Az emberek

Kína a világ legnépesebb állama, ami etnikailag elég heterogén. A lakosság 92%-át a han kínaiak adják, azonban rajtuk kívül még 55 kisebbség él az országban.
A legtöbben buddhisták, rajtuk kívül pedig egy nem elhanyagolható 60 millió fős muszlim közösség is létezik.
Kínában korábban az „egy család, egy gyermek” politikája érvényesült korábban (2015-ig), hogy ezáltal megállítsák a további népességnövekedést, azonban a mai nap elég ritka, hogy valamelyik párnak két gyermeke is legyen.

A tisztelet rendkívül fontos a kínai emberek számára. A fiatalok minden esetben előre köszöntik az idősebbeket.
A kínaiak szorgalmas, keményen dolgozó, kitartó és békeszerető emberek. Mindemellett vendégszeretők, régimódiak, szerények és általában könnyen megközelíthetők.

Az étkezés
A főzés fontos szerepet tölt be a kínai családok életében. Mindig is nagy szenvedéllyel főztek, az ételt pedig nagyra értékelik.
A kínai reggeli általában sós. Rizst, sós palacsintát vagy baozit (hússal, zöldséggel vagy tofuval töltött gombóc) esznek, és teát vagy meleg szójatejet isznak. A reggelit 7 és 9 óra között fogyasztják el.
A kínaiak szeretik, ha ebédnél és vacsoránál sokan veszik körbe őket, ezért sokszor mennek étterembe vagy menzára. Hagyomány, hogy ha rendelnek ételt, akkor az megosztják egymással.
Néhány híres étel:
• pekingi kacsa: különleges módon sütött kacsa, amit zöldhagymával és édes búzaszósszal esznek, és vékony palacsintába csomagolnak
• mongol forró tál: a fondü kínai változata
• „jiaozi” (gombóc): sertéshússal, snidlinggel és hagymával töltött kelt tészta (az olasz raviolihoz hasonló étel)
Kínában pálcikát használnak az evéshez. Más evőeszközt nem használnak.
Általános dolog, hogy a kínaiak cuppognak, szürcsölnek vagy böfögnek evés közben.

A család
A kínaiak nagyon erős családi kötelékekkel bírnak. Tisztelik a hierarchiát és az emberek közti íratlan illemszabályokat.
Általában mindkét szülő sokat dolgozik, ezért sokszor a nagyszülők is a családdal élnek.
A kínai családok nagy részében csak egy gyermek van. A szülők dicséret és pátyolgatás helyett inkább szigorúak és hajlamosak kritizálni a gyereket, azért hogy ezáltal is motiválják a fejlődésre.
Ezen kívül a gyerekek nem olyan függetlenek, mint más országokban. Ez annak köszönhető, hogy a szülők sokkal védelmezőbbek, figyelmesebbek, mint mások és több iránymutatást adnak.
A hagyományos kínai családban az apuka felelős azért, hogy eltartsa, ellássa és megvédje a családot. Övé a döntéshozás joga, amikor a feleségéről vagy a családról van szó. Az ő felelőssége, hogy gondozza a gyerekeket, fizesse az oktatásukat, míg meg nem házasodnak.
A hagyományos kínai anyukák általában otthon maradnak, hogy vezessék a háztartást, neveljék a gyerekeket és figyeljenek a többi családtagra. Sok modern kínai nőnek van karrierje, de ők ettől függetlenül még mindig a férjük vagy az édesapjuk anyagi támogatására számítanak.

Az iskola
A tanulás fontos szerepet játszik a kínai tanulók életében, ezért idejük legnagyobb részét az iskolában töltik, azon kívül pedig nagy gondot fordítanak a leckeírásra és az órákra való készülésre.
Tanév: szeptembertől július elejéig
Egy átlagos iskola 07:30-tól 16:30-ig tart
Az iskolák általában sok szakkört és szabadidős tevékenységet szerveznek
Az osztálylétszám nagyon magas (35-50 diák tanul egy osztályban)
A diákok iskolai egyenruhát hordanak
Minden hétfő reggel zászlófelvonási ceremóniát tartanak
A diákok napközben az iskolában esznek, nem mennek haza
A cserediákok legtöbbször a „senior 1” szintű osztályba járnak

Az utazás/közlekedés
A kínai diákok tömegközlekedéssel jutnak el az iskolába. Nagyon ritka, ha valaki biciklivel vagy gyalog megy iskolába.
Elképzelhető, hogy a szülők autóval viszik a gyereket iskolába.

Esetleges plusz költségek
Szabadon választható nyelvi kurzus: 2400-4000 yuan
Iskolai egyenruha: 350 yuan
Különleges iskolai programok, osztálykirándulások: 4000 yuan

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Kína