Izland

Emberek
Izland, a természet hajthatatlan erői által formált sziget, egy különleges, ám néha vad természeti képződmény. Az izlandi nemzet megtanult létezni extrém körülmények között is és felhasználni a természetes erőforrásokat a saját jóléte érdekében. Ma az izlandi egy haladó, modern társadalom, amit folyamatosan a legjobb életszínvonalú országok közé sorolnak és minden évben a világ legzöldebb országai között említik. Ennek egyik oka, hogy a hatalmas mennyiségű megújuló energiaforrását használnak fel.

Ételek
Az izlandi konyha főként hallal, báránnyal és tejtermékekkel főz. Korábban a hal tette ki egy izlandi étrendjének jelentős részét, de mára több teret engedett az olyan húsoknak, mint a marha-, disznó- és baromfihús. Izlandnak több tradicionális étele is van, amiket „porramaturnak” neveznek. Ezek az ételek füstölt és sózott bárányból, szárított halból, füstölt és pácolt lazacból és füstölt cápából állnak. Az alap izlandi étrend sok halból, tengergyümölcseiből, bárányból és tejtermékből, például sajtból áll. Bőségesen van friss hal, amit többféleképpen fogyasztanak. A környezeti adottságok tükröződik az étkezésben is, de burgonya és kenyér is van majdnem minden fogáshoz. A tészta és a pizza egyre általánosabb étellé válik. A kávé nagyon népszerű ital.

 

Család
Az AFS-es családod sokféle lehet. Lehetnek fiatal vagy idős fogadó szüleid, fiatal vagy tinédzser fogadó testvéreid, de az is lehet, hogy nem lesznek testvéreid. A legtöbb családban mindkét szülő dolgozik. A házi munkán az egész család osztozik, és neked is részt kell venned, ha a család tagjává szeretnél válni. Az izlandi fiatalokat önellátásra nevelik és elvárják tőlük, hogy takarítsák a hálószobájukat, cseréljék az ágyneműjüket, porszívózzanak vagy mossák fel a padlót, mossanak ruhát, főzzenek és takarítsák ki a konyhát használat után. Az izlandiak elvárják, hogy mindenki részt vegyen a vacsorán, mivel néha ez az egyedüli alkalom, hogy a család együtt lehet. Tiszteletlenségnek tartják, ha valaki nem vacsorázik velük. A gyerekektől elvárják, hogy szóljanak haza, ha mégsem tudnak a megadott időre hazaérni.

Utazás
Az AFS téríti a cserediákok utazási költségét az AFS által szervezett rendezvényekre. Ha busszal kell utaznod az iskolába, akkor az AFS fizeti a jegyedet. A buszos tömegközlekedés nagyon biztonságos, szóval ne félj használni a buszt. Azonban a tömegközlekedést az izlandiak nem igazán használják és a legtöbb ember saját autóval jár. A séta nagyon elterjedt Izlandon, és sok ember hosszabb távokon is gyalog közlekedik.

Iskola
Az izlandi oktatási rendszer négy részre osztható: óvoda, általános, felső középfokú és felsőfokú oktatás, hasonlóan más északi országokhoz. Az iskolába járás 6-16 éves kor között kötelező. A legtöbb intézményt az állam üzemelteti, nagyon kevés privát iskola van az országban.

Felmerülhető extra költségek: zsebpénz (200-250$/hó) és külön órák (szabadon választható)

Extra információ
A letöltések máshogy működnek Izlandon mint más országokban. Például amíg használod az MSN-t vagy a Facebook-ot, adatokat töltesz le. Minden letöltésért fizetni kell és nagyon drága. Kérjük, hogy ne nézz online filmeket vagy videókat anélkül, hogy megbeszélted volna a fogadó családoddal.

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Izland