Lettorszag

Emberek
A lakosság két csoportra osztható: oroszokra és lettekre. A lettekre jellemző az önuralom, az önbizalom, a függetlenség és a kitartás. Elsőre talán túl zárkózottnak tűnhetnek – csendesek, nem igazán kommunikatívak, individualisták. Ám az igazság az, hogy csak több időre van szükségük ahhoz, hogy barátságot kössenek és megmutassák igazi énjüket. Az emberek szeretnek egymásnak virágot ajándékozni a barátság és az odaadás jeléül. A lettek inkább visszahúzódóak és megfontoltak, nehezen fejezik ki az érzéseiket, míg az oroszokra inkább a lazaság jellemző. A lakosok többsége kettős nemzetiségűnek vallja magát. Lettországban nem beszélnek hangosan közterületen, a kiabálás egyenesen sértőnek és udvariatlannak számít. Ugyanez vonatkozik a kávézókra, éttermekre és tömegközlekedési eszközökre is.

Család
Akár orosz, akár lett családnál is elhelyezhetnek. A család által használt nyelv határozza meg, hogy milyen iskolába fogsz járni. A szülők nagyon védelmezőek, felelősséget éreznek a gyerekeikért. Ezért is szigorúan veszik, hogy meddig maradhatsz ki. Az étkezéseket inkább közösségi eseményként élik meg. A család minden tagja együtt van és megbeszélik a nap történéseit. Alapvetően a nők vezetik a háztartást, de a cserediáktól is elvárják, hogy segítsenek benne. Neki kell a szobáját rendszeresen kitakarítani és rendben tartani. Az átlagos lett fogadó családoknál két gyerek van. Általában mindkét szülő teljes munkaidőben dolgozik. Nem tipikus, hogy a gyerekek hamar elköltöznek otthonról, még akkor sem, ha már a tanulmányaik alatt dolgoznak. A lett családok körében népszerűbb a kempingezés, túrázás, biciklis vagy kenus kirándulás, mint a kényelmes külföldi utazás.

Ételek
A lett konyha a zöldségeken és a gyümölcsökön alapszik, melyeket hús mellé szolgálnak föl általában főétkezések alkalmával. A Balti-tengerhez való közelség nagy mennyiségű hallal szolgál a helyiek számára, amelyet előszeretettel fogyasztanak. A krumpli és a hús alapélelmiszernek számítanak. A levesek általában zöldségből állnak tejes/tejszínes vagy húsleves alappal. A tésztás, céklás és sóskás levesek szintén gyakoriak. Az egyik tipikusan lett sajt a Jāņu siers. Ezt hagyományosan a Jāņi ünnepkor – nyár közepén – fogyasztják. A svédasztalnak van egy lett változata, amit Aukstais galds-nak neveznek. A piragit a lettek eredetileg sütve készítik. A kvass-ról gyakran azt gondolják, hogy az eredetileg egy lett ital, és bár elég népszerű a szomszédos országokban, nehéz meghatározni az eredetét. A sör, a vodka és a balzam népszerű alkoholos italok. A lett ételek nehezek, zsírosak, nem annyira fűszeresek és általában elég egyszerűek. Készülj fel a sok krumplira, húsra és tejtermékekre! A vendégszeretet kifejezésének egy formája Lettországban, hogy étellel kínálnak. Néha kifejezetten megsértődnek, ha nem kóstolod meg az ételüket. A lettek gyakran isznak teát, legyen az gyógy-, fekete, zöld stb. Ajánljuk, hogy fogyasztás előtt forrald fel a vizet, még akkor is, ha az nem szokás a fogadó családodnál!

Iskola
Az oktatás 7 éves korban kezdődik, 4 év általános iskola (sākumskola) és 5 év alsós középiskola (pamatskola) követi. Ez a 9 év ad egy alapfokú végzettséget. A felsős középiskolai oktatásnak kettős célja van: egyrészt felkészít az egyetemi tanulmányokra és a munkaerőpiacon való elhelyezkedésre is. Az iskolai tanév (kivéve a 9. és 12. évet záró vizsgaidőszakot, ami általában 2-3 hetet jelent) 35 hétig tart, szeptember elejétől május végéig. Az órák 40 vagy 45 perc hosszúak, amelyekből az első osztályban hetente 20, ötödiktől 28, kilencediktől 34, tizenkettedikben már 36 van. Az osztályozásnál 1-10-ig tartó rendszert alkalmaznak, amiben a 10-es a legjobb. A diákok a felsőbb osztályokban már középiskolásoknak számítanak. Bár az iskolák általános és középiskolákra vannak osztva, sok iskolában mind a 12 osztály ugyanabban az épületben van. Vannak lett és orosz nyelvű iskolák is.

AFS cserediákok mindegyik osztályba járnak. A tanév szeptember 1-ével kezdődik és május végén ér véget. Az iskola hétfőtől péntekig, minden nap 8:30-tól körülbelül délután 3 óráig tart. Két félév van egy tanévben, amiket a 2-3 hetes karácsonyi szünet választ el egymástól. Ezen kívül van még két egyhetes szünet, októberben és tavasszal.

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Lettország