Kolumbia

Az emberek
Kolumbia 47 milliós népe hihetetlenül sokféle emberből áll össze. Vannak köztük szőke, fekete, mesztic, bennszülött emberek, mindannyian nagyon latinos vonásokkal. A kolumbiaiak barátságosak, boldogak és rendkívül kedvesek a külföldiekhez. Laza emberek, mindig készen állnak egy kis mókára. Szerfelett büszkék az országukra, izgatottan fognak neked mindent megmutatni és elmesélni. Meggyőződésük, hogy ők beszélik a legszebb spanyolt a világon. Az emberek általában hangosan beszélnek és nevetnek, ez néha akár veszekedés benyomását is kelthetik. Mikor beszélnek, hajlamosak megérinteni a másik embert, és amiről te úgy gondolod, hogy a te saját személyes tered, az a távolság Kolumbiában sokkal kisebb lesz. A kolumbiaiak a családot tekintik a társadalom alapelemének, ezért ez mindenki életében jelentős szerepet játszik. A férfi és női szerepek tisztán elkülönülnek a társadalmon és a családon belül. Legtöbbször az apa a családfő, övé az utolsó szó, amit mindenki elfogad és tiszteletben tart. A katolikus vallás nagy jelentőségű ebben a társadalomban (mivel a lakosság 95%-a katolikus), de teljes vallásszabadság van. A legtöbb család aktívan gyakorolja vallását, és rendszeresen jár templomba, de az AFS fogadócsaládok jellemzően tiszteletben tartják a cserediák vallását.

A tánc és zene is rendkívül fontos eleme a kolumbiai kultúrának. Kolumbiában módfelett széles választéka van a zenének, mely főként Latin-Amerikából és a karib térségről jön. A tánc társadalmilag fontos, de ne aggódj, Kolumbiában bárki bármikor szívesen megtanít téged az alaplépésekre.  A fiatalok farmert és pólót viselnek, de elvárják tőlük a tiszta megjelenést. A személyes higiénia is nagyon fontos, mindenki mosakodik (és elvárt, hogy mosakodjon) minden nap, a kellemetlen testszagok nagyon nem kívánatosak. Az irigységre és az erős individualizmusra rosszallóan tekintenek. Megszokott dolog mindenkit megkínálni azzal, amit eszel. Készülj fel a hatalmas vagyonbeli különbségekre kis területeken belül, a gazdag kerületek közvetlenül a nyomor mellett helyezkednek el.

Az idő fogalmának értelmezése elég tág, rendszerint nem igazán pontosak az emberek. Valószínű, hogy akivel találkozol 20 vagy 30 percet is késhet. Ha időben érkezel egy partira vagy valamilyen közösségi eseményre, az általában azt jelenti, hogy várnod kell, amíg a többiek is elkezdenek megérkezni. Ez nem vonatkozik az iskolai, munkahelyi kezdési időpontokra és a takarodó időpontjára.

Az iskola
Tanév: Augusztusban kezdődik és júniusban ér véget. Iskola napok: hétfő – péntek (általában 7:00-től 13:00-16:00-ig) Szünetek: karácsony, húsvét és nyári szünet júniusban augusztusig. Az AFS tanulók jellemzően állami vagy magániskolákban vannak elhelyezve (ebben az esetben az AFS gondoskodik a tandíjról) és a 9-11. osztály valamelyikébe járnak. Legtöbbször ugyanaz az órarendjük egész évben és ugyanazok a tanulók az osztálytársaik. A tantárgyak iskoláról iskolára változnak (matematika, irodalom, történelem, spanyol, angol, fizika, zene, művészet, stb.) A tanárok és tanulók közt egyfajta hierarchia van, a tanulóknak mindig tisztelniük kell tanáraikat. A tananyagon kívüli tevékenységek az iskolától függenek. Néhány iskola tánc vagy sportolási lehetőségeket is kínál a tanítás befejeztével. A kolumbiai iskolákban a tanulóknak egyenruhát kell viselniük.

A család
A kolumbiai családok általában nagyok és tagjai szoros kapcsolatban vannak egymással. Mindig összetartanak, és nagy jelentőséget tulajdonítanak magának a családnak, és az iránta gyakorolt lojalitásnak. A szülők nagyon konzervatívak és védelmezőek lehetnek gyerekeikkel szemben, nem számít hány évesek. Döntéseiket tisztelni és követni kell, az utolsó szó mindig az övéké. Általában ők határozzák meg a takarodó idejét is. A gyerekeknek engedélyt kell kérniük, ha valahová mennek, vagy barátokat hívnak meg. Nagyon fontos, hogy mindig tudasd a fogadószüleiddel, hogy hol vagy, kivel, és mikor jössz haza. Nem szokatlan, hogy a nagyszülők is a családdal élnek, és az sem, hogy a gyerekek nem költöznek el, hiába egyetemisták, vagy vagyonilag függetlenek szüleiktől, amíg nem házasodnak meg.

A kolumbiaiak mindig sok családi összejövetelt szerveznek (karácsony, újév, születésnapok, esküvők) és olyan eseményeket, ahol minden nagyszülő, keresztapa, keresztanya és unokatestvér jelen van, és fontos, hogy ezeken te is megjelenj. A kolumbiaiak nagyon háziasak, az otthonuk mindig tiszta és rendezett. Bár sok család tart szobalányt, hogy főzzön és megcsinálja a házimunkát, számos más esetekben az egész család megosztja a házimunkákat egymás közt. A fogadóanyukák nagyra értékelik az olyan cserediákokat, akik együttműködőek, segítőkészek és kitakarítják a saját szobájukat. A magánélet korlátozva van, mivel kis házakban nagy családok élnek, így a gyerekek általában többen osztanak meg egy szobát.

Az ételek
A kolumbiaiak jellemzően sok szénhidrátot fogyasztanak. Szeretnek sokféle összetevőt használni, például különböző húsokat, babot, burgonyát, rizst, tojást, salátát, avokádót, és „patacont” (ez sült banán, de nem olyan fajta amit itthon kapsz, majd megismered, ha már ott vagy). Vannak olyan specialitások, amiket mindenképpen érdemes kipróbálnod, például „ajiaco” levest Bogotában vagy „bandeja paisat” Medellínben.  Sok gyümölcslevet isznak, és valószínűleg meg leszel lepve, hogy milyen sokféle gyümölcs van, ami mindig friss és ízletes.

Az étkezések:
Reggeli: 6:00-6:30 – valami könnyű: kenyér, arepa (kukoricalisztből készült pászka), tojás, dzsem, gyümölcs, kávé.
Ebéd: 12:00-13:30 – Néha leves, általában egy bőséges tál hússal, babbal és rizzsel. Legtöbbször az iskolában esznek a diákok.
Vacsora: 19:00-20:00 – A családtól függ: néha csak péksüteményt esznek kávéval, máskor készítenek valami könnyű ételt. Ez az az időpont, amikor az egész család az asztal köré gyűlik, és elmesélik mi történt velük aznap.

Az utazás
Az AFS diákok általában iskolabusszal járnak iskolába. A tömegközlekedés általában buszokból áll, melyek minden városban járnak. A taxi használata is gyakori, mivel nagyon olcsó, és esténként nem tanácsos egyedül közlekedni.

Megjegyzés
Az utóbbi évtizedben Kolumbiának szembe kellett néznie néhány közbiztonsági problémával, de mostanában ezek már megoldásra kerültek. AFS Kolumbia nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a diákok egy szép és biztonságos környezetben legyenek elhelyezve.

Esetleges plusz költségek

  • vízum, tartózkodási engedély
  • iskolai egyenruha – a diáknak lehetősége lesz kölcsönöznie egyet az AFS-től
  • AFS/ iskolai kirándulások (lesz egy középidős orientáció Bogotában, melynek ára benne van a programban, és egy választható kirándulás az Amazonas környékére, amiért a diáknak fizetnie kell)

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Kolumbia