Malajzia

Az emberek
Malajzia egy multikulturális ország. Nem csak maláj családokat ismerhetsz meg, hanem kínaiakat és indiaiakat is. A hétköznapi élet során mindhárom kultúrával találkozhatsz, Malajzia rengeteg lehetőséget kínál. A különböző kultúrák egyszerre tartják ünnepeiket. A hivatalos vallás az iszlám, de megtalálhatóak buddhista, keresztény, hindu és szikh közösségek is. A maláj emberek gyakran közvetve kommunikálnak – az arckifejezések, a testbeszéd és a hanglejtés segíthet abban, hogy megértsük pontosan, mit is szeretnének kifejezni. A maláj fiatalok gyakran tűnhetnek durvának, ha negatív érzelem látszik az arcukon, ezért igyekeznek elrejteni azokat. A malájok hajlamosak elfojtani az érzelmeiket és indulataikat, inkább, mint hogy nyíltak legyenek. Néha a diákoknak is nehézséget okoz a közvetlen kommunikáció, mert félnek, hogy megbántanak másokat. Általában az arckifejezésük segít leginkább megérteni őket. Az idősebb emberek felé tanúsított tisztelet és udvariasság mindig megmutatkozik Malajziában. Különböző titulusokat használni a keresztnév előtt megszólításkor a tisztelet kimutatását jelenti.

Az iskola
Malajziában a diákok általában legalább kilenc tantárgyat vesznek fel, amelyeken minden második nap, vagy mindennap részt vesznek, ezen kívül még különórákra is járnak. A diákokat kétszer is felmérik általános teszteken keresztül az évközi vizsgák előtt, és még kétszer az érettségi előtt. A házi feladatokat és az órai munkát nem osztályozzák Malajziában, habár a diákoktól elvárják, hogy gondosan megcsinálják őket. Az iskolában a diákok mindvégig ugyanazt a termet használják, kizárólag a tanárok váltják a termeket. Az osztályok létszáma változó, nem ritka a 40 fős osztály sem. A tanulók között szoros kötelék alakul ki, mivel egész évben egy osztályban vannak. Malajziában a fiúk és a lányok nagyrészt nincsenek elkülönítve, hacsak a tanár nem kéri, vagy ha iszlám vallású iskolában tanulnak, ami jellemzően nem koedukált. A tanár-diák kapcsolat igencsak formális az országban: a tanulók magázzák a tanárjaikat. A maláj diákok tanórán kívüli foglalkozásokra is járnak az iskolában. A szülők komolyan támogatják a gyerekeik iskolán kívüli tevékenységeit, például a sportot vagy a zenei tevékenységet.

A család
Malajziában a pontosság alapvető érték, könnyen megneheztelhetnek arra, aki nem pontos, de egy néhány perces késés még elfogadható normális alkalmakkor, azonban egy formális eseményen már nem. Malajziában megszokott a kicsi személyes tér, kivéve otthon vagy a személyes kapcsolatoknál. A diákok sok időt töltenek a szüleikkel és a testvéreikkel, inkább, mint hogy egyedül legyenek a szobájukban. Hajlamosak mindent együtt csinálni, és részt vesznek mindenben, amit a többi családtagjuk csinál. A gyerekek minimális házimunkát végeznek, elsőként a tanulmányi eredményeikért felelősek. A házi feladatok és a tanítás utáni tanulás, különórákra való készülés elveszi a diák idejének és figyelmének nagy részét.

A városokban élő családok bentlakó szobalányt alkalmaznak, vagy részmunkaidős takarítókat vesznek fel. A vidéki családoknál a házimunka elvégzése és a főzés a család felnőtt női tagjainak feladata. Ritka, hogy a család férfitagjai a konyhában tevékenykedjenek. Azonban gyakori, hogy a fiatalabb testvérek az idősebbek használt ruháit öröklik. A testvérek közti osztozkodás megszokott, a gyerekek engedélyt kérnek, mielőtt kölcsönvennék. Általában a számítógépet és a laptopot is közösen használja az egész család. Néhány fiatal nagyon független tud lenni, de legtöbbjük a szüleire támaszkodik. Egy átlagos család két szülőből és legalább kettő gyerekből áll. A nagyobb családok inkább a külvárosokban és a vidéki területeken gyakoriak. A városi családokra jellemző, hogy mindkét szülő dolgozik, az apa a fő pénzkereső, ő látja el a családot, míg az anya munkájával kiegészíti a jövedelmet. A vidéki családokban általában az apa az egyedüli kereső. Malajziában a családok legtöbbször együtt vacsoráznak este, mikor mindenki otthon van, hét és nyolc óra körül. Hétvégén a rokonság gyakran elmegy valahova enni. A családi tevékenységek elsőbbséget élveznek az egyéni elfoglaltságokkal szemben. A gyerekek játszhatnak a barátaikkal, de csak szüleik engedélyével.

Az ételek
Azt mondják, Malajzia azt ínyencségek országa. A konyhájukra nagy hatással van a különböző országok gasztronómiája. Sértő, ha az ember a bal kezét használja az evéskor, vagy bal kézzel nyújtja valakinek az ételt, mivel a bal kéz “tisztátalan”.  A sokszínű kínálattól összefut a nyál az ember szájában – pikáns maláj fogások, a kínai ételek végtelen variációi, egzotikus konyha Észak- és Dél-Indiából, valamint a helyi nyonya és portugál fogások is népszerűek. A nyugati konyha is könnyen elérhető, csakúgy, mint a nemzetközi gyorsétterem-láncok. A maláj fogások jellemzően fűszeresek.  Hasonlítanak az indonéz és az indiai ételekhez. A legtöbb fogást a kifinomult fűszerezés jellemzi, előszeretettel használják a chilit és kókusztejet. Halat különböző stílusokban készítenek bármelyik alkalomra. Az egyik kedvenc fogásuk a Yong Tau Foo – natúr vagy sózott hallal, tofuval, zöldségekkel, padlizsánnal vagy okrával töltött tésztaétel. Az asztalon lévő ételt a családtagok megosztják egymással. Az etikett szerint ne egyél meg mindent, tarts rövid szüneteket, szusszanj egyet és apró falatokat egyél.

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Malajzia