Hollandia

Emberek
A holland egy nagyon független gondolkodású nemzet, akit gyakran jellemeznek a nemzetközi szemléletmódjukkal, különböző gondolatok iránti toleranciával és a személyes szabadság szeretetével. Kiváló a tömegközlekedési rendszerük behálózza a teljes országot a tengerparttól az apró falvakon át a fővárosig, Amszterdamig. Emellett az emberek biciklivel is járnak mindenhova. Az ország fele tengerszint alatt fekszik, gátakkal védve az Északi-tengertől. Télen, a hollandok szeretnek korcsolyázni a befagyott csatornákon.

Család
A gyerekek tisztelik a család szabályait és segítenek a házimunkában nekik. A szülők szeretik tudni, hogy a gyerekek mikor és hova mennek. A legtöbb családban mindkét szülő dolgozik. A család leginkább a vacsora alatt, illetve a hétvégeken és a szünidők alkalmával tölti együtt az időt. A családtagok egész héten a saját dolgaikkal vannak elfoglalva.  A holland fiatalok szeretnek tévézni, olvasni és a barátokkal időzni.  A legnépszerűbb sport a foci. Iskola után a gyerekek szakkörökre, sportklubokba (foci, tenisz, röplabda vagy gyeplabda) vagy zeneiskolába járnak. Télen a korcsolyázás épp olyan népszerű, mint nyáron a vitorlázás, a szörf és az úszás.

Ételek
A holland konyha meglehetősen különbözik attól, amit itthon megszoktál. Az AFS ajánlja, hogy jelezd a fogadó család felé, hogy mi az, amit kimondottan nem szeretsz, illetve érzékenység vagy allergia miatt nem ehetsz. Amikor ellátogatsz egy új országba a kultúra, az életmód és bizonyos mértékig az ételek megismeréséhez egy kis rugalmasságra is szükséged lesz.

Iskola
A holland oktatási rendszerben különböző középiskolák vannak. Az, hogy te melyikben leszel elhelyezve nagyban függ a fogadó családodtól, illetve az AFS képviselőjétől. Az új oktatási rendszer a tanulók egyéni tanulására épít. Csak néhány elméleti órád lesz, és több olyan feladatod, ahol neked magadnak kell kutatást végezned. Az órarended nagyjából a következőképpen fog alakulni: 50 százalékban olyan tantárgyak, ami mindenkinek kötelező, 30 százaléka a szakodnak megfelelő, 20 százalékban pedig szabadon választható. Amit minden diák felvesz: holland, angol, egy másik idegen nyelv (jellemzően francia vagy német), általános tudományok, történelem és társadalomtudományi ismeretek, kulturális tanulmányok, matematika és testnevelés. A holland iskolai rendszer támogatja a szabadságot. A diákok néha keresztnevükön szólítják a tanárokat és megbeszélnek olyan dolgokat, amikben nem értenek egyet. Ez nem azt jelenti, hogy nem tisztelik a tanárokat, de a holland gyerekeket úgy nevelik, hogy legyenek kritikusak és ne fogadjanak el mindent feltétel nélkül, amit mondanak nekik. A fiatalok gyakran sportolnak városi egyesületekben, hiszen az iskola mellett sok idejük marad az iskolán kívüli dolgokkal foglalkozni.

Utazás
A tömegközlekedés Hollandiában drága, viszont nagyon jól szervezett. Busz vagy vonat a legkisebb falvakba is közlekedik. De a hollandok nagy bringások is, nem ritka, hogy hosszú távú túrákra mennek. A Hollandiában való tartózkodásod alatt az AFS szervez egy cserehetet, amit wisselweek-nek hívnak. Ez azt jelenti, hogy egy hétre az ország egy másik részében fogsz lakni egy fogadócsaládnál. Ha van kedved, akkor részt vehetsz ezen a programon, de nem kötelező. Amikor megérkezel Hollandiába, akkor un. tartózkodási engedélyt kapsz. Nélküle nem utazhatsz másik országba. Természetesen, ha külföldre akarsz utazni, akkor azt jelezned kell az AFS összekötőd felé. Az útleveledre is szükséged lesz majd.

Felmerülhető extra költségek:

  • zsebpénz
  • bicikli
  • tartózkodási engedély
  • iskolai kirándulások és iskolai anyagok
  • külön foglalkozások

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Hollandia