Panama

Az emberek
Panama lakossága nagyjából 3 millió fő, melyből 1 millióan a fővárosban, Panama City-ben laknak. A legtöbb panamairól elmondható, hogy nagyon barátságos és társaságkedvelő. Szeretnek szórakozni és szeretnek könnyedén, felesleges aggodalmaskodás nélkül élni. Általában még akkor sem izgulnak túlságosan, ha éppen tudják, hogy későn fognak érkezni egy megbeszélt találkozóra – a késés a kultúrájuk része. Még nehéz helyzetekben is megőrzik humorukat. Az emberek szeretnek beszélni, és meghallgatni más emberek véleményét is. Beszélgetés közben gyakran hangoskodnak és intenzíven gesztikulálnak. Eléggé szenvedélyesek, ami nekünk akár úgy is tűnhet, hogy éppen veszekednek, pedig ez ott teljesen normális. A panamai társadalomban érezhető egy eléggé meghatározó USA-befolyás, ami abban nyilvánul meg, hogy az országot elárasztják az amerikai éttermek, üzletek, zene, divat, TV műsorok, filmek. Ez a hatás főleg Panama City-ben érezhető, ami a modern, magas épületeivel akár amerikai nagyvárosnak is hathat. Hivatalos fizetőeszközük is az amerikai dollár.

A helyi fiatalok idejük nagy részét tanulással, tévénézéssel, zenehallgatással és barátaikkal töltik. Hétvégén általában bulizni vagy valamilyen társasági eseményre mennek. A legkedveltebb sportok a baseball, a foci és a kosárlabda. A sportlétesítmények és ifjúsági szervezetek azonban a legtöbb közösségben sajnos nincsenek megfelelően kiépítve. A randizás, mint olyan nem létezik Panamában. Ha szeretnél egy barátot/barátnőt, mindkét szülőd beleegyezése szükséges a kapcsolathoz. Bevett szokás, hogy a fiú meglátogatja a lányt, engedélyt kér a szüleitől, és úgy viheti csak el valahová. Elítélik, ha valaki úgy tölt időt kettesben egy ellenkező nemű személlyel, hogy az nem a „hivatalos párja”. A szülők rendszerint nem engedik a lányuknak, hogy 18 éves kora előtt barátja legyen. És figyelem: a panamai törvények szerint egy 18 év alatti (legyen az 17 és fél éves) és egy 18 év feletti (legyen az épphogy 18 éves) kapcsolata illegális!

Az iskola
Iskolarendszer: általános iskola: 1-6. osztály (a gyerekek 6 évesen mennek iskolába), középiskola (alsó tagozat): 7-9. osztály, középiskola (felső tagozat): 10-12. osztály. Az AFS cserediákok többsége állami középiskola 11. vagy 12. osztályába jár. Tanév: márciustól december közepéig tart és 3 trimeszterből áll. Vannak iskolák, ahol vagy csak délelőtt vagy csak délután van tanítás. Minden diák kötelezően egyenruhát hord, ez általában sötétkék nadrág vagy szoknya fehér inggel vagy blúzzal. A tanárok általában adnak házi feladatot, a diákok pedig gyakran átmennek egymáshoz, és együtt írják meg a leckét.

Az étkezés
A panamai reggeli az esetek többségében sült tortillához hasonló kukoricalepény, melyet tojással, hússal és ízlés szerint mindenfélével töltenek meg. Általános még, hogy gyümölcsöt, rántottát vagy pirítóst esznek, és persze kötelező része a reggelinek a jó panamai kávé. A fogások elengedhetetlen része a rizs, amit naponta kétszer is fogyasztanak –az ételek általában húst, rizst, babot, zöldségeket és zöld banánt (főzhető banánt) tartalmaznak. A tengerparti területeken rengeteg ételt készítenek a friss tenger gyümölcseiből, valamint sok trópusi gyümölcs terem (mangó, ananász, kókusz). Már csak kevés családnál szokás, hogy vacsoránál összegyűlik mindenki, és együtt esznek, miközben megbeszélik a napi történéseket. Közös esti étkezést csak különleges alkalmakkor tartanak, vagy ha vendégeket várnak.

A család
A panamai családok általában nagyon összetartóak és sok tagúak. Nagynénik, nagybácsik, unokatestvérek és nagyszülők sokszor közel laknak, ezért a család rendszeresen találkozik a rokonsággal. Ennek következtében a magánélet a hazaihoz képest korlátozottnak tűnhet. A testvérek is gyakran osztoznak egy hálószobán. Sok családban még élesen elkülönülnek a hagyományos férfi és női szerepek. Ez azt jelenti, hogy az apa a családfő, és az ő szava a döntő, mindig övé az utolsó szó. A család férfi tagjai általában nem végeznek házimunkát. A nők gyengéden viselkednek, nevelik a gyerekeket és foglalkoznak a külsejükkel. A legfontosabb, hogy a család mindenben az első helyen áll és mindig felülírja az egyéni akaratot.

A legtöbb AFS cserediák meglepődhet azon, hogy a panamai családoknál rendszerint nem szokás, hogy együtt üljenek asztalhoz és közösen étkezzenek. Normális, hogy a családtagok különböző időben, a lakás különböző pontjaiban eszik meg a vacsorát például. Szintén érdekes, hogy a család mindig csak az egyetlen aktuális ételhez szükséges alapanyagokat veszi meg a boltban, ezért az étkezések/főzések között nem nagyon szokott lenni csipegetni való a házban.

Néhány panamai szokást szintén furcsának találhatnak a cserediákok. Például köszönés nélkül belépni egy szobába vagy kimenni egy szobából illetlenségnek számít. A panamai szülők nem szokták engedni, hogy a gyerekük a hálószobájában fogadja a látogató barátait – főleg ha ellenkező nemű barátokról van szó. Az emberek sosem hagyják a vizes törülközőjüket vagy a koszos ruháikat a fürdőszobában. Illetlenségnek számít az is, ha látogatásunk alkalmával nem fogadjuk el a nekünk kínált csemegét vagy italt, mivel a panamaiaknál az étel kínálása a barátság jele.

Az utazás
A tömegközlekedés nagyon biztonságos és olcsó Panamában, ezért a legtöbb AFS cserediák naponta használja is őket nyugodt szívvel (pl. iskolába menet, ha épp nincs iskolabusz). Este viszont javasolt taxival közlekedni, ami az itthon megszokott árakhoz képest szintén nagyon olcsó.

Esetleges plusz költségek
Iskolai egyenruha: 100 dollár

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Panama