India

Az emberek
Indiában sok népcsoport él együtt, ezáltal sok különböző kultúra és vallás van jelen. Az országnak két hivatalos nyelve van (angol és hindi), azonban az emberek régiónként eltérő nyelveken, dialektusokon is beszélnek. India az ünnepségek országa, amik az élet szerves részét is képezik. Ezeket a fesztiválokat minden térség a saját szokásai és rituáléi szerint ünnepli. Az emberek nagyon nyugodtak, és ha valami nem jön össze nekik, nem keserednek el, hanem újra próbálkoznak a következő napon. Nagyon vendégszeretőek és érdeklődnek más kultúrák iránt. Gyakran egy „köszönöm” helyett egy nagy mosolygással fejezik ki a hálájukat valakinek. A különböző neműekkel általában nagyobb távolságot tartanak, mint mi (nagyjából egy karnyi távolságot). Még házastársaknak is nagyon kell ügyelniük, hogyan viselkednek egymással nyilvánosan, hiszen az illem nagyon fontos mindenki számára. A társasági eseményeken nem szokás puszit adni, ölelkezni vagy kéz a kézben menni. Az indiai emberek szeretik a sportokat, a legnépszerűbbek a kabbadi (birkózó csapatsport), a kho kho (fogócskaszerű csapatjáték), pehlwani (a birkózás egy formája) és a gilli-danda (baseballhoz hasonló játék, amit két faütővel játszanak). A cipőket piszkos dolognak tartják, ezért mindig leveszik, mielőtt belépnek a házukba vagy az imaszobába. Lehetséges, hogy a mosdóban nincs kitéve WC papír, mert az emberek általában vízzel tisztítják magukat a dolguk elvégzése után. A könyvek szinte  szent dolognak számítanak Indiában. Soha nem vetemednének arra, hogy ráüljenek egyre, eldobják valahová vagy bármilyen tiszteletlen módon bánjanak vele. Egy ember társadalmi helyzetét az öltözködése, ruhái szimbolizálják. Az indiai etikett szerint illetlen túl nagy bőrfelületet mutatni és áttetsző vagy szűk ruhákat hordani. A meleg időjárás miatt a legtöbben szandálban járnak. Nem szabad mások előtt átöltözni, még akkor sem, ha az illető velünk azonos nemű.

Az iskola
Az iskolarendszer: Általános iskola: 1-6. osztály, középiskola (alsó tagozat): 7-10. osztály, középiskola (felső tagozat): 11-12. osztály, felsőoktatás: főiskola, egyetem (a 3. legnagyobb felsőoktatás a világon). Az AFS-es cserediákok a 11. osztályba szoktak járni. A középiskola felső tagozatán a diákok választhatnak specializációt (orvosi, nem orvosi, kereskedelmi, művészeti). A diákoknak évente kétszer vizsgázniuk kell a tantárgyaikból (szeptember és március végén). Egy átlagos iskolai nap: a diákok reggel 6 és 7 óra között indulnak iskolába. A nap a reggeli imaszertartással kezdődik, ahol felolvassák az újdonságokat, csevegnek az osztályfőnökkel, „bhajant”énekelnek (ami egy vallásos dal) vagy speciális tornagyakorlatokat végeznek, és meghallgatják a nemzeti himnuszt. Tanórák – 09:30-12:40 és 13:30-16:00 között. A diákok esténként házi feladatot írnak és készülnek a következő tanítási napra.

A család
A tendencia azt mutatja, hogy a családok egyre kisebbek (főleg a nagyvárosokban), mégis számítani lehet arra, hogy az anyukán, apukán és testvéreken kívül a nagyszülők vagy egyéb családtagok is egy fedél alatt élnek. A család felé tanúsított hűség nagyon fontos az indiai emberek életében. Indiában még mindig elkülönülnek a hagyományos férfi- és női szerepek. A férfiak dolgoznak, a nők pedig a háztartást vezetik. A fiúgyermekeket preferálják inkább, mert egy lányt költségesebb felnevelni. A lányok nem keresnek pénzt a családnak, és férjhez adásuk nagyon sok hozzájárulást igényel a család részéről. A fiúk dolgoznak, így anyagilag is támogatják a családjukat, gondoskodva idősödő szüleikről. A család idős tagjait nagy tisztelet övezi, és ennek jeleként a fiatalok sosem szólítják őket a nevükön. Minden rokonnak megvan a maga rangja a családban, ezért különböző megszólításokat alkalmaznak nevek helyett. Az indiai szülők nagyon óvják a gyerekeiket. Mindig tudni akarják, hogy a gyerek hol és kivel van, mikor ér haza, és majdnem minden családban megszabják, mikorra kell este hazaérkezni.

A magánélet és a privát szféra értelmezése nagyban eltér a nyugatitól. Az indiaiak közösségi emberek, és szeretnek csoportokban élni. Nem megszokott, hogy a gyerekek például csukott ajtónál üljenek a szobájukban. Ezt barátságtalan viselkedésnek tartják. A legtöbb család a „korán fekszel, korán kelsz” elv alapján él, így meglehet, hogy már este 9-10 óra előtt lefekszenek. Sok hindu napkeltekor kel fel, hogy megcsinálja a Surya Puja-t, ami egy vallásos szertartás. Esténként, amikor a Nap nyugszik, a hinduk egy másik rituálét, a Lakshmi Puja-t végzik el. Mind a munkanap, mind a munkahét hosszú: napi 12 óra, heti 6 nap. Víz és elektromosság nincs egész nap, csak bizonyos időszakokban. Az indiaiak közösségszerető emberek, akik szeretnek a családjukkal és a barátaikkal időt tölteni. A családok gyakran mennek el valahova vacsorázni, hétvégenként pedig különböző családi programokat szerveznek.

Az ételek
Általában az indiai ételek édesek, zsírosak vagy mindkettő. Nagy a választék rizsételekből, amit sok zöldséggel és fűszeres, csípős szószokkal tálalnak. A legtöbb indiai vegetáriánus. Ha az indiaiak húst esznek, az nagy valószínűséggel csirke (néha esetleg sertéshús). A legtöbb ember nem eszik marhahúst, mivel az országban a tehén szent állat. Nagyon szeretik a joghurtot, amit különböző formában fogyasztanak. Nagy a kínálat édességekből is, amik főleg csokoládéból, kókuszból és egyéb gyümölcsökből készülnek. Csak jobb kézzel szabad enni, és a lábakat keresztbe kell tenni. A családok általában napi 3-szor esznek: reggel, délben és este. Délután 4 és 5 óra között szoktak uzsonnázni (tea és apró péksütemény). Az anyukák általában pakolnak ebédet a gyerekeknek, amit a hosszú szünetben meg tudnak enni az iskolában.

Az utazás
Az indiai diákok busszal járnak iskolába, az út tarthat akár 1 órán keresztül is.

Esetleges extra költség: Iskolai egyenruha

Fedezd fel az elérhető programjainkat: India