Norvegia

Emberek
A norvég emberek hétköznapi módon öltözködnek és viselkednek. Számukra nagyon fontos, hogy mindenkit egyenlőnek tekintsenek, nem veszik figyelembe a gazdasági-, nemi- és státuszbeli különbségeket. A norvégok első látásra félénknek tűnhetnek. Tartózkodó, szerény emberek, ezért időre van szükségük, hogy hozzászokjanak az új helyzetekhez. Az emberek mégis rendkívül közvetlen módon beszélnek egymással, és nagyra értékelik az őszinte és egyenes kommunikációt. Szinte semmi nem számít tabu témának, javarészt bármiről lehet velük beszélgetni. Felettébb jól beszélnek angolul, ezért nyitottak a külföldiek iránt, és igazán szeretnek utazni is. Általában sportosak, a szabadban végzett testmozgást kedvelik leginkább, a fiatalok számára is megszokott, hogy hegyet mászni vagy túrázni menjenek. Roppantul udvariasak. Megköszönnek mindent, az ételt, az emberek jelenlétét egy összejövetelen, vagy a találkozást egy régen látott ismerősükkel.

Iskola
Az iskolarendszer zömében ingyenes középiskolákból áll. Az önkormányzatok a felelősek az első 10 évnyi iskoláért, a megyei közigazgatás a középiskoláért, és az állam minden ennél magasabb szintű oktatásért. Te középiskolába fogsz járni, amit norvégul „videregående skolenak” neveznek. Számos különböző terület van a norvég középiskolákban, de a legtöbb cserediák az általános tanulmányokkal foglalkozó osztályba kerül.

Általában 7 tanóra van egy nap, és 5 napot kell egy héten iskolába járni. A legtöbb helyen a tanítás reggel 8-kor kezdődik, és délután 3 körül ér véget. Minden óra közt van egy szünet, ami 10 vagy 15 perc hosszú. Túlnyomóan 25-30 tanuló van egy osztályban, de ezt befolyásolja a város mérete ahol élsz. Észre fogod venni, hogy a tanárok nem kényszerítenek semmire. Szabadságot adnak neked, de felelősséget is, hogy azt csináld, amit csinálnod kell. Többnyire a tanulóknak minden iskolai napra van elkészítendő házi feladatuk, de sokszor ez nem egy határidős munkát, hanem azt jelenti, hogy egyedül készíted fel magad az órán tanultak segítségével a tesztekre. A norvégok túlnyomó része gyalog jár iskolába és munkába. Ha a távolság az otthonod és az iskolád közt több mint 4 kilométer, akkor vagy az iskolád, vagy az AFS állja az útiköltségeidet.

Család
A család nagyon fontos szerepet játszik a norvégok életében. A válások aránya az egyik legalacsonyabb Európában, aminek köze van ahhoz is, hogy a vallás milyen fontos. A családi kötelékek igazán erősek, amit könnyen észrevehetsz abból, hogy születésnapokon és családi eseményeken is az egész család együtt ünnepel, még a távoli hozzátartozók is. Különösen vidéki területeken a nemek szerepei úgy oszlanak meg, mint a régi időkben, tehát a férfiak felelősek a pénzkeresésért, a nők pedig a háztartás rendben tartásáért, de manapság ez a különbség egyre inkább csökken.

Ételek
A norvég konyha alapjául a hús, hal, burgonya, zöldségek, tej, sajt és édességek széles választéka szolgál. A norvégok táplálkozása általában a hagyományos és nemzetközi ételek keveréke. A leggyakoribb étel a kenyér és burgonya. Naponta legalább kétszer esznek kenyeret, de néha akár háromszor is. A reggeli és ebéd általában kenyérből készül. A norvégok nem esznek főtt ételt vacsora előtt (körülbelül délután 4-8-ig). Nem fogyasztanak sok gyümölcsöt és zöldséget, mert a hideg éghajlat rossz termesztési lehetőségeket eredményez, így ezek különösen drágák.

Utazás
Az AFS azt szeretné, hogy a Norvégiában lévő cserediákok olyan hasonlóan éljenek az ottani fiatalokhoz, amennyire csak lehet. Ez magában foglalja az utazás szabadságát is, noha az AFS-t nagy felelősség terheli a cserediákok iránt a Norvégiában tartózkodásuk alatt. Ennek okán arra kérünk téged, hogy tiszteld és kövesd az utazásra vonatkozó szabályokat!

A norvég AFS számára elő van írva, hogy minden cserediákot el tudjon érni legkésőbb 24 órán belül. Emiatt nagyon fontos, hogy mindig tudjanak róla, hogy hol tartózkodsz éppen, és hogyan érhetnek el, ha nem tudnak veled kapcsolatba lépni telefonon, vagy a fogadócsaládodon keresztül.

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Norvégia