Rövid ismertető
A "kefi" egy olyan szó, amely pontosan megragadja a görög kultúrát. Nagyjából azt jelenti: az öröm, a szenvedély, az eufória , lelkesedés, szelleme. Görögország gyönyörű, sokszínű ország, ahol számos hazai és nemzetközi kulturális háttérrel és életstílussal rendelkező ember él. Görögország Európa legdélebbi országa. Európa leghosszabb tengerpartjával rendelkezik. A szárazföldön zord hegyek, erdők és tavak találhatók, de az ország jól ismert a több ezer szigetéről, amelyek
keleten a kék Égei-tenger, délen a Földközi-tenger, nyugaton pedig a Jón-tenger szegélyezik. Görögország jól ismert a történelméről, a természetéről és a napsütéses időjárásáról. Ha itt egy helyi családnál laksz és egy görög iskolába jársz, mindezeket megtapasztalhatod.

Emellett lehetőséged lesz megtanulni az egyik legősibb és legkülönlegesebb nyelvet! Görögországban a középiskola után a legnépszerűbb választás az állami egyetem. Népszerűségük miatt igazán igényes vizsgáik vannak, ezért az iskolák színvonala eléggé emelkedett és sokszor kihívást jelentő.
A görög családok nagyon különlegesek és gondoskodóak, velük együtt pedig lehetőséged lesz megkóstolni a konyha minden ízét!

Az AFS Görögország már második éve kínál helyeket Ciprusra is! Ciprus sok mindenben hasonlít Görögországhoz, de mégis megvan a maga egyedisége. Bár a ciprusiak folyékonyabban beszélnek angolul, ugyanaz a napsütéses időjárás és a csodálatos tengerpartok jellemzik őket. Szárazföldön zord hegyek, erdők és tavak találhatók, de az ország jól ismert a több ezer szigetéről. A Görögországba csereprogram keretében érkező résztvevőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a potenciális
fogadócsaládok a következő helyeken élhetnek:
– egy városban
– tengerparton vagy szigeten
– mezőgazdasági térségben
– vidéki/vidéki területen/városban

Időjárás
Görögország éghajlata mediterrán, a nyarak általában forróak és szárazak, és a tél pedig csendes hideg és csapadékos lehet. Görögországban a nyarak általában nagyon forróak, júliusban és augusztusban a hőmérséklet általában 30-35 °C, de néha a 40 °C-ot is elérik, sőt, néha még ennél is magasabbak.

Ország érdekességei
Szigetek százai
Sok gyönyörű tengerpart
Multikulturális
Változatos táj
Barátságos emberek
Változatos ételek
Sokféle sport
Közösségi tevékenységek

Nyelv
Görög, de sok helybéli beszél angolul.

Vallás
Görög ortodox. Görögország számos területén, a vallás némileg jelentős szerepet játszhat a fogadó család és közösség életében. Még ha vallásos családnál kerülnek elhelyezésre, a résztvevők általában nem kötelesek részt venni az istentiszteleteken. de elvárható tőlük, hogy legalább egyszer részt vegyenek egy vallási szertartáson, hogy bizonyítsák, hogy ismerik a család vallásgyakorlatát. Az is elvárható, hogy részt vegyenek néhány a családközponthoz kapcsolódó társadalmi tevékenységeken vallási központban, például egy templomi pikniken, adománygyűjtésen,ünnepi ünnepségen vagy előadáson.

Étkezés
A vegetáriánusok és vegánok elhelyezése gyakran nehéz, különösen vidéki területeken. AFS Görögország mindent megtesz annak érdekében, hogy a résztvevőket az étkezési szokásaiknak megfelelően, de nem mindig tudja garantálni az elhelyezést vegetáriánusok vagy vegánok számára. Gyakrabban előfordul, hogy egy vagy két családtag is követhet növényi étrendet. Előfordulhat, hogy a család nem vegetáriánus étrendet folytat, amelyhez elvárhatják a hogy a résztvevő alkalmazkodjon, vagy elvárhatják, hogy a résztvevő inkább a köretekből egyen a hús/hal vagy tejtermék helyett. Kérjük a lehető legkonkrétabb legyen, amikor megadja a résztvevő az étkezési megkötéseit. Például, hogy a résztvevő megeszi a hússal főzött ételeket, de nem magát a húst?
Kérjük, vegye figyelembe: az erősen allergiás jelentkezők nem biztos, hogy találnak megfelelő fogadó családot elhelyezést. Különösen azok a diákok, akik háziállatokra, porra és élelmiszerekre erősen allergiásak.

Dohányzás
A dohányzás népszerű Görögországban a fiatalok körében felnőttek és a középkorúak körében, de ez tilos minden nyilvános helyen, beleértve a bevásárlóközpontokat is bárokban, éttermekben és iskolákban. Az utóbbi időben, erős kulturális előítélet alakult ki a dohányzás ellen. Görögországban – a vendéglátó családjaink nagyon világosan fogalmaznak a dohányzásról és rajtuk múlik, hogy vendégül látnak-e egy dohányzó résztvevőt.

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Görögország