Nemetorszag

Emberek
A németeket beszélgetésekben nagyon konkrétnak tartják. Gyakran fogalmaznak meg kérdéseket, ajánlatokat vagy kéréseket egy nagyon egyenes és direkt módon úgy, hogy azt mondják, amire gondolnak. Ez nem azt jelenti, hogy a németek udvariatlanok, hanem a nyílt kommunikáció, az őszinteség nagyon fontos a németek számára. Méltányolják, ha beszélsz az érzéseidről, és arról, amit szeretsz, vagy nem szeretsz. Továbbá az igazság elmondásának óriási jelentősége van számukra. Ha a fogadó szüleid mindig tájékoztatva vannak arról, hogy hol és kivel vagy, sok szabadságot élvezhetsz majd. Mondj le a füllentésekről, mert ez óriási konfliktusokhoz vezethet. A német emberek szeretik megvitatni a dolgokat, azaz valószínűleg gyakran kérdezik a véleményedet különböző témákban. Szeretik megosztani a véleményüket és megismerni másokét. Szóval nyugodtan mondd el, mit gondolsz. Senki sem fog hibáztatni ezért, még akkor sem, ha pár ember nem ért veled egyet. Nagyon fontos tudni: a németek nagyon pontosak. Elvárják tőled, hogy időben legyél ott a találkozókon.

Iskola
Általában az AFS diákok a 10. vagy 11. évfolyamba vannak beíratva. A csereév után bizonyítványt kapnak a részvételről. Az iskola hétfőtől péntekig tart, reggel kezdődik és délután 1 vagy 2 órakor fejeződik be. Az osztálylétszám 20 és 30 fő között van, és a kapcsolat a diákok és a tanárok között elég jó. A legtöbb német iskolának van menzája, tehát a diákok itt ebédelhetnek. De az is gyakori, hogy visznek magukkal ebédet otthonról. Nincs sok szakkör vagy esemény a német iskolákban az órák után, ami azt jelenti, hogy a diákok maguk szervezik a szabadidős elfoglaltságaikat délutánonként.

Család
Németországban általában mindkét szülő dolgozik. Ennek következtében  a gyerekek korán megtanulják hogyan gondoskodjanak magukról. A fiataloknak általában számos hobbijuk van, amivel eltölthetik a délutánjukat. Hét közben elég gyakori, hogy több időt töltenek a barátaikkal, mint a családjukkal. Ez az oka annak, hogy a hétvégéket miért inkább a családtagjaikkal töltik. Ez az az idő, amikor senkinek sem kell dolgoznia és a családok szeretnek együtt csinálni dolgokat. Mindamellett az estéket gyakran használják arra, hogy találkozzanak a barátaikkal és együtt legyenek, vagy buliba menjenek. Benti tevékenységek, mint a társasjátékozás, ugyanúgy, mint a kinti tevékenységek, például a túrázás vagy a kerékpározás nagyon népszerűek. A gyerekektől elvárják, hogy segítsenek a ház körül. Egy családnak lenni azt jelenti, hogy mindenki kap saját feladatot, amiért ő felelős és mindenki más ettől függ. Az étkezéseken részt venni nagyon fontos. A németek ezt az időt arra szánják, hogy az összes családtaggal találkozzanak és megbeszéljék a nap történéseit.

Ételek
A nap egy többé-kevésbé laktató reggelivel kezdődik, ami a családtól függ és attól, mennyi idejük van reggel. A németek reggelire kenyeret vagy zsemlét (a híres Brötchen-t) esznek mézzel, lekvárral, sajttal vagy sonkával. Kukoricapelyhet vagy müzlit is reggelizhetnek. Vasárnaponként a németek gyakran esznek főtt tojást is. A legtöbb felnőtt kávét vagy teát iszik. A fiatalok és a gyerekek jobban szeretik a tejet, forró csokit és a gyümölcslevet. A meleg ételt dél körül tálalják a legtöbb német családnál. A német konyha általában nagyon jó és gyakran elég laktató. A legtöbb család étrendjében a vörös húsok, szárnyasok és a hal jellemző. Az ebédet zöldségekkel, burgonyával, rizzsel és tésztával tálalják. Vasárnaponként és néha a hét folyamán is szeretnek elfogyasztani egy szelet süteményt teával délután 3 és 4 óra között. A vacsora általában 6 és 8 óra között van felszolgálva. Csak kevés család eszik ilyenkor egy második meleg ételt. A hagyományos német vacsora kenyeret tartalmaz. Németország híres a több száz fajta kenyeréről.

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Németország