Indonezia

Az emberek
Indonéziában él a legtöbb muszlim vallású ember. Az országban az udvariasság nagyon fontos, leginkább az idősebbek iránt. Nagyon fontos számukra az üdvözlés, mások segítése, és az, hogy szépen üljenek és beszéljenek. Alig néhány ember dohányzik. Az indonézek általában nagyon indirekt módon kommunikálnak, ha a közeledésről van szó. Nem szeretnek konkrétan rákérdezni semmire vagy konkrétan kimondani valamit. Az indonézek nagyon ritkán töltik egyedül az időt. Legtöbbször együtt vannak csapatban, mert a közösség nagy szerepet játszik az életükben. Nem ritka, hogy az azonos nemű emberek kézen fogva sétálnak. Ez csupán a barátság jelképe, nem jelent szexuális irányultságot. Másrészről viszont nők és férfiak nem fognak kezet és nem ölelkeznek nyilvános helyen, mivel az helytelen Indonéziában.

Az iskola
Az iskola Indonéziában július eleje körül kezdődik és a diákok iskolai egyenruhát hordanak. Az iskolában van lehetőségük ételt venni, de a legtöbb diáknak az édesanyja otthon csomagol ételt, amelyet magukkal tudnak vinni. Indonéziában sok csapatmunka van az iskolában, így a diákok sok időt tölthetnek a barátaikkal. Ezen kívül a tanárok sok feladatot és projekteket adnak feladatul a diákoknak. Nem az írott tesztek a legfontosabbak. Két nagy szünet van, amik 15-20 percesek. Hétfőtől szombatig van tanítás, reggel 7-től délután negyed 2-ig. Pénteken pedig reggel 7-től 11-ig tart a tanítás, amelyet a pénteki ima követ. Egy nap 8 tanóra van, mind 45 percesek. A böjt időszakában, a Ramadán havában az iskolák zárva tartanak. Hétfőnként az iskola egy szertartással kezdődik, minden diák a Nemzeti Himnuszt énekli. A smink nem engedélyezett a lányoknak az iskolában.

A család
 A család szerepe nagyon fontos az indonéz emberek számára. A családtagok egymáshoz fűződő kapcsolata nagyon szoros, de mégsem mutatják ki egymásnak az érzéseiket nyíltan. Szavak nélkül mindenki tudja és feltételezi, hogy a többiek a családban szeretik, mindig számíthatnak egymásra és gondoskodnak egymásról. Indonéziában az emberek nem beszélnek a problémáikról, hanem mosolyogni látod őket, mintha minden rendben lenne. Ráadásul sok idejük van, ami azt jelenti, hogy nyugodtan és kényelmesen dolgoznak. A szülők, de leginkább az apukák szigorúak, ők a meghatározóak a családban. A szülők elvárják, hogy a gyerekek segítsenek a házimunkában, bár ritkán előfordulhat, hogy szobalány végzi a házimunkát. Nehéz lesz majd a fogadószülőktől engedélyt kérned, hogy éjjel elmehess valahova, főleg bárba vagy diszkóba. Veszélyes lehet és a fogadószüleid azt szeretnék, hogy biztonságban légy. Az engedelmesség nagyon fontos érték a családban. A gyerekek csak ritkán kérdőjelezik meg a szüleik döntéseit és szabályait. Megszokott, hogy a családoknak van házvezetőjük vagy sofőrjük.

Az ételek
A rizs a legfőbb étel Indonéziában, ami azt jelenti, hogy minden nap fogyasztják. Nagyon szeretik a fűszeres, csípős ételeket. Van két tipikus indonéz étel a “Nasi Goreng” és a “Gado-Gado”, mindkettő egy saláta kókusztejjel. Az indonézek nem isznak sok alkoholt. Otthon néha egy-egy sört isznak, ha valami erősebb szeszes italt szeretnének, akkor nagyobb étterembe mennek. Disznóhúst alig esznek, mivel a legtöbben muszlimok és a vallásuk tiltja a disznóhús fogyasztását. A desszertekben sok a trópusi gyümölcs, mint például a csillaggyümölcs, mangó és a jákafa. Az indonéz desszertek ragadós rizsliszttel, pálmacukorral és kókusztejjel készülnek. Az ételt kézzel eszik vagy kanállal és villával. Ha a kezükkel esznek, akkor az csak a jobb kézzel történhet, kulturális okok miatt a ballal nem. Mindig hagynak egy kevés ételt a tányéron és egy kevés italt a pohárban, hogy megmutassák, hogy jól laktak és eleget fogyasztottak.

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Indonézia