Kanada

Az emberek
A vendégszeretetéről elhíresült Nagy Fehér Északként is emlegetett országba nem véletlenül vágynak a világ minden tájáról, nem csupán azért, mert biztonságos és sokszínűségéből eredően toleráns a beutazókkal szemben. A kanadaiak köztudottan az egyik legbarátságosabb és legudvariasabb nép. Hatalmas területe ellenére népessége alacsonynak számít, hiszen nagy részén erdő terül el. Ebből is adódik, hogy az ország lakóinak számára rendkívül fontos a természet iránti tisztelet és a környezetvédelem. A határtól határig terjedő erdőség számos őslakos népnek ad otthont, és munkahelyet biztosít a kanadaiaknak.

A lakosság 75%-a az Egyesült Államok határához közeli nagyvárosokban összpontosul, mint Toronto, Québec, Vancouver vagy Montreal. Az etnikai sokszínűségnek és történelmi előzményeknek köszönhetően Kanadában két hivatalos nyelv is van; az angol és a francia, de a lakosság 20%-a ezektől eltérő nyelvet beszél. Ünnepeik az Egyesült Államokéhoz hasonlóak, saját függetlenségüket ők is megünneplik az úgy nevezett Canada Day keretein belül július elsején, emellett jellegzetes ünnepük még a Victoria Day. Optimizmusuk annak ellenére is töretlen, hogy minden évben hosszú és hideg tél várja őket novembertől egészen márciusig, amit téli sportok űzésével vészelnek át, és a nemzeti sportjukká nyilvánított hoki iránti szenvedélyük pedig még inkább összekovácsolja a kanadaiakat.

Az iskola
A kanadai iskolarendszer számos ponton hasonlít az USA iskolarendszeréhez. A 2-5 éves gyermekek óvodába kerülnek, ami után 6 évesen az általános iskolában kezdik meg tanulmányaikat. Az iskolaév általában szeptember első hetétől június végéig tart. A tanórák 8.30-tól kb. 3-ig tartanak, kisebb napközi szünetekkel, illetve egy 1 órás ebédszünettel. A 12-18 éves diákok számára a középiskolákban a tanítás 2.30-ig tart, a tanórák után pedig különböző szabadidős és sporttevékenységeket folytathatnak.
A kanadai állami iskolákban a hagyományos 8 tantárgyas órarend mellett fenntartják annak a lehetőségét, hogy a diákok 4 tantárgyat magasabb óraszámban tanuljanak egy félévben, majd a maradék 4-et a következő félévben, így elősegítve az adott tárgy mélyebb megértését. A középiskolákban gyakran vannak speciálisan valamely egyetemre felkészítő, vagy szakmai tudást elősegítő tanmenetek. Az értékelés, csak úgy, mint az Egyesült Államokban A-tól F-ig terjed. Iskolaszünetet a keresztény ünnepek napjain rendelnek el, valamint tanítási szünet van a Victoria Day (május vége) és a Family Day (február vége) napján is.

Az ételek
Az étkezési szokások Kanadában régiónként változnak, ezek hagyományosan az adott régió helyi forrásainak elérhetőségeitől függenek, azonban országszerte népszerűek például a halételek, és a szarvas-, bölény- illetve szárnyas húsok. A legtöbb desszertet juharsziruppal ízesítik. A juharnak egyébként is nagy jelentősége van a kanadaiak számára, már csak a zászlójukon szereplő juharlevél motívumból kiindulva is. Jellegzetes ételeik a juharmázzal bevont bacon és a Fisherman’s brewis (hal és pirított kenyér). Egyes régiókban elterjedtek bizonyos európai fogások is, mint a lengyel pierogi és a kielbasa, illetve a kínai és gyors ételek is teret nyertek az elmúlt évtizedben. Canada Day alkalmából pedig egy speciális tortát szoktak elkészíteni a kanadai zászló mintájával.

A család
Kanadában ugyanolyan változatosak a családok, mint a legtöbb nyugati országban. Nem ritka az egyszülős család, és az összesen 1 gyerekkel rendelkező család sem, de a vendégszeretet az összes családtípusban változatlan! Fontos, hogy tudasd fogadó szüleiddel, ha terveid vannak. Felelősséggel tartoznak érted, így természetes, hogy tudni akarják, mikor, hol tartózkodsz. A fogadó családod valószínűleg elvárja majd tőled, hogy kivedd a részed a házimunkából. Előfordulhat, hogy ebédet néha magadnak kell majd készítened amennyiben a szülőknek nincs rá idejük.

Az utazás
A legtöbb diák gyalog jár iskolában vagy iskola buszokat vehetnek igénybe- hasonlóan mint az Egyesült Államokban-, ezek ingyen igénybe vehetőek. Városonként változhat, hogy milyen tömegközlekedési eszközök vannak, azonban a nagyvárosokban lehet használni buszokat, villamosok és metrókat is az iskolajáráshoz, ezek azonban plusz költségekkel járhatnak.

Esetleges plusz költségek
Tömegközlekedési jegyek/bérletek ha szükséges, iskolai kirándulások, színház-, múzeum- és galérialátogatások.

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Kanada