Lengyelorszag

Emberek
Az egyház és vallás nagy jelentőséggel bír Lengyelországban. A lengyelek több mint 90 százaléka vallásos. Az emberek rendszeresen eljárnak misékre, a hit a család élet egyik központi eleme. Az emberek nagyon büszkék a híres személyekre, akik Lengyelországból származnak, mint például II. János Pál pápa, a focista Robert Lewandowski vagy Lucas Podolski. Lengyelországot nevezhetnénk Európa egyik legbarátságosabb országának is. Hagyomány plusz egy terítéket rakni az asztalra Karácsonykor, arra az esetre, ha egy váratlan vendég érkezne. A lengyelek valóban nagyon szeretnek ünnepelni és megtartani a hagyományokat és szokásokat.

Iskola
Lengyelországban a gyerekek 6 évesen kezdik az iskolát. A hat éves képzés után mennek gimnáziumba. A kilencedik osztály végeztével nem kötelező tovább iskolába járni. Ha továbbra is iskolába szeretnének járni, akkor mehetnek 3 éves képzésre „liceumba” vagy 4 éves „technikumba”. A 6-os a legjobb jegy, amit diák kaphat és az 1-es a legrosszabb. Azonban hatost csak kivételes esetben adnak, hogy motiválják a diákot. Egy tanév szeptembertől júniusig tart. A diákok ebédelhetnek az iskolában vagy vihetnek magukkal ebédet otthonról.

Család
A lengyelek számára a család a legfontosabb. Az európai országok közül itt a legkevesebb a válás, amihez a vallásosságnak is van némi köze. A családon belüli összetartás rendkívül erős, ami jól megfigyelhető szülinapokon, amikor még a legtávolabbi családtagok is összegyűlnek ünnepelni. A nemi szerepek elég konzervatívak, főleg a vidéki területeken. Ez azt jelenti, hogy a férfiak felelősek a keresetért, míg a nők a háztatásért. Azonban ahogy telik az idő, ez egyre inkább megváltozik.

Ételek
Lengyelország híres különféle ételeinek széles választékáról. Nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok megőrzésére étkezés terén is. A nemzeti ételük a bigos, amiben hús és káposzta van. Egyéb jól ismert ételek közé tartozik a pirog gombóc és barszcz, azaz a céklaleves. Nem találsz másik országban akkora választékot kolbászokból, mint Lengyelországban. Valószínűleg a legismertebbek a ’Krakauer’ és a ’Kabanosy’. Nagyobb ünnepeken, mint például a Karácsony, a lengyelek szeretnek sok különböző ételt felszolgálni, ezért hagyományosan akár 12 féle étel is megfordul az asztalon.

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Lengyelország