Olaszorszag

Az emberek
Az olaszok nagyon barátságos, befogadó emberek, akik szeretnek lazítani, ünnepelni és családjukkal, barátaikkal tölteni az időt. Az ünneplés és lazítás általában az asztal mellett történik otthon vagy egy étteremben, ahol élvezhetik az olasz konyha hagyományos ízeit. Az olaszok imádnak enni, de beszélni is. Nagyon szenvedélyesek saját kultúrájukat és nyelvüket illetően is. Hisznek benne, hogy az életet mindig maximálisan élni kell. Nevetnek, kiabálnak, sírnak és veszekednek közterületen, ahogy a torkukon kifér. Azonban soha nem veszik magukat túl komolyan. Az olasz humor folytonosan jelen van.

Az ételek
Az étkezések fontos történései a napnak. Evés közben a családtagok megbeszélik mi történt aznap az iskolában, munkahelyen, a barátokkal és így tovább. Az étkezések időpontjai családról családra változnak, de általában a következő időpontok a jellemzőek: reggeli: 7:00-8:00-ig, ebéd: 13:00-14:00-ig, vacsora: 19:30-21:00-ig. Különösen délben előfordulhat, hogy egyes családtagok nem mennek haza ebédelni. Mindenesetre azok, akik otthon vannak, együtt ebédelnek. Az olaszok általában egy könnyed reggelivel kezdik a napot, ami a következőkből áll: kávé és tej vagy tea, sütemény, sós keksz, kenyér és lekvár vagy és méz. Bár alkalmanként változtatják szokásaikat, az ebédet és vacsorát illetően, ezek általában így néznek ki: főfogás, ami tésztából vagy levesből és egy második fogásból áll, ami egy fő étel lehet (hús, hal, hidegen felszolgált húsok, tojás vagy sajt főtt zöldségekkel vagy salátával, friss zöldségekkel. Gyümölcsöt az étkezés után fogyasztanak, néha sajttal vagy desszerttel együtt. Ebéd után, néha még vacsora után is előfordulhat, hogy kávét fogyasztanak.  Frissítőnek általában ásványvizet – szénsavmenteset vagy szénsavasat -, néha üdítő italokat, a felnőttek pedig bort isznak. A sör nem egy gyakori frissítő a házon belül, ellenben a házon kívül, különösen egy pizzázóban gyakran előfordul.

A család
Egy átlagos család két szülőből és egy vagy kettő gyermekből áll. Az egyszülős családok száma is egyre nagyobb. Az olasz család még így is a társadalom egyik sarokköve. A családtagok kicsit anyagi és szellemi értelemben is támaszkodnak egymásra a mindennapok során. Még házasság után is szoros marad a kapcsolat gyermek, szülő és más rokonok között. Hétvégéken, valamint karácsonykor és húsvétkor a családok rendszeresen találkoznak rokonaikkal. Az olasz fogadó szüleid mindig tudni akarják majd, hogy merre jársz, kivel mész el és mikor érsz majd haza. Mindig szólj nekik, ha változtak a terveid vagy késel.  Az anya a család és a ház központi szereplője, de az apának is nagy szerepe van a család életének igazgatásában. Olaszországban valószínűleg azt fogod tapasztalni otthon és az iskolában is, hogy inkább kritizálnak, mint dicsérnének. A szülők hajlamosak inkább azt kiemelni, hogy mi az, amit a gyerekük nem csinál meg vagy rosszul csinál.  Ez nem a bizalom vagy tisztelet hiányának jele, ahogyan az egy külföldi számára tűnhet. Sokkal inkább jelent figyelmet, szeretetet és gondoskodást.

Az iskola
A gimnázium Olaszországban 5 évig tart. A tanév szeptember közepén kezdődik és júniusban ér véget. Néhány egynapos polgári ünnep van elszórtan a tanév alatt, de egyik-másik térségben az iskola vezetősége tarthat pár plusz szünnapot. A tanítási napok hétfőtől szombatig tartanak. (Néhány iskolában előfordulhat egy „rövid hét” is – hétfőtől péntekig.) Egy tanítási nap általában 8:00-kor kezdődik és 13:30-kor ér véget. Általában 5-6 tanórából áll egy nap – mindegyik 50 perces. Egy átlagos osztályban 20-25 tanuló van. Az olasz iskolákban nem jellemző a menza. Majdnem minden nemzetközi/AFS-es diákot állami iskolába raknak. Azonban van nagyon sok magániskola is és fogadó testvérek járhatnak azokba. Van egy 10-15 perces szünet délelőtt, amikor az iskola csengője megszólal, a diákok pedig elhagyják termeiket, hogy találkozzanak egymással a folyosókon vagy harapjanak valamit. Osztályozás: szóbeli és írásbeli vizsgák vannak minden tárgyból, 0-10-ig osztályoznak. Az iskolai teljesítményed nagyon fontos, ezért jól kell tanulnod és meg kell csinálnod a házi feladatokat, még akkor is, ha eleinte ez nehéz lesz.

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Olaszország