FulopSzigetek

Emberek
A filippinó lakosság összesen 111, maláj-polinéz eredetű kulturális és nyelvi csoportot tartalmaz, különböző fokú kínai, spanyol és amerikai nyelvi behatásokkal.  A hivatalos nyelv a filippínó, és a népesség nagyjából 90 százaléka római katolikus vallású. A tisztelet és az udvariasság a szülők, és az idősebb testvérek felé mindig is jellemző volt az országban. Megszólításkor a társadalmi rangok jelzése a vezetéknév előtt, egyfajta megnyilvánulása a tiszteletadásnak.

Család
Megszokott, hogy az azonos nemű fiatalok közösen laknak egy szobában otthon. Ha valamiben nem vagy biztos, mindig kérdezd meg a fogadó családodat. A cserediákok számára fontos, hogy részt vegyenek a családi tevékenységekben, hogy szoros és hosszan tartó kapcsolat alakuljon ki a fogadó családdal.

Oktatás
Minden egyes iskola megkövetel minimum 5 tantárgyat a tanulóktól: angol nyelv, matematika, természettudományok, filippínó és makabayan (földrajz, történelem, stb.), illetve további szaktantárgyak. Ezen túl sok magániskola kínál további kiegészítő tantárgyakat: a filippínó és a háztartástan csak filippínó nyelven tanított, minden más tantárgyat angolul sajátíthatnak el a diákok. A tanév június első hétfőjétől március utolsó péntekéig tart. A tanév során összesen 4 osztályozási időszak van, amelyek mindegyike 10 hétig tart. Az osztályzási ponthatárok minden iskolában változóak, azonban a szabályzat alapján, aki 75 százaléknál kevesebbet ér el, megbukik.

Utazás
Az AFS cserediákok nem turisták, így nem tekinthetőek annyira függetlennek, hogy egyedül utazzanak. Mindig előzékenynek kell lenned a fogadócsaládoddal, az iskoláddal és a környezeteddel szemben. Ennél fogva, csak a kirándulások engedélyezettek számodra – a fogadócsaládod egyik felnőtt tagjának részvételével, vagy az ottani iskolád szervezésében.

Ételek
A Fülöp-szigetek konyhájának ízvilága leginkább a kínai, spanyol, mexikói, amerikai, maláj és indiai országokéra hasonlít. Az ételek elkészítési, és elfogyasztási módja legalább annyira sokszínű és népcsoportonként változó, mint a filippínók hagyományai. A filippínók étrendjükben egy nap 3 főétkezést különböztetnek meg: reggeli (almusal), ebéd (tanghalian), vacsora (hapunan), és délutánonként esetleg egy könnyed uzsonna (merienda). Az ételek alapösszetevői a friss zöldségek, gyümölcsök, általában baromfihússal, vagy hallal és rizzsel elkészítve. Az így elkészített ételeket a szigeten termett fűszernövények széles választékával ízesítik. A filippínók késsel, kanállal és villával esznek, ritkán használják a kezüket evéshez. Az általuk közkedvelt ételek közé tartozik a teljesen átsült disznó (lechon), a rántotta (torta), a kolbász (longanisa), kenyér göngyöleg (pan de sal), marhahús és pacalszeletek mogyorószószban főzve (kare-kare), hideg vegyesgyümölcs-saláta (halo-halo).

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Fülöp-szigetek