Mexiko

Emberek
A mexikói emberek rendkívül melegszívűek és vendégszeretők. Számukra a család jelenti a társadalom alapkövét. A mexikóiak nagyon büszkék a gyökereikre és a hagyományaikra, ami szembetűnő a mindennapokban és akkor, amikor különleges alkalmat ünnepelnek. Habár az emberek szeretnek szórakozni, táncolni és élvezni az életet, a fiatalok – más országokhoz viszonyítva – kevés függetlenséget kapnak. Ez többnyire tradicionális és biztonsági okokra vezethető vissza.

Mexikóban sokféle népcsoport található: nagy többségük mesztic (kevert származásúak: mind őslakos mind európai elemekkel rendelkeznek), kevés százalékuk pedig „európai mexikóiak” (európai ősöktől származó emberek, a „fehérek”, akiket a mai napig a tehetősebb rétegekkel kötnek össze), rajtuk kívül még 62 indián törzs él az országban, akik nagy gondot fordítanak őseik hagyományainak ápolására. Kis számban arab-mexikói és afro-mexikói közösségek is felfedezhetők, ami még sokszínűbbé és változatosabbá teszi Mexikót. Annak ellenére, hogy sok különböző csoport létezik, erős a nemzettudatuk, hiszen mindenki egyazon államhoz tartozik, így mindenki mexikói. A hivatalos nyelv a spanyol, de országszerte jó néhány őslakos nyelvjárást is beszélnek. A lakosság többsége a katolikus vallást követi (mintegy 80 százalékuk), a többiek pedig szintén valamelyik keresztény ághoz tartoznak.

Hatalmas különbségek vannak a társadalmi-gazdasági osztályok között, aminek kézzel fogható bizonyítékaival rögtön szembesülünk az utcán: az emberek anyagi helyzete látszik az öltözködésükön, életmódjukon és azon, hogy milyen autóval járnak vagy milyen anyagi javakat birtokolnak stb. A növekvő erőszak (ami gyakran a kábítószerrel is összefügg) és ezáltal a közbiztonság kérdése kulcsfontosságú szerepet foglalt el az átlagember életében is, másrészről nyilvánvalóan nem minden terület életveszélyes, mint azt a médiában beállítják. Az AFS Mexikó ügyel arra, hogy az országba utazó cserediákok kizárólag jól ellenőrzött, biztonságos városokba kerüljenek elhelyezésre. Fokozottan vigyáznak a diákokra, és ha ezen kívül a cserediák követi az AFS és a fogadócsalád előírásait és szabályait, nagyjából ugyanúgy élvezhetik a fiatal gondtalanságot, mint bárhol máshol.

Az iskola
Tanév: augusztus közepétől július elejéig. Mexikói iskolarendszer: általános iskola: 6 év (6-12 éves kor), középiskola („alsó tagozat”): 3 év (12-15 éves kor), középiskola: 3 év (15-18 éves kor) és felsőoktatás. Az ország hagyományos oktatási rendszert működtet, ahol a fegyelem nagyon fontos. A legtöbb középiskolában a diákoknak kötelező egyenruhát hordani. A tanórák vagy délelőtt vagy délután vannak (sosem egész nap). Az iskolák általában biztosítanak szabadidős foglalkozásokat tanítás után (sport, művészet klub, szakkörök).

A család
A legtöbb mexikói család hagyományos értékrend szerint él, és a családon belüli kötődések nagyon erősek. A családoknak meghatározott felépítése van, és a családtagok tisztelik a fennálló hierarchiát és a tradicionális szerepeket. A gyerekektől elvárják, hogy szófogadók, tisztelettudók és szorgalmasak legyenek. Ha a cserediák tervezi, hogy elmegy otthonról, minden esetben engedélyt kell kérnie a fogadószülőktől, meg kell mondania, hogy hová megy és kivel, és haza kell érnie az előre megbeszélt időpontra. A fogadócsalád nagy valószínűséggel meg akarja majd ismerni a cserediákjuk barátait, ez a biztonság miatt van, hiszen ők a felelősek a diákért. A nemi szerepek családonként változók, de általában az apa (vagy a háztartás legidősebb férfi tagja) a családfő és a döntéshozó, míg az anya felel a háztartásért. A „machismo” nagy hatása ellenére (ahol a férfi dominál és a nő felett áll), a hagyományos férfi-női szerepek lassan kezdenek eltolódni a modern felfogás irányába.

A mexikóiak imádják a családi összejöveteleket. Egy ilyen találkozó általában azt jelenti, hogy a rengeteg családtag közösen eszik, iszik, szórakozik, kacag, énekel és beszélget egy helyen, egy időben. A szülők, testvérek, unokatestvérek, nagynénik, nagybácsik, nagyszülők, keresztszülők, közeli barátok, unokák, szomszédok kavalkádja nagyon mókás élményt nyújthat a kiutazónak. A cserediák hamar a figyelem középpontjába szokott kerülni, amikor is mindenki kérdésekkel halmozza el – ez náluk annak a jele, hogy befogadták, és ezentúl családtagként tekintenek rá. Társasági eseményeknél mind érkezéskor mind távozáskor mindenkinek egyesével köszönni kell. Ez sokszor 15 kézfogást vagy ölelést jelenthet, ami elég körülményes, de odaköszönni egy egyszerű “sziával” az egész csoportnak illetlenségnek számít.

Az ételek
A mexikói konyha szívét három ételalapanyag adja: kukorica, chili és bab – ezek nélkül nehéz elképzelni egy fogást. A reggeli általában könnyű (reggel 7 és 10 óra között); kávéból, gyümölcsből és pirítósból vagy kalácsból áll. Néhány család a tartalmasabb reggelit kedveli, ők rántottát és tortillát esznek. A nap legfontosabb étkezése az ebéd (délután 2 és 4 óra között), ami 3-4 fogásból áll: leves vagy saláta, rizs/tészta hússal (néha tortillával és babbal is) és desszert. Ebédkor mindig tartanak egy kis pihenőt is, amikor még a családdal vagy barátokkal beszélgetnek étkezés után. A vacsora késő este van (8 és 10 óra között), amikor édes péksüteményt, kávét, tejet, néha pedig levest vagy taco-t fogyasztanak.

A tipikus mexikói tortilla egy kerek, vékony, kukoricalisztből készült palacsintaszerű lepény. Ezt gyakran megtöltik hússal vagy más alapanyagokkal, összehajtják vagy feltekerik, ami így végül quesadilla vagy taco lesz. Mexikóban több mint 100 féle chilipaprika létezik. A mexikói ételek általában nagyon fűszeresek és csípősek, ezért időbe telik (akár 1-2 hónap), míg a szervezet hozzászokik. Emiatt azt tanácsoljuk, hogy csak fokozatosan, kicsi adagonként próbálva kóstolja meg a különlegességeket a diák, nehogy gyomorpanaszokkal küszködjön.

Az utazás
A legtöbbet használt tömegközlekedési eszköz a busz, de sok család a gyerekét autóval viszi iskolába. Nem annyira biztonságos taxit hívni az utcán (főleg éjszaka), ezért ezt nem javasoljuk. Ha mégis úgy adódik, mindenképp egy általunk ismert, biztonságos taxi társaságot válasszunk, és tőlük hívjunk egy taxit.

Esetleges plusz költségek
Iskolai egyenruha: 50-70 dollár

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Mexikó