Az emberek

A máltai emberek lazák, komótosak. Kimondottan szeretik lassan tenni a dolgukat. A helyiek melegszívűek és barátságosak. A saját nyelvüket is használják, de jól beszélnek angolul vagy olaszul. Érdekesség, hogy Máltán szinte minden településnek van egy zenekara, egyfajta rezesbanda, amelynek muzsikusai és baráti körük komolyan összetartó társaságot képeznek. A máltaiak igen nagy hányadban vallásosak (98 százalékuk római katolikus), sőt aktívan templomba járók. A vasárnapi és ünnepi alkalmakkor a misére elmenni jelentős családi és társasági eseménynek számít.
Nyáron a máltaiak közül sokan sziesztáznak kora délután, a legnagyobb hőség idején. Sok üzlet is bezár, amikor az emberek 2-3 órát szunyálnak. A nyári estéken aztán a helyiek telezsongják az utcákat, sétányokat, partokat.

Az iskola
A máltai iskolarendszer számos ponton hasonlít a brit iskolarendszerhez. Az iskolaév 3 trieszterből áll. A diákok a 11. illetve 12. évfolyamon folytatják majd a tanulmányaikat Máltán. Tanulmányok terén előírás a befejezett 10. évfolyam. A diákoknak 6 tantárgyat kell választaniuk, amit a program során tanulnak. Az oktatás nyelve az angol.

A középiskolák általában egyházi, magán vagy állami fenntartásúak.

Az ételek
Málta szigete messze földön híres egészséges és ízletes konyhájáról. Nem véletlen, hogy a helyi konyhára hatott a környéken megforduló kereskedő és hódító népek kulináris hagyománya – az olasz, a francia, a brit, az észak-afrikai, a spanyol, valamint a görög ízvilág. Egy máltai család asztalán biztosan ott lesznek a halas és egyéb tenger gyümölcsei fogások, a nyúl, könnyű rakott ételek és húsok, amelyeket egyedi fűszerezéssel varázsolnak igazi specialitásokká.

A család
Máltán ugyanolyan változatosak a családok, mint a legtöbb nyugati országban. Nem ritka az egyszülős család, és az összesen 1 gyerekkel rendelkező család sem, de a vendégszeretet az összes családtípusban változatlan! Fontos, hogy tudasd fogadó szüleiddel, ha terveid vannak. Felelősséggel tartoznak érted, így természetes, hogy tudni akarják, mikor, hol tartózkodsz. A fogadó családod valószínűleg elvárja majd tőled, hogy kivedd a részed a házimunkából. Előfordulhat, hogy ebédet néha magadnak kell majd készítened amennyiben a szülőknek nincs rá idejük. A fogadócsaládok anyagi támogatásban részesülnek.

Az utazás
A legtöbb diák gyalog jár iskolába vagy a helyi tömegközlekedési eszközöket használja.

Esetleges plusz költségek
Tömegközlekedési jegyek/bérletek, iskolai könyvek, iskolai kirándulások, színház-, múzeum- és galérialátogatások.