, nemzeti ünnepeknek köszönhetően tartott tanszünetet július-augusztusban. Átlagosan hétfőtől péntekig, reggel 8 órától délután 3 óráig zajlik a tanítás. Elvárt az órákon való megjelenés, a házi feladat elkészítése és a kiszabott feladatok elkészítése, ám emellett rengeteg lehetőség van színes, szórakoztató szakkörök felvételére. Összetartó osztályközösségek, mozgalmas diákélet, bizalommal teli tanár-diák viszony, családias hangulat jellemzi a legtöbb intézményt.  Iskolai egyenruha viselése kötelező, ám típusa iskoláról-iskolára változó.

Étkezés
Peruban szinte minden étlapon szerepelnek burgonyából, kukoricából, chili paprikából készült fogások. Több ezer burgonyafaj található az országban, amelyeket legalább ennyiféle formában el is tudnak készíteni. Kedvelik a pikáns ízeket, szárnyasból és halból készült húsételeiket előszeretettel fűszerezik chili és lime keverékével. Temérdek tengeri ételekre specializálódott vendéglőt találhatunk, ahol a bő kínálatnak köszönhetően mindenki megtalálhatja az ínyére való menüt. Nemzeti ételük a Lomo Saltado, mely egy kis híján száz különféle módszerrel elkészíthető, marhahúst, fokhagymát, chilit és burgonyát tartalmazó egytálétel.  Peruban a két főétkezés egy könnyű, tejtermékekben gazdag reggelit és egy kiadós ebédet foglal magába.

Család
A perui családok általában nyitottak és szeretetteljesek, tagjai nagyon megbíznak egymásban. Szeretik együtt tölteni idejüket, legyen szó akár kirándulásról, közös ebédről, vagy épp tévénézésről. Bármilyen apró dolognak is hangzik, a családtagok hamar a szívükbe zárnak, ha részt veszel ezen tevékenységekben. Ha elfoglaltnak tűnnek, ajánld fel a segítséged, hiszen a családban minden gyermek hasonlóképp tesz. A lányok általában a mosásért, takarításért, főzésért, míg a fiúk a kertért, valamint a háztartási és egyéb eszközök karbantartásáért és javításáért felelősek. A szülői szabályokat fontos elfogadni és betartani, mert ha a szülő tekintélye megkérdőjelezhetővé válik, konfliktushoz vezethet. Értékelik, ha azt látják, otthon érzed magad velük, és igazi családtagként viselkedsz. A kellő mennyiségű beszélgetés elengedhetetlen eszköze a jó kapcsolat kialakításának, minél többet szeretnének majd megtudni rólad, és minél jobban szeretnék majd megismertetni veled saját szokásaikat. A fiúk jellemzően több szabadságot kapnak, mint a lányok, ám szüleik még értük is aggódnak. Ezért nagyon fontos, hogy mindig kérj engedélyt, mikor elmész, és minden esetben tájékoztasd őket érkezésed körülbelüli időpontjáról.

Közlekedés
Peruban jól kiépített tömegközlekedési hálózat áll rendelkezésre, olcsó jegyárakkal. Szinte bárhova eljuthatunk busszal vagy vonattal, a legtöbb lakos ezeket használja.

Esetleges plusz költségek
Egyenruha: nagyjából 40-45 ezer forint körül mozog
Esetleges AFS-es, vagy osztálykirándulások
Vízum: 50-400 USD közötti összeg lehet

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Peru