Japan

Emberek
A japánok udvariasak, tisztelettudóak és nagyon formálisak. A japán társadalomban a siker nagyon fontos, ezért az emberek pontosak, keményen dolgoznak és intelligensek. Tovább maradni az iskolában nagyon gyakori. A gyerekek ezt az időt arra használják, hogy gyakoroljanak és tanuljanak. A leggyakoribb vallások a sintó és a buddhizmus, amelyeket a japánok 84 százaléka gyakorol.

Iskola
Általános iskola után a diákok egy központi felvételi vizsga alapján nyernek felvételt a gimnáziumokba. A tanítási nap 8:30-kor kezdődik és egészen 18:30-ig is eltarthat. Minden iskolának van egyedi egyenruhája, ami alapján a diákok könnyen felismerhetővé válnak az utcán. Az iskolai szabályzat gyakran megköveteli a diákoktól, hogy álljanak a buszokon és vonatokon, üresen hagyva a helyeket más utasok számára, így mutatva figyelmességet. A tanítási napok névsorolvasással és bejelentésekkel kezdődnek. Ezeket a feladatokat többnyire a diákok látják el, felváltva. Minden osztály 40-45 diákból áll. Néhány iskolában előfordulhat büfé, de általában nem jellemző. A legtöbb iskolába a gyerekek otthonról visznek ebédet, amit az anyukák csináltak otthon, a kora reggeli órákban. Az gimnáziumokban tanuló diákok jellemzően három éven át tanulják a következő tárgyakat: matematika, társadalom ismeret, japán, természettudományok és angol. Ezek mellett még tanulnak testnevelést, zenét, művészetet és etikát is. A diákok egyetlen klubot választhatnak, amit ritkán cserélnek. A legtöbb iskolában két csoportra oszlanak a klubok: sport (baseball, foci, dzsúdó, kendó, futás, tenisz, úszás, softball, röplabda, rögbi) és kulturális (angol, média, kalligráfia, természettudományok, matematika, évkönyv). Az új diákokat is bátorítják az áprilisi tanévkezdést követően, hogy kezdjenek el egy klubot.

Család
A hagyományos családi kép egyik fő jellemzője, hogy az apa a családfő. Ez azt jelenti, hogy ő hoz döntéseket és tartja el a családot, amíg a feleség otthon van, gondoskodik a házról és a gyerekekről.  Manapság viszont már előfordulhat, hogy az anyák is dolgoznak. A hagyományos család egy másik változata a többgenerációs család. Az ilyen háztartásoknak részesei az apai nagyszülők is. Kevés japán férfi segít a házimunkában. Manapság egyre nagyobb a nyomás ennek változtatására. A családi pénzügyek azonban a nők felelőssége, akik a háztartás költségeinek nagy részét ők kezelik. Mindig vedd le a cipőd, mikor belépsz egy japán otthonba vagy templomba. Papucsokat mindig adnak, azonban a tatamira (szalmamatrac) csak mezítláb vagy zokniban szabad rálépni.

Ételek
Egy hagyományos japán étkezés egy adag sima, fehér rizsből áll, amit valamilyen főétellel (hal vagy hús) és körettel (általában főtt zöldségek) tálalnak, mellé levest (legtöbbször miso) és savanyított zöldségeket is esznek. A japán rizs főzés után ragadós, így ideális az evőpálcikával való fogyasztásra. A japánok nagyon sok tenger gyümölcseit fogyasztanak, amit főve vagy nyersen tálalnak. A tea a legnépszerűbb frissítő. A leggyakoribb a zöld tea, amit a nap bármely órájában fogyaszthatnak. A japánok manapság sokféle ételt esznek a világ egyéb tájairól, főleg Európából, Észak-Amerikából és Ázsiából. A rizs mellett esznek kenyeret és tésztát, valamint húsok, halak, zöldségek és gyümölcsök széles választékát. A szusi, tempura, szukijaki és más külföldön is híres ételek természetesen Japánban is népszerűek. Kést és villát nem feltétlen használnak Japánban, helyette evőpálcikával esznek.

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Japán