Honduras

Emberek
A hondurasiak nyitottak, és könnyű velük kijönni. Az emberek előzékenyek, és nagylelkűek a vendégeikkel szemben. Ha egy hondurasi családhoz ebédidőben mész, biztos lehetsz benne, hogy meghívnak téged is ebédre. Még a szegényebb körülmények közt élő családok is mindent megtesznek azért, hogy a vendégeik semmiben ne szenvedjenek hiányt náluk. A hondurasi fiatalok szívesebben mennek csapatostul bulizni, kirándulni, vagy töltik együtt a szabadidejüket. A randizást Hondurason inkább a ritka, ismerősi, nem baráti találkozásokként lehet értelmezni. A tinédzserek szívesen járnak moziba, diszkóba, vagy csak meglátogatják egymást. Csak nagyon kevés fiatal kedveli a sportokat.  A pontosság nem jellemző a barátok közötti, nem hivatalos összejöveteleken, baráti találkozásoknál, csupán az iskolában, a templomban, a fontosabb ünnepekkor, esküvőn, stb. A római katolikus vallás a legjellemzőbb Hondurason, de a vallási szabadság miatt sok más különböző vallás is fellelhető itt. Etnikailag a népesség 86 százaléka a „mestizo” csoportba tartozik (amely spanyol és indiai keveréket jelent). A további 7 százaléka indiai, 3 százalék kaukázusi, és 4 százalék afro-hondurasi. Annak ellenére, hogy sok hondurasi lakos indián származású, csak néhányan beszélik az ősi nyelvet, és követik az indián szokásokat, hagyományokat.

Iskola
Az iskolai év februártól novemberig, vagy szeptembertől júniusig tart, az iskola típusától függően. Egy nap általában 7 tanítási óra van, közöttük két szünet. Kötelező az iskolai egyenruha viselése minden nap. Minden iskolának megvan a saját, egyéni egyenruhája. A tantárgyakat az iskola választja ki a diáknak, tanulmányi területtől függően – választható tantárgyak nincsenek. A pontosság nagyon fontos az iskolában, a tanulónak időben meg kell jelennie órán. A diákok és a tanár közt a kapcsolat inkább közeli és baráti, mintsem távolságtartó. Minden tanulónak, így esetleg az AFS kiutazónak is, az utolsó évben részt kell vennie közösségi munkában. A lányok egyáltalán nem viselhetnek sminket magukon, nem hordhatnak nagy, feltűnő ékszereket, a fiúknak rövid hajat kell nyíratniuk. Az iskola tanulóinak nem engedélyezett a piercing, vagy a látható helyen lévő tetoválás.

Ételek
Az egyik legismertebb hondurasi étel a baleada nevű tortilla. A hondurasi konyha alapételei a bab, rizs, tortilla, sült banán, hús (leginkább a baromfihús), különféle tészták, „mantequilla” (hondurasi tejföl) és friss sajt. A trópusi klímának köszönhetően egész évben van friss zöldség és gyümölcs, ennek ellenére az itt élők nem étkeznek túlzottan egészségesen, nagyon szeretik a szénhidrátot és a mélyhűtött ételeket. A reggeli mindig tápláló, általában reggel 6 és 7 óra közt fogyasztják az emberek: tojást, sült, pürésített babot, sült banánt, tortillát, mantequillát, sajtot és kávét. Az ebéd baromfihúsból, rizsből, krumpliból és tésztából áll; az emberek dél és 1 óra közt ebédelnek. A vacsora már könnyedebb, keveset esznek, általában délután 6 és 7 óra közt. Az étkezés nem számít közös összejövetelnek Hondurason, az emberek nagyon gyorsan esznek, és a család nem étkezik együtt. Az étel, vagy ital el nem fogadása illetlenségnek számít Hondurason, ahogy az is, ha valaki nem eszi meg, ami a tányérján van.

Család
Habár a hondurasi családok különbözőek lehetnek, a hagyományos családtípus itt a nagy család, sok testvérrel, unokatestvérrel, nagynénivel, nagybácsival, unokával és nagyszülőkkel, akik gyakran látogatják meg egymást. Sokszor egymás szomszédságában, vagy akár egy háztartásban is élnek. A család a hondurasiak társadalmi közösségének alapegysége. A hondurasi családok inkább óvatosak, ha döntést kell hozni, általában az apáé az utolsó szó. A gyerekek tisztelik a szüleiket, sosem vonják kétségbe a szüleik tekintélyét. A gyerekeknek mindig engedélyt kell kérniük ahhoz, hogy elmenjenek szórakozni, és be kell számolniuk a szülőknek arról, hogy kivel és hova mennek.

Talán ez egy AFS diáknak túlságosan szigorúnak tűnhet, de ezek a szabályok azért vannak, mert a szülők szeretnének vigyázni a fogadott gyerekükre, és felelősséget éreznek irántuk. A hondurasi családoknak a hálószoba is csak egy része a háznak, és bármikor beléphetnek oda engedély, vagy kopogtatás nélkül. Általában az ajtók is nyitva vannak, kivéve, ha valaki alszik, vagy tanul a helyiségben. Ha a gyerekek vendéget fogadnak a házban, akkor sem a hálószobában tartózkodnak, hanem inkább a közös használatú helységeket használják. Annak ellenére, hogy a hondurasiak nem túl pontosak, a szülők nagyon szigorúak a takarodót illetően, és nem fogadnak el kifogást, ha a gyerekeik nem érnek haza a megbeszélt időben.

Utazás
Az iskola általában közel van a diákok házához, néhány tanuló az iskolabuszt használja, mások autóval, vagy gyalog jutnak el az iskolába. A nagyvárosokban a tömegközlekedés nem biztonságos egy AFS cserediák számára, nekik egy megbízható taxi, vagy pedig a szülők által biztosított utazás javasolt. A távolsági buszok ugyancsak nem biztonságosak.

Felmerülő plusz költségek:

  • Tartózkodási engedély és személyigazolvány külföldieknek: kb. 355 amerikai dollár
  • Repülőtéri plusz költség: kb. 39 amerikai dollár
  • Iskolai egyenruha: kb. 60-90 amerikai dollár
  • Néhány iskola szervez osztálykirándulásokat – a jelentkezés önkéntes alapon működik, és kb. 200-300 amerikai dollárba kerül

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Honduras