HongKong

Emberek
Hongkongban minden vallás elfogadott, ám a leggyakoribbak a buddhista és a taoista vallás templomai. Hongkong lakossága főképp kantoniakból, sanghajiakból, britekből, indiaiakból és zsidókból tevődik össze. A kantoniak vannak többségben, így a kantoni kultúra a meghatározó.  Sok kínai alapérték, mint a családi szolidaritás és becsület, presztízs fontossága és szerénység, nagy szerepet játszik Hongkong kultúrájában. Másfelől sokan átvették a nyugati életstílust. A hongkongiaknak az idő pénz, és egy elveszett perc is egy lépés távolodást jelent a szerencsétől. Hongkongban a legmagasabbak a megélhetési költségek a világon.

Iskola
A rendelkezésre álló kevés hely miatt a legtöbb iskola toronyházak blokkja, vagy épületek része, kb. 1100 tanulóval. Néhány iskola a tetőt használja különböző programokra, míg más iskolák a közeli parkban, játszótéren tartják a testnevelés órákat. A legtöbb hongkongi iskola tudományos beállítottságú, tehát nagyobb hangsúlyt fektet a tanulásra, mint a szabadidős programokra. A tanév szeptember elsején kezdődik és július végén fejeződik be. Lesznek majd angolul beszélők az iskoládban, de majdnem az összes tanár és diák anyanyelvi kantoni, így kantoni lesz a beszélt nyelv. A legtöbb iskolának saját egyenruhája van, amit a diákoknak kötelező hordani. Rengeteg klub és szabadidős tevékenység van, amelyekbe bekapcsolódhatsz, és ott barátokat szerezhetsz majd.

Család
A vasárnap a családi nap, amikor a családok együtt lehetnek, ebédelni vagy vásárolgatni mehetnek. Gyakori, hogy mindkét szülő sokáig dolgozik, így nem ritka, hogy a nagyszülők is ugyanabban a házban élnek. Ezáltal a nagyszülők gondoskodnak unokáikról, míg a szülők dolgoznak. Be kell tartani a család szabályait.

Ételek
Ázsia gasztronómiai fővárosaként Hongkong sokfajta helyi és tengerentúli finomsággal dicsekedhet. Mivel az országban nagy a nyugati befolyás, sok fogásban keveredik a kínai konyha íz világa a nyugati konyhával. Reggelire, ebédre „Dim Sum”, amelyek afféle gombócok, és nagyon kedveltek.

Utazás
Néhány iskola szervez külföldi utazásokat, ezeket azonban az AFS cserediáknak kell fizetnie. A hong kongi AFS is szervez kirándulásokat. Cserediákként csak a hatodik hónap után utazhatsz egyedül, ha azt a fogadó család és az AFS iroda is engedélyezi.

Felmerülő extra költségek:

  • iskolai egyenruha
  • iskolai kirándulások

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Hong Kong